
در این نوشته یاد می گیرید که چگونه کابینت ها را اندازه بگیرید، اندازه های مربوط به آن ها را خورد کنید و با استفاده از روش کات مستر در کابینت سازی، مقدار ورق های MDF مورد نیاز را مشخص کرده و برش بزنید.
کات مستر چیست؟
به ابعادی که از محاسبات کابینت به دست می آید، کات مستر گفته می شود. با استفاده از روش کات مستر می توان تعداد ورق های مورد نیاز برای ساخت کابینت را بصورت دقیق بدست آورید. به عنوان مثال برای دیوار آشپزخانه ای که به دو یا سه عدد کابینت نیاز دارد، با استفاده از روش کات مستر می توانید اندازه این تعداد کابینت بر روی ورق MDF و تعداد ورق MDF مورد نیاز برای ساخت کابینت، را محاسبه کنید.
روش اندازه زنی قسمت های مختلف کابینت
فرض کنید دو عدد کابینت دیواری و یک عدد کابینت زمینی دارید که ارتفاع کابینت دیواری 72 سانتی متر، عمق 55 و عرض 60 سانتی متر و ارتفاع دیگری 70 سانتی متر، عمق 30 و عرض آن نیز 80 سانتی متر است. همچنین ارتفاع کابینت زمینی 72 سانتی متر، عمق 55 و عرض 70 سانتی متر است و یک عدد طبقه نیز در داخل هر یک از آن ها قرار دارد.
ابتدا اندازه کابینت ها را با روش اصولی محاسبه کرده و اعداد به دست آمده را در جدول کات مستر قرار می دهیم.
نحوه محاسبه اندازه ورق بدنه کابینت
طبق تصویر برای دو عدد کابینت زمینی و هوایی به 4 بدنه و یا 4 پهلو نیاز داریم. در مرحله اول ورق های مورد نیاز برای دو کابینتی که روی هم قرار دارند و سپس اندازه های کابینت دیواری سمت راست را محاسبه می شود.
برای محاسبه اندازه بدنه، ضخامت کف کابینت از ارتفاع تمام شده کابینت که در اینجا 72 سانتی متر است کم می شود و چون اندازه ضخامت استاندارد ورق MDF برابر با 1.6 سانتی متر است، ارتفاع بدنه برابر با 70.4 سانتی متر و عمق استاندارد نیز 55 سانتی متر می شود. 4 ورق (به تعداد بدنه کابینت) به این اندازه مورد نیاز است؛ بنابراین اندازه ورق مورد نیاز برای بدنه کابینت به صورت زیر محاسبه می شود:
بدنه کابینت 4 = 55 × 70.4
محاسبه اندازه ورق کف کابینت
در این مثال عرض یک کابینت 60 و عرض کابینت دیگر 70 سانتی متر است و برای هر کدام یک ورق برای کف کار مورد نیاز است.
کف کابینت هوایی 1 = 55 ×60
کف کابینت زمینی 1 = 55 × 70
محاسبه اندازه ورق قید طاق کابینت
ورق لازم برای تیرک های بین دو کابینت نیز باید محاسبه شود که دو تیرک در بالای کابینت هوایی و دو تیرک دیگر در بالای کابینت زمینی قرار دارد. ابتدا اندازه داخل کار محاسبه می شود که از پشت به پشت کار برابر با 60 سانتی متر است. همچنین ضخامت دو پهلو 3.2 سانتی متر است؛ اگر این اندازه از 60 سانتی متر کم شود عدد 56.8 سانتی متر به دست می آید که برابر با اندازه داخلی کابینت می شود.
نکته مهم:
در کابینت زمینی به این دلیل که صفحه بر روی کابینت قرار می گیرد، طاق کار به صورت کامل نمی خورد. و از دو تیرک به عرض 7 سانتی متر که قید نیز گفته می شود، استفاده می شود. یک قید در جلوی کار و قید دیگر در پشت کار قرار گرفته و صفحه بر روی آن ها قرار داده می شود. بنابراین ورق مورد نیاز برای قید طاق به صورت زیر محاسبه می شود که تعداد دو عدد از آن ها مورد نیاز است:
قید طاق کابینت دیواری 2 = 7 × 56.8
در کابینت هوایی نیز از عرض کار که 70 سانتی متر است 3.2 سانتی متر کم شده و عدد 66.8 سانتی متر به دست می آید؛ بنابراین اندازه قید طاق مورد نیاز کابینت دیواری نیز به این صورت است:
قید طاق کابینت زمینی 2 = 7 × 66.8
محاسبه اندازه ورق طبقه کابینت
برای دو طبقه داخل کابینت ها مقدار 3.2 سانتی متر از عرض کابینت ها کم می شود و هر چقدر عمق کابینت باشد 5 سانتی متر نیز از آن کم شده و عمق طبقه نیز محاسبه می شود. 2 سانتی متر نیز از عمق کابینت بابت شیاری که پشت کابینت می خورد کم می شود و در نهایت عدد به دست آمده 5 است. داخل کابینت 53 سانتی متر است و 3 سانتی متر نیز از جلوی کار به دلیل عقب تر قرارگرفتن طبقه، کم می شود تا موقع باز و بسته شدن درب کابینت، درب به طبقه برخورد نکند:
طبقه کابینت دیواری 1 = 50 × 56.8
طبقه کابینت زمینی 1 = 50 × 66.8
مشخص کردن قسمت های نوار خورده کابینت
دو قسمت جلویی کار، کف کار، طبقه و دو تیرک کابینت ها نوار کار شده اند و با علامتگذاری اعداد و خط کشیدن زیر آن ها، ورق هایی موردنیاز جهت نوار خوردن را برای کارگاه مشخص می کنیم.
مشخص کردن قسمت های شیار خورده کابینت
بدنه ها و کف کابینت، تنها قسمت هایی هستند که شیار می خورند. با نوشتن حرف “ش” در کنار عدد مربوط به کف و بدنه، مشخص می کنیم که چه قسمت هایی باید در کارگاه شیار بخورند.
اندازه مورد نیاز برای فیبر کابینت
برای اندازه گیری فیبر کابینت، یک سانتی متر از اندازه ارتفاع کابینت و دو سانتی متر از عرض آن کم می شود. روش محاسبه اندازه فیبر کابینت به صورت زیر است:
فیبر کابینت 1 = 58 × 71
فیبر کابینت 1 = 68 × 71
در ادامه اندازه های کابینت دیواری سمت راست را خورد می کنیم. این نکته را در نظر بگیرید که برای کابینت دیواری، کف، طاق و طبقه کار از داخل خورده می شود و هیچ چیزی به قسمت زیر و بالای کار اضافه نمی شود. بنابراین ارتفاع کار هر سایزی که باشد همان را می نویسیم:
بدنه کابینت 2 = 30 × 70
برای کف، طاق و طبقه نیز 3.2 سانتی متر از عرض کابینت بابت ضخامت ورق MDF دو طرف کم می شود. در قسمت کف کار عمق کابینت هر عددی باشد همان را می نویسیم چون کف کار قرار است شیار خورده شود:
کف کابینت 1 = 30 × 76.8
برای طاق کار دو سانتی متر از عمق کابینت به دلیل فیبری که قرار است داخل کار شود، کم می شود:
طاق کابینت 1 = 28 × 76.8
برای طبقه نیز 4 سانتی متر از عمق کابینت کم می شود؛ 2 سانتی متر بابت شیار خوردن از پشت و 2 سانتی متر نیز بابت فضای خالی گذاشتن بین درب کابینت و طبقه.
کف کابینت 1 = 26 × 76.8
جلوی کار، کف کار، طاق کار و طبقه نیز قسمت های نوارخورده هستند؛ دو بدنه و کف کار نیز شیار می خورد که همانطور که در تصویر می بینید با علامت گذاری های انجام شده تحویل کارگاه داده می شوند.
برای محاسبه اندازه فیبر نیز یک سانتی متر از ارتفاع و دو سانتی متر از عرض کم می شود بنابراین اندازه فیبر برابر است با:
فیبر کابینت 1 = 78 × 69
با خورد کردن اندازه های کابینت و محاسبه سایز آنها به روش گفته شده،می توانید عمل کات مستر را انجام دهید.
در سایر روش ها باید حتما سایز فیتینگ نیز به این اندازه ها اضافه شود؛ اما با روش کات مستر در کابینت کاری، محاسبه اندازه های خورده شده برای فهمیدن تعداد ورق های مورد نیاز کافیست و نوشتن سایز فیتینگ لازم نیست.
برش ورق کابینت با روش کات مستر
با خورد شدن اندازه های محاسبه شده، تعداد ورق های لازم برای برش زدن به کارگاه اعلام می شود. بنابراین در روش کات مستر دانستن سایز ورق و محاسبه ابعاد لازم برای برش ضروری است. به عنوان مثال برای اندازه های محاسبه شده در بالا، ورق MDF سفید رنگ 3 متر و 66 سانتی متر در 1 متر و 83 سانتی متر استفاده می شود.
اندازه بدنه کابینت در اینجا 70.4 سانتی متر است که از قسمت طول ورق جدا می شود. از عرض ورق نیز سه عدد 55 سانتی متر برش داده می شود. مقداری باقی مانده در ته ورق اضافه نیز پرتی کار است.
همانطور که گفته شد در این مثال به 4 ورق برای بدنه کابینت نیاز داریم که 3 مورد آن برش خورد. برای یک مورد باقی مانده، 70.4 سانتی متر از قسمت طول ورق برش زده می شود و 55 سانتی متر دیگر نیز از آن جدا می کنیم.
یک برش 70 سانتی دیگر نیز برای کف کابینت لازم است. بنابراین 70.4 را به 70 سانتی متر تبدیل و یک 55 سانتی متر دیگر نیز برش زده می شود. در بین اعداد باقی مانده نزدیک ترین عدد به 70 را پیدا می کنیم که دو اندازه 70 در 30 سانتی متر دیگر برای بدنه کابینت دیواری است که این موارد نیز از همان قسمت 70.4 سانتی متری برش زده می شوند و پس از برش زدن 30 سانتی متری، آن ها را به 70 سانتی متری تبدیل می کنیم.
نکته مهم: حتما با تیک زدن سایزهایی که برش می زنید ادامه کار برای خود راحت تر کنید.
از طول ورق به اندازه 76.8 سانتی متر برش زده می شود که از آن میزان یک کف به اندازه 30، یک طاق به اندازه 28 و یک طبقه به اندازه 26 سانتی متر لازم است و آن ها را برش می زنیم. در نتیجه از طول ورق که 183 سانتی متر است، 99 سانتی متر باقی می ماند که یک طبقه 66.8 در 50 سانتی متر را از آن برش زده مشود.
از 44 سانتی متر باقی مانده، 4 عدد 7 سانتی متری جدا کرده و به اندازه های 56.8 و 66.8 سانتی متر تبدیل می کنیم. حدود 20 سانتی متر مابقی ورق نیز پرتی کار و اضافه محسوب می شود.
نکته مهم اینکه محاسبه دقیق ورق برای قید های طاق یا چوب های نازک، ضروری نیست و از هر قسمت ورق اضافه آمد می توان برای برش طاق استفاده نمود.
کف کابینت 60 در 55 سانتی متر و طبقه 56.8 در 50 سانتی متر است. بنابراین به اندازه 60 سانتی متر از طول ورق برای کف کابینت جدا کرده و 55 سانتی متر از آن برش زده می شود. سپس 50 سانتی متر از پایین ورق برش زده و 60 سانتی متر را به 56.8 سانتی متر تبدیل می کنیم.
تمام اندازه هایی که به ورق MDF نیاز داشتند برش زده شدند. هر چقدر که از ورق MDF باقی مانده است نیز پرتی کار است و می توان در پروژه های دیگر از آن ها استفاده نمود.
اندازه هر ورق فیبر 244 در 183 سانتی متر است. ابتدا یک 71 سانتی متر از طول ورق فیبر برش زده و سپس یک 58 و یک 68 سانتی متر از آن جد می کنیم. فیبر دیگر موردنیاز 69 در 78 سانتی متر است و چون 57 سانتی متری که از انتهای فیبر باقی مانده است جوابگوی آن نیست پس این قسمت فعلا به عنوان پرتی کار محسوب می شود و یک 69 سانتی متری دیگر را از طول ورق فیبر برش می زنیم و 78 سانتی متر از آن را می بریم.
بنابراین حدودا دو سوم از ورق فیبر اضافه است و کل ورق باقی مانده پرتی کار محسوب می شود. همچنین
این روش برش کابینت، روش کات مستر است. با یادگیری درست و اصولی روش کات مستر در کابینت کاری، می توانید تعداد کابینت های مورد نیاز برای هر متراژ دیوار را محاسبه کنید و با رسم عکس کابینت ها روی برگه، اندازه های مربوط به آن ها را تبدیل به عدد کنید. در نهایت با استفاده از این اعداد، می توان تعداد ورق های ام دی اف مورد نیاز را به دست آرود.
ضرورت استفاده از روش کات مستر در کابینت کاری
در بسیاری از مواقع، کارگاه از پس ساخت کابینت با اندازه های دقیق برنمی آید؛ حتی ممکن است کارگاه مونتاژ کار نداشته باشد. بنابراین در اکثر مواقع لازم است خود کابینت کار اندازه ها را خورد کند و محاسبات ان را طبق روش کات مستر انجام دهد. در اینصورت کارگاه فقط ورق هایی با اندازه مشخص را به صورت تکه تکه به تحویل می دهد و کابینت کار با استفاده از دریل آن ها را به هم متصل می کند.
ضرورت دیگر برای استفاده از روش کات مستر این است که هزینه های حمل کابینت آماده تا محل مشتری زیاد است. همچنین ممکن است کابینت کار بخواهد خودش کار مونتاژ را انجام دهد. بهترین کار این است با استفاده از روش کات مستر تعداد ورق های مورد نیازتان را سفارش دهید.
کابینت کاری یک دیوار دو متری با استفاده از روش کات مستر
اگر یک دیوار دومتری، سایزهای استاندارد مربوط به طراحی کابینت مانند گاز، هود، فر، ماکروفر، یخچال و یا ماشین ها را نداشته باشد، می توانید به هر طریقی که دوست دارید کابینت آن را طراحی کنید.
اندازه های استاندارد برای گاز 95، هود 95، فر و ماکروفر پشت به پشت کابینت 60، یخچال ساید 95 و هر کدام از ماشین ها 65 سانتی متر است؛ اما اگر هیچ یک از این ها بر روی یک دیوار وجود نداشته باشد، نوع طراحی آن دیوار سلیقه ای است.
به عنوان مثال شما می توانید 5 کابینت 40 سانتی متری یا 4 کابینت 50 سانتی متری و یا حتی 2 کابینت 100 سانتی متری یا هر اندازه ای که مجموع آن ها 2 متر شود را در نظر بگیرید. اینکه چه سایز کابینتی را انتخاب می کنید به خلاقیت کابینت ساز و نظر مشتری بستگی دارد اما اگر بخواهید نظر یک کابینت ساز را در نظر بگیرید 2 کابینت 100 سانتی متری برای این فضا بیش تر توصیه می شود.
عکس کابینت 100 سانتی متری را با ارتفاع و عمق استاندارد 72 و 55 سانتی متر و یک طبقه مانند تصویر زیر بکشید.
محاسبه اندازه های کابینت
برای 2 کابینت به 4 عدد پهلو یا بدنه کابینت نیاز داریم. برای محاسبه اندازه بدنه کابینت ضخامت کف را از 72 سانتی متر کم و در عمق استاندارد کابینت ضرب می کنیم. این ارتفاع ها نوار می شود و شیار نیز می خورد؛ بنابراین:
بدنه کابینت 4 = 55 × 70.4 ش
کف کار به صورت پشت به پشت محاسبه می شود؛ هر عددی که باشد بصورت کامل نوشته و بدون کسر هیچ مقداری، در عمق استاندارد کابینت ضرب می شود. این ارتفاع ها نیر نوار و شیار نیز می خورد:
کف کابینت 2 = 55 × 100 ش
برای تیرک های بالا و طبقه ها، اندازه داخل کار محاسبه می شود. از پشت به پشت کار 2 عدد ضخامت کار که 3.2 سانتی متر می شود کم میشود:
قید طاق کابینت 4 = 7 × 96.8
همچنین برای طبقه ها هر چقدر عمق کار باشد 5 سانت بابت طبقه کم می شود پس:
طبقه کابینت 2 = 50 × 96.8
برای فیبر کار نیز یک سانت از ارتفاع و دو سانت از عرض کم شود:
فیبر کابینت 2 = 98 × 71
محاسبه اندازه های درب کابینت
برای محاسبه سایز درب های کابینت، از ارتفاع 72 سانتی متری درب، یک سانت برای بادخور کم می شود تا در به صفحه گیر نکند. و دو عدد دومیلی متری نیز برای نوار pvc از ارتفاع کم می شود. در مجموع 1.4 سانتی متر بابت بادخور و نوار کم می شود و ارتفاع درب کابینت 70.6 سانتی متر باقی می ماند.
عرض کار 100 سانتی متر است و چون دو عدد درب داریم، عرض هر لنگه درب 50 سانتی متر می شود که به اندازه دو عدد نوار 2 میلی متری و یک بادخور 3 میلی متری از هر لنگه درب کم می شود (هر لنگه درب 7 میلی متر ):
اندازه درب کابینت 4 = 49.3 × 70.6
در زمان تحویل اندازه ها به کارگاه تحویل حتما مشخص کنید که این اندازه ها برای برش هستند و به صورت خالص محاسبه شده اند؛ همچنین با کشیدن دو عدد خط کشیدن به کارگاه نشان دهید که 4 طرف درب ها نوار می خورند.
در نهایت با قراردادن سایز های خورد شده داخل کات مستر ورق های مورد نیاز خودتان را برش زده و سپس مونتاژ نمایید.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان های تخصصی خود دوره های فنی ویژه بازار کار از جمله دوره آموزش نجاری ، آموزش خراطی ، آموزش سفالگری و بیش از دویست دوره دیگر را با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان و با ارائه مدرک فنی حرفه ای برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
نوشته آموزش کات مستر در کابینت کاری اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید