
در این نوشته آموزشگاه فن آموزان به صورت عملی مراحل واکس و پولیش کاری ماشین را با فیلم به شما آموزش می دهیم؛ اما قبل از آن به منظور آشنایی بیش تر شما با این روش، به بیان یک سری مفاهیم از جمله کاربرد پولیش، انواع پولیش، موارد استفاده از پولیش با توجه به نوع رنگ ماشین، واکس یا پولیش لایه گذار، واکس بهتر است یا پولیش؟، انوع برند های پولیش های لایه گذار و… خواهیم پرداخت.
در نهایت پس از شناخت واکس و پولیش و کاربرد آن، تمامی مراحل عملی سمباده زنی، واکس زدن و پولیش ماشین و نکات کلیدی که دانستن آن برای به دست آوردن نتیجه نهایی بی نقص و تمیز ضروری است را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
آموزشگاه فن آموزان دوره تخصصی آموزش نقاشی خودرو و همچنین دوره آموزش صافکاری خودرو را با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان بر روی خودروهای واقعی و در تعمیرگاههای مجهز برگزار می کند. کاراموزان پس از اتمام دوره از مزایای مدرک فنی حرفه ای با اعتبار بین المللی، پشتیبانی نامحدود توسط اساتید دوره، کلاس های رایگان مشاوره کسب و کار و راه اندازی شغل برخوردار خواهند بود. برای شماده سرفصل ها و جزئیات دوره نقاشی خودرو روی تصویر زیر کلیک نمایید:
Trending
فیلم آموزش واکس زدن و پولیش کاری ماشین
کاربرد پولیش زدن ماشین
در گام اول باید بدانید که می خواهید برای چه سطحی از پولیش استفاده کنید. اگر سطح ماشین را به صورت نشان داده شده در تصویر در نظر بگیریم، دانه های رنگ یا عاج رنگ به صورت موجی شکلی بر روی سطح قرار گرفته اند که کدر بودن رنگ بدنه نیز دقیقا به همین علت است. بنابراین اگر سطحی را رنگ کرده اید، به منظور اینکه کدری و یا ناصافی آن را از بین ببرید باید از پولیش استفاده کنید.
انواع پولیش ماشین
به طور کلی پولیش ها دو دسته هستند که به توضیح آن ها خواهیم پرداخت:
پولیش های لایه بردار
دسته اول پولیش های لایه بردار هستند. پولیش های لایه بردار آرام آرام ضخامت رنگ را تا زمانی که سطح هموار شود کاهش می دهند و به این ترتیب ما سطح را شفاف می بینیم. این پولیش ها در سه دسته لایه بردار زبر، نیمه نرم و نرم در بازار وجود دارند. پولیش های لایه بردار با استفاده از دستگاه روتاری قابل انجام هستند.
پولیش های لایه گذار
دسته دوم پولیش های لایه گذار هستند که از جنس میکرو فایبر یا نانو هستند و قسمت های ناصاف عاج رنگ را پر می کنند؛ بنابراین لایه میکرون بدون تغییر باقی می ماند؛ به همین دلیل به آن ها پولیش های لایه گذار گفته می شود. پولیش های لایه گذار با استفاده از دستگاه اوربیتال قابل انجام هستند.
موارد استفاده از پولیش با توجه به نوع رنگ ماشین
زمانی که ماشین مجددا رنگ می شود، به دلیل اینکه ضخامت سطوح رنگ آن زیاد است، نیاز است که این لایه ها صاف شوند و لبه رنگ و کلر محو شود؛ بنابراین می توان از پولیش لایه بردار (CUT) استفاده کرد اما در مورد ماشین هایی که رنگ نشده اند و رنگ فابریک کارخانه ای خود را دارند استفاده از پولیش لایه بردار توصیه نمی شود و بجای آن از پولیش لایه گذار استفاده می شود. علت استفاده از این نوع پولیش در ماشین های رنگ فابریک، پرداخت و شفافیت رنگ ماشین است.
واکس یا پولیش لایه گذار
واکس یک ماده لایه گذارنده است که از فیلم و سیلیکون تشکیل شده است و بعد از انجام پولیش کاری مورد استفاده قرار می گیرد که به منظور ایجاد براقیت و آب گریزی استفاده می شود. انواع مختلفی از این واکس ها در بازار وجود دارد اما می توان گفت بهترین نوع آن مارک آلمانیP2wax است که به آن شیر پولیش هم گفته می شود.
واکس بهتر است یا پولیش؟
واکس یا پولیش می توانند به تنهایی مورد استفاده قرار گیرند اما استفاده از آن ها به صورت همزمان نتیجه بهتری را خواهد داشت. به این صورت که ابتدا پولیش کاری انجام شود، گرد و غبار و عاج های نامنظم از بین بروند، سطح صاف شود و سپس از واکس استفاده شود.
زمانی که یک ماشین رنگ فابریک دارد و یا قبلا پولیش شده است، از پولیش لایه بردار در آن استفاده نمی شود و از واکس یا پولیش های لایه گذار که در دو نوع شیشه (glass) و براق کننده (shine) وجود دارند استفاده می شود تا به دلیل کم شدن ضخامت سطوح رنگ در پولیش های لایه بردار، از خود رنگ و یا کلر سطح کم نشود.
یادگیری بیشتر: آموزش لیسه گیری خودرو
انوع برند های پولیش های لایه گذار
برند های پولیش های لایه گذاری که در حال حاضر در بازار موجود است شامل موارد زیر است و شما می توانید هر یک از این برندها را تهیه و استفاده نمایید:
- راپس (ایتالیایی) (Rupes)
- کوکمی (آلمانی) (Koch Chemie)
- سوناکس (آلمانی) (Sonax)
- پلی تاپ(آلمانی) (Polytop)
اکنون با توجه به اینکه تا حدودی با واکس و پولیش ماشین و انواع آن آشنایی پیدا کردید می توانیم به سراغ مراحل عملی انجام کار برویم:
مراحل عملی پولیش کاری ماشین
نحوه انجام پولیش کاری به دو صورت است. یکی پس از انجام رنگ کاری بر روی ماشین است و دیگری بر روی ماشین هایی است که قبلا کارهای رنگ آن ها انجام شده است و یا دارای رنگ های فابریک هستند.
در این قسمت مراحل پولیش کاری بر روی ماشینی که به تازگی رنگ شده است را به شما آموزش خواهیم داد. بر روی بدنه ماشین هایی که رنگ می شوند دانه، عاج رنگ و یا آخان رنگ که همان گرد وغبار رنگ است وجود دارد که به راحتی بر روی سطح رنگ شده قابل مشاهده و تشخیص هستند. دانه رنگ هایی که در تصویر زیر مشاهده می کنید بعد از اعمال رنگ کاری به وجود آمده اند و باید قسمتی از آن ها برداشته شود تا به حد فابریک خود برسند.
نکته مهم: پس از رنگ کاری ماشین، در فصل های گرم تا مدت زمان ده روز و در فصل های سرد تا زمان حداقل یک ماه فرصت دهید تا رنگ و کلر کاملا خشک شود.
در اولین مرحله از کار شما باید قسمتی را که می خواهید پولیش کاری کنید به چند بخش تقسیم کنید تا نحوه انجام پولیش کاری آن آسان تر شود و همچنین نتیجه بهتری از کار به دست بیاید. همانطور که در تصویر می بینید در این ماشین جداسازی با استفاده از چسب کاغذی انجام شده است.
سپس با استفاده از سنباده پوست آب 2000 و بعد 3000 آن را می سابیم تا دانه ها یا عاج رنگ را تا حدودی کم کنیم که در ادامه جزییات چگونگی انجام این کار را به شما نشان خواهیم داد.
نکته مهم: در هنگام سنباده زنی از انگشت استفاده نکنید.
اگر در هنگام سنباده زنی با قسمت انگشتان خود به سطح ماشین فشار وارد کنید رد انگشتانتان بر روی ماشین به جا می ماند. بنابراین سنباده زنی را فقط با استفاده از تیغه دست انجام دهید و به هیچ وجه از انگشتان خود کمک نگیرید.
مراحل انجام کار به این صورت است که به دلیل اینکه سنباده ها از نوع پوست آب هستند، ابتدا مقداری آب آماده کنید. در مرحله اول از سنباده 2000 استفاده کنید، آن را با آب کاملا خیس کنید و رو به یک سمت شروع به سنباده زنی کنید. زمانی که احساس کردید از زیر سنباده دانه ها یا عاج رنگ زبری خود را از دست داده اند، آن را خشک کنید و به سطح آن دقت کنید و اگر جایی دست نخورده باقی مانده بود سعی کنید آن را کاملا یکدست کنید. در این ماشین به دلیل اینکه رنگ تا حدودی تازه است از مقداری مایع ظرفشویی استفاده کرده ایم تا سطح کار کمی لیز شود. کار سابیدن آنقدر باید ادامه پیدا کند که سطح کاملا صاف به نظر برسد.
سعی کنید برای انجام این کار از وسایلی همچون سندر یا همان سنباده برقی که نمونه آن را در تصویر زیر می بینید استفاده نکنید؛ به این دلیل که ممکن است رنگ لبه ها و تیزی های روی سطح ماشین را بکند و آن را به آستر برساند و مجبور به رنگ کاری دوباره شوید.
در انتهای کار سطح را کاملا خشک کنید. همانطور که در تصویر می بینید عاج های روی سطح از بین رفته اند که تفاوت آن با قبل از سنباده زنی کاملا محسوس است.
پس از رسیدن به این حالت از سنباده 3000 استفاده کنید. این سنباده رد به جا مانده از سنباده 2000 را محو تر می کند و کار را بهتر و تمیز تر می کند. مجددا سنباده 3000 را هم خیس کنید و در جهت یک طرف بر روی سطح بکشید. این سنباده، زبری سنباده 2000 را کاملا از بین می برد که تفاوت آن در حین کار نیز کاملا ملموس است.
هر زمانی که احساس کردید سنباده در حال لیز خوردن است به این معنی است که سنباده کاری شما تمام شده است و باید مجددا کار را خشک کنید و دقت کنید که تمام قسمت های آن یکنواخت شده باشد. همانطور که در تصویر می بینید نتیجه کار از سنباده 2000 بسیار یکنواخت تر شده است و رنگ از حالت کدری خارج شده و تا حدی شفافیت خود را نشان داده است.
پس از این کار باید با پشت سنباده کار را پرداخت کنید. این کار باعث می شود پولیش زدن راحت تر انجام شود. برای اینکه شما بتوانید تفاوت کار بعد از سنباده زنی با کار بعد از پرداخت را مشاهده کنید قسمتی که بر روی آن کار می کردیم را با استفاده از چسب به دو قسمت تقسیم کرده ایم.
این کار در اصل باید با سنباده های 5000 انجام شود اما از آن جا که این نوع سنباده در ایران وجود ندارد باید از پشت سنباده استفاده شود. تفاوتی نمی کند که از پشت سنباده 2000 یا 3000 استفاده کنید اما دقت کنید که از پشت سنباد های زبر و یا نیمه زبر استفاده نکنید.
بنابراین سنباده را مجددا خیس کنید و با پشت آن در یک جهت بدنه ماشین را بسابید. زمانی که حس کردید رنگ به اندازه کافی شفاف شده است باز هم آن را خشک کنید. در تصویر زیر سمت چپ کار با پشت سنباده پرداخت شده است و سمت راست هم سنباده 3000 زده شده است. همانطور که مشاهده می کنید تفاوت آن با مرحله قبل کاملا محسوس است.
در ادامه کار پس از پرداخت با پشت سنباده، در ابتدا با پولیش های لایه بردار (CUT) شروع کرده و سپس از پولیش های شاین (Shine) یا لایه گذار استفاده کنید. برای این کار نیازی نیست به مقدار زیادی از پولیش استفاده کنید طبق تصویر مقداری پولیش روی سطح بمالید و با استفاده از پنبه کل محل را آغشته کنید و در جهت های مختلف پنبه را با فشار بر روی سطح مالش دهید.
این کار را تا زمانی ادامه دهید که چربی پولیش کاملا از بین برود و براقی آن نمایان شود. پس از اینکه احساس کردید پولیش خشک شد و براقی سطح مشخص شد مجددا سطح را با استفاده از پنبه خشک چرب گیری کنید. پس از انجام این کار سطح بدنه ماشین طبق تصویر کاملا یکدست و شفاف می شود و نوبت مرحله پایانی یعنی واکس زدن برای افزایش درخشش و آبگریزی سطح می شود.
در واقع واکس یا شاین جزو پولیش های لایه گذار محسوب می شوند که خاصیت آب گریزی به سطح می دهند وآن را شفاف تر می کنند. مرحله پرداخت با واکس آخرین مرحله از کار محسوب می شود. شما می توانید از برند P2wax برای انجام این کار استفاده کنید. البته دقت کنید که از نمونه آلمانی آن استفاده کنید و سعی کنید نمونه ایرانی آن را نخرید. همچنین برندهای کوکمی (Koch Chemie) و سوناکس (Sonax) هم انتخاب های خوبی برای استفاده هستند. این برند ها شفافیت و آبگریزی زیادی را به کار می بخشند.
در این مرحله تمام قسمت هایی که پولیش کاری بر روی آن انجام داده اید را به واکس آغشته کنید و سپس مدتی به آن فرصت دهید تا خشک شود.
پس از خشک شدن آن را مانند مرحله قبل با پنبه تمیز پرداخت کنید. در این قسمت پرداخت کار به پایان رسید و از آن جا که یک فیلم هم بر روی آن خورده است حالت آب گریزی هم دارد. در تصویر می توانید به خوبی شفافیت و آب گریزی نتیجه پایانی کار را مشاهده کنید.
نکته مهم:
اگر مبتدی هستید سعی کنید چند ماهی پولیش کاری را به صورت دستی انجام دهید. زمانی که متوجه شدید که قسمت های تیزی و یا جاهای برآمده و تو رفته را چگونه باید سنباده کشی و پولیش کاری کنید بعد به سراغ دستگاه بروید تا بخاطر تجربه پایین کار شما خراب نشود.
دستگاههای مورد استفاده برای پولیش زدن خودرو
دستگاه مورد استفاده برای استفاده از پولیش های لایه بردار دستگاه روتاری و برای استفاده از پولیش های لایه گذار دستگاه اوربیتال است.
دستگاه روتاری
این دستگاه ها برای پولیش های لایه بردار استفاده می شوند. دستگاه های روتاری برای صاف کردن رنگهای زبر، از بین بردن خراشهای عمیق و برجستگی های ناشی از اکسیداسیون بازدهی بینظیری دارند و در این زمینه حرف اول را میزنند.
حرکت دایرهای آن ها قدرت سایش بالایی را ایجاد میکند و به آن ها این امکان را میدهد که حتی سرسختترین ناهمواری ها را نیز از بین ببرند. استفاده ایمن از این دستگاه نیازمند مهارت و تجربه زیادی است و در صورت عدم استفاده صحیح، به دلیل گرمای زیادی که تولید می کند باعث آسیب حرارتی به رنگ می شود.
همچنین مهارت نداشتن در استفاده از آن ها ممکن است باعث ایجاد هولوگرام بر روی رنگ ماشین شود. هولوگرام همان خراش های ظریف دایره ای شکل و محوی است که بر روی رنگ ظاهر می شود و پاک کردن آن بسیار دشوار است.
بیشتر بخوانید: آموزش کارشناسی خودرو
دستگاه اوربیتال
این دستگاه ها برای پولیش های لایه گذار استفاده می شوند. دستگاه های اوربیتال حرکت چرخشی دایره ای ندارند بلکه مدل چرخش آن ها نامنظم و شبیه به حرکت دست انسان است. بنابراین ایمنی و دقت را در اولویت قرار میدهند و خطر آسیب رساندن به سطح رنگ را به حداقل میرسانند.
در واقع حرکت این دستگاه ها ترکیبی از چرخش دایرهای با حرکت نوسانی است که یک الگوی تصادفی و غیر جهتدار ایجاد میکند و از تجمع گرمای بیش از حد جلوگیری میکند؛ همچنین احتمال ایجاد هولوگرام را نیز کاهش میدهد.
بنابراین این دستگاه برای مبتدیان و استفاده کنندگان بیتجربه ایمنتر محسوب می شود و احتمال ایجاد آسیب حرارتی به رنگ را نیز کاهش می دهد اما به اندازه دستگاه های روتاری قدرت سایش بالایی ندارد و نتیجه مطلوب گرفتن از آن زمان بیش تری نیاز دارد.
آموزشگاه فن آموزان شغل های فنی پردرآمد را بصورت صفر تا صد عملی و ویژه بازار کار در کارگاههای مجهز خود آموزش می دهد. دوره های در حال برگزاری با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای ارائه می شوند و کارآموزان پس از اتمام دوره می توانند مدرک فنی حرفه ای دریافت کنند. لیست برخی دوره ها شامل آموزش برق خودرو ، آموزش مکانیک خودرو ، آموزش جوشکاری ، آموزش بازرسی جوش و بیش از دویست شغل دیگر می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
نوشته آموزش سمباده کشی، واکس زدن و پولیش ماشین اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید