ترموستات یک قطعه کنترلکننده دما یا به عبارتی یک حسگر است که در برخی از لوازم برقی خانگی مانند یخچال استفاده میشود. هدف ما در این مقاله معرفی انواع ترموستات یخچال است تا با کارکرد آن بیشتر آشنا شوید و در مواقع ضروری بتوانید ایرادات و نقص کارکرد آن را تشخیص دهید.
به این ترتیب میتوانید با تشخیص به موقع خرابی این قطعه و با کمک تعمیر کار یخچال و تعویض قطعه، از ورود آسیب بیشتر به یخچال پیشگیری کنید.
- ترموستات قطعه حیاتی در یخچال است که تنظیم دمای یخچال توسط آن انجام میشود.
- این قطعه انواع مختلفی دارد و معمولاً نوع آن در یخچالهای مختلف متفاوت است.
- ترموستات یخچالهای جدید تکنولوژی پیشرفتهتری دارند.
- این قطعه قابلیت تعمیر دارد و در صورت ایجاد مشکل در آن میتوانید از تعمیرکاران مجرب کمک بگیرید.
ترموستات یخچال چه وظیفهای بر عهده دارد؟
مهمترین و اصلیترین وظیفه ترموستات، ثابت نگه داشتن دمای فضای درون یخچال است. این قطعه دمای یخچال را بر اساس درجه تعیینشده تنظیم میکند.
هنگام باز و بسته کردن درب یخچال، جریان هوای گرم به درون آن وارد میشود و در صورت نبود ترموستات، این هوای گرم درجه دمای یخچال را افزایش میدهد.
در چنین شرایطی ترموستات که به آن رله یخچال هم گفته میشود؛ فرمان شروع به فعالیت را برای کمپرسور یخچال صادر میکند. زمانی که کمپرسور شروع به کار میکند، دمای داخل یخچال به میزان تنظیمشده کاهش پیدا میکند.
پس از اینکه کمپرسور دمای یخچال را تا میزان مطلوب کاهش داد دستور خاموشی آن توسط ترموستات داده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ترموستات، پیشنهاد میکنیم راهنمای نقشه ترموستات یخچال را بخوانید.
محاسبه رایگان هزینه نصب و تعمیر یخچال!
انواع ترموستات یخچال
با توجه به نوع سیستم یخچال، از ترموستاتهای مختلفی استفاده میشود. در این بخش با انواع ترموستات یخچال و نحوه عملکردشان آشنا میشوید. بهترین ترموستات یخچال به دستههای زیر تقسیم میشوند:
ترموستات مکانیکی
یکی از قدیمیترین انواع ترموستات یخچال سامسونگ و سایر برندها، ترموستات مکانیکی است که تنظیم آن توسط یک پیچ مکانیکی انجام میشود. دمای داخلی یخچال زمانی که درجه ترموستات بیشتر است به صفر نزدیکتر میشود.
به عنوان مثال؛ دمای داخلی یخچال زمانی که درجه ترموستات روی ۵ بوده خنکتر از زمانی است که این درجه روی عدد ۲ تنظیم شده است. تنظیم درجه ترموستات در مدل مکانیکی بین ۲ الی ۳، علاوهبر کاهش هزینهها بیشترین راندمان یخچال را هم برای شما به همراه دارد.
ترموستات دیجیتالی
با وارد شدن ترموستاتهای دیجیتالی به بازار، درجه دمای فریزر به ۱۸ الی ۲۰ درجه سانتیگراد و درجه دمای فضای داخلی یخچال به ۳ الی ۷ درجه سانتیگراد تغییر پیدا کرد.
ترموستاتهای دیجیتالی که در نسل جدید یخچالها وجود دارند به گونهای طراحی شدهاند که با متصل شدن به شبکه اینترنت امکان کنترل از راه دور درجه آنها از طریق تلفن همراه برای صاحب یخچال فراهم است. ترموستاتهای دیجیتالی، تنها در یخچالهای جدید مدلهای ساید بای ساید وجود دارند.
ترموستات دو قطبی
ضریب انبساط در فلزات، عملکرد این نوع ترموستات را تعیین میکند. دو فلز با ضریب انبساط مختلف در دیواره فضای داخلی یخچال به کار رفته است تا در زمانهایی که درجه دمای فضای داخلی یخچال افزایش پیدا میکند، فلزی که ضریب انبساط بیشتری دارد منبسط شود.
در پی این انبساط حجم آن افزایش و سریعتر با فلز دیگر تماس پیدا میکند. زمانی که این دو فلز با یکدیگر تماس پیدا میکنند، جریان برق برقرار شده و موتور یخچال مجدداً شروع به کار میکند.
در این حین که موتور فعالیت خود را آغاز کرده است، دمای فضای داخلی کاهش پیدا کرده و فلز منقبض میشود که در پی آن برق موتور قطع شده و موتور از ادامه فعالیت خود باز میماند.
ترموستات فشار بخار
این نوع ترموستات بر اساس انبساط مایعات فعالیت میکند. در این ترموستات یک لوله شیشهای شبیه به دماسنج وجود دارد که توسط یک میله باریک به یک میله فلزی وصل شده است. درون این میله پر از الکل بوده و این الکل زمانی که دمای فضای یخچال افزایش پیدا میکند منبسط شده و میله فلزی را تحت فشار قرار میدهد.
این فشار جریان برق موتور را به کار انداخته و با روشن شدن موتور و فعالیت آن دما کاهش پیدا میکند. با خنک شدن الکل درون لوله و کاهش فشار روی فلز، جریان برق قطع و موتور یخچال خاموش میشود.
ترموستات جامد الکتریکی
در ترموستات جامد الکتریکی که آن را با نام رله دیجیتالی هم میشناسند، قطعه الکتریکی وجود دارد که رسانه الکتریکی آن تحت تاثیر تغییرات دما دچار تغییر میشود.
در این نوع ترموستات یک برد کوچک هم وجود دارد که نسبت به دمای تنظیمشده حساسیت داشته و دمای آن با توجه به دمای فضای یخچال کم و زیاد شده و فرمان قطع و وصل جریان برق موتور وسط آن صادر میشود. جهت آموزش نحوه تنظیم ترموستات یخچال سامسونگ کلیک کنید.
نصب و تعمیرات تخصصی یخچال با تیم آچاره
سخن آخر
انواع ترموستات یخچال نقش حیاتی در کنترل دما و بهینهسازی عملکرد یخچالها دارند. با توجه به تنوع انواع ترموستاتها، از جمله آنالوگ و دیجیتال، انتخاب مناسب آنها میتواند تأثیر زیادی بر کارایی و مصرف انرژی یخچال داشته باشد.
همچنین، آگاهی از علل خرابی و نحوه تعمیر این دستگاهها به کاربران کمک میکند تا از عملکرد بهینه یخچالهای خود اطمینان حاصل کنند. در نهایت، با توجه به پیشرفتهای تکنولوژیکی، استفاده از ترموستاتهای هوشمند میتواند به بهبود بیشتر کارایی و راحتی در استفاده از یخچالها منجر شود.
سوالات متداول
ترموستات یخچال چیست و چه وظیفهای دارد؟
ترموستات یخچال یک دستگاه کنترل دماست که وظیفه تنظیم دمای داخلی یخچال را بر عهده دارد. این دستگاه با روشن و خاموش کردن کمپرسور بر اساس دمای تنظیمشده، از خنک شدن بیشازحد یا گرم شدن یخچال جلوگیری میکند.
کدام یک از انواع ترموستات در یخچال کارایی دارند؟
انواع ترموستاتها شامل ترموستاتهای مکانیکی، دیجیتال، فشار بخار، دو قطبی و جامد الکتریکی هستند. هر یک از این انواع ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که بر اساس نیازهای مختلف کاربران انتخاب میشوند.
چگونه میتوانم بفهمم که ترموستات یخچال خراب است؟
نشانههای خرابی ترموستات شامل عدم خنک شدن مواد غذایی، کارکرد مداوم کمپرسور و نوسانات دمایی غیرمعمول است. اگر متوجه شدید که یخچال به درستی کار نمیکند، ممکن است لازم باشد ترموستات را بررسی و تعمیر کنید.
نوشته آشنایی با انواع ترموستات یخچال و نحوه کارکرد اولین بار در مجله وبسایت آچاره. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید