
در طول دهه ها، فناوری ترمز پیشرفت های زیادی داشته و امروزه عمدتاً از ترمزهای دیسکی (اغلب در محور جلو به دلیل قدرت و دفع حرارت بهتر) و ترمزهای کاسه ای (بیشتر در محور عقب به دلیل سادگی و هزینه کمتر) استفاده می شود. در این ویدیو و نوشته آموزشگاه فن آموزان به آموزش نحوه باز و بست ترمزهای دیسکی و کاسه ای و رفع ایرادات آنها، نحوه تشخیص تاب دیسک، نحوه تعویض لنت های ترمز جلو، بستن کالیپر ترمز، اجزای داخلی ترمز کاسه ای، نحوه تعویض لنت های ترمز کاسه ای، نحوه رگلاژ و تنظیم ترمز کاسه ای، تفاوت ترمز پراید با ترمز سایر خودروها، نحوه تعویض لنت های ترمز پراید، نحوه باز کردن و بستن کاسه ترمز عقب پراید و… پرداخته شده است.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان اتومکانیک خود دوره جامع آموزش مکانیک خودرو های داخلی و خارجی را در تعمیرگاههای مجهز و بصورت عملی با کار روی خودروهای واقعی برگزار می کند. همچنین دوره کارورزی این رشته با هدف تقویت مهارت های عملی کارآموزان ارائه می شود. برای مشاهده اطلاعات بیشتر دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
فیلم آموزش ترمزهای دیسکی و کاسه ای
باز و بست ترمز دیسکی و مشکلات آنها
سیستم ترمز یکی از مهم ترین بخش های خودرو است که ایمنی ما را در جاده ها تضمین می کند. ترمزهای دیسکی در خودروهای امروزی بسیار رایج هستند و عملکرد بسیار خوبی دارند. در ترمز دیسکی، یک صفحه فلزی گرد (دیسک) به چرخ متصل است و هنگام فشردن پدال ترمز، کالیپر (کریپر) ترمز لنت ها را به دو طرف دیسک فشار می دهد تا نیروی اصطکاک باعث کاهش سرعت خودرو شود.
در خودروهایی مانند سمند، پژو ۴۰۵ و پرشیا، مجموعه ترمز جلو شامل دیسک و کالیپر است. اگر لبه دیسک دچار تورفتگی شده باشد (به اصلاح لبه بیوفتد)، باید حتماً این لبه از بین برود. برای این کار باید با باز کردن دو پیچ، کالیپر ترمز را جدا کرده و دیسک را برای تراشکاری ببرید. توجه داشته باشید که هنگام تعویض لنت جلو، دیسک نباید دارای لبه باشد.
یک مشکل متداول دیگر، شیشه کردن سطح دیسک است. در این حالت، سطح دیسک بسیار براق می شود و لنت ها روی آن به خوبی عمل نمی کنند، زیرا لنت روی سطح براق می لغزد. همچنین اگر سطح دیسک صاف نباشد و در آن موج افتاده باشد، باید برای تراشکاری و صاف کردن به تعمیرگاه ببرید.
شروع یادگیری : آموزش برق خودرو
چگونه می توان تاب دیسک را تشخیص داد؟
گاهی دیسک ترمز دچار تاب می شود. اگر هنگام ترمز گرفتن، وقتی پا را آرام روی پدال ترمز قرار می دهید و سپس فشار را افزایش می دهید، جلوی خودرو دچار لرزش شود، این نشانه تاب داشتن دیسک است. در این صورت نیز باید دیسک را برای تراشکاری کامل ببرید تا تاب آن برطرف شود.
برای جدا کردن دیسک، باید دو پیچ را باز کنید و در قسمت پشتی کالیپر ترمز، پیچ های پایه را نیز باز کنید.
پس از آن، کالیپر ترمز به طور کامل جدا می شود. فقط مراقب باشید که لوله ترمز که به داخل اتاق می رود، آسیب نبیند، پاره نشود و تحت فشار زیادی قرار نگیرد.
چگونه لنت های ترمز جلو را تعویض کنیم؟
برای تعویض لنت ها، ابتدا باید با استفاده از یک پیچ گوشتی دوسو و فشار دادن به عقب پیستون ترمز، لنت ها را آزاد کنید. سپس با باز کردن پیچ کالیپر (که با آچار ۱۳ باز می شود).
کالیپر ترمز را آزاد کرده و به سمت بالا ببرید تا لنت ها را تعویض کنید.
در خودروها، لنت ها به صورت کشویی از جای خود خارج می شوند. در قسمتی از مجموعه ترمز، یک فنر وجود دارد که لنت ها را به سمت جلو هل می دهد تا در جای خود باقی بمانند.
همچنین در برخی از این خودروها مانند پژو 405، سمند، پرشیا و بعضی از خودروهای سورن، روی لنت یک سنسور وجود دارد که وقتی لنت به انتهای عمر نزدیک می شود، در صفحه کیلومتر آلارم ترمز را فعال می کند تا راننده متوجه شود که لنت ها نیاز به تعویض دارند.
نکات مهم هنگام بستن مجدد کالیپر ترمز
برای بستن مجدد مجموعه ترمز، باید دقت داشته باشید که در کالیپر دو پیستون (بالا و پایین) وجود دارد. برای اطمینان از عملکرد صحیح، باید هر دو پیستون را روغن کاری و گریس کاری کنید. پیستون را خارج کرده، سطح آن را کاملاً تمیز کنید و با مقدار کمی گریس نسوز، آن را چرب کرده و دوباره در جای خود قرار دهید.
پیستون باید به راحتی در جای خود حرکت کند. همچنین گردگیری که دور پیستون قرار دارد، باید سالم باشد و پارگی نداشته باشد. اگر پیستون به راحتی حرکت نکند، هنگام ترمز گرفتن، لنت به طور کامل عمل نمی کند (آزاد نمی شود) و ممکن است یک لنت بیشتر از دیگری سایش پیدا کند.
پس از گریس کاری پیستون ها، مجموعه را دوباره سر جای خود بگذارید. فقط توجه داشته باشید که قسمت فنری را کمی به سمت پایین فشار دهید و پیچ آن را ببندید. اگر پیچ شروع به هرز چرخیدن کرد، با یک آچار قسمت پشت آن را نگه دارید تا بتوانید پیچ را محکم کنید.
باز و بست ترمزهای کاسه ای و رفع ایرادات آن
ترمز کاسه ای در خودروهایی مانند سمند و پژو ۴۰۵ در چرخ های عقب استفاده می شود. برخلاف ترمز دیسکی، در این نوع ترمز، دیسک وجود ندارد و به جای آن یک کاسه وجود دارد که لنت ها داخل آن قرار می گیرند و هنگام ترمز گرفتن، به دیواره داخلی کاسه فشار می آورند.
برای باز کردن کاسه ترمز، یک پیچ ستاره ای وجود دارد که باید باز شود. پس از آن، کاسه از جای خود خارج می شود. داخل کاسه، محلی وجود دارد که لنت ها روی آن قرار می گیرند و عمل ترمز را انجام می دهند.
همانند ترمز دیسکی، کاسه ترمز نیز ممکن است دچار لبه شود. در این صورت، باید کاسه را برای تراشکاری ببرید تا لبه از بین برود. همچنین اگر سطح داخلی کاسه ناهموار باشد، این ناهمواری ها نیز باید با تراشکاری برطرف شوند تا ترمزگیری بهتری داشته باشید.
شروع یادگیری : آموزش صافکاری pdr
نحوه عیب یابی مشکلات مربوط به کاسه ترمز
در ترمز دیسکی، یکی از مشکلات رایج تاب داشتن دیسک است که باعث لرزش هنگام ترمز گرفتن می شود. در ترمز کاسه ای نیز مشکل مشابهی وجود دارد، اما به جای تاب داشتن، کاسه ممکن است دچار بیضی شدن شود.
وقتی کاسه بیضی شود، هنگام ترمز گرفتن حالت نگیر پیدا می کند. یعنی وقتی پدال را فشار می دهید، به دلیل بیضی بودن کاسه، در بخشی از آن ترمز خوب عمل می کند و در بخش دیگر که گشادتر شده، ترمزگیری مناسبی ندارید (حالت بگیر و نگیر دارد).
اجزای داخلی ترمز کاسه ای
داخل ترمز کاسه ای، قطعات مختلفی وجود دارد که شامل پیستون، دو لنت، خارهای نگهدارنده لنت و اهرم ترمز دستی (سیم ترمز دستی) است. وقتی ترمز دستی کشیده می شود، این اهرم باعث می شود لنت ها که حالت نیم هلال دارند، باز شوند و به کاسه فشار بیاورند تا چرخ متوقف شود.
همچنین در قسمت داخلی کاسه، مجموعه ای برای رگلاژ (تنظیم) ترمز عقب وجود دارد. این مجموعه شامل یک مهره است که دور آن دندانه هایی وجود دارد. با استفاده از یک پیچ گوشتی دوسو و چرخاندن این مهره، می توانید لنت ها را تنظیم کنید (باز و بسته) تا فاصله آن ها با کاسه مناسب باشد.
نحوه تعویض لنت های ترمز کاسه ای
برای تعویض لنت های ترمز کاسه ای، ابتدا باید خارها و فنرهای نگهدارنده را با استفاده از یک انبردست آزاد کنید و لنت ها را از جای خود خارج کنید.
به دلیل تنوع مدل های ترمز کاسه ای، پیشنهاد می شود قبل از خارج کردن لنت های کاسه ای عقب، از ترتیب قرارگیری فنرها عکس بگیرید یا آن را به خاطر بسپارید تا هنگام نصب مجدد دچار مشکل نشوید.
برای باز کردن فنرها، انبردست را در محل مناسب قرار دهید و همچنین نگه داشتن پیم که پشت قرار دارد و با فشار دادن به داخل و پیچاندن آن، فنر را آزاد کنید. پس از آزاد شدن فنرها، لنت ها را به طور کامل از جای خود خارج کنید.
نکته مهم این است که فنرها را زمانی آزاد کنید که لنت ها را از جای خود خارج کرده اید. پس از تعویض لنت ها، فنرها را دوباره در جای خود قرار دهید (روی زمین و یا روی میزکار خود اینکار را انجام دهید) و سپس خارهای نگهدارنده را جا بیندازید تا لنت ها به درستی در جای خود قرار گیرند.
شروع یادگیری : آموزش تعویض روغنی
نکات مهم هنگام کار با ترمز کاسه ای
هنگام کار با ترمز کاسه ای، دو نکته مهم وجود دارد:
مراقب باشید به قطعات لاستیکی (لوازم ترمز) ضربه وارد نشود. این قطعات حساس هستند و اگر آسیب ببینند، ممکن است روغن ترمز به بیرون نشت کند. هنگام خارج کردن لنت ها، باید سیم ترمز دستی را نیز از محل خود خارج کنید.
همچنین اگر پمپ ترمز داخل کاسه دچار نشتی شود و روغن ترمز روی لنت ها بریزد، دیگر نمی توانید از آن لنت ها استفاده کنید و باید آن ها را تعویض کنید.
نحوه رگلاژ و تنظیم ترمز کاسه ای
برای رگلاژ ترمز کاسه ای، ابتدا مطمئن شوید که لبه کاسه با تراشکاری از بین رفته است.سپس با استفاده از یک پیچ گوشتی دوسو، دندانه های رگلاژ را تنظیم کنید. اگر به سمت خاصی فشار دهید، دهانه لنت ها باز می شود و اگر به سمت دیگر فشار دهید، دهانه لنت ها بسته می شود.
کاسه باید به راحتی در جای خود حرکت کند. اگر رگلاژ بیش از حد باز باشد، کاسه به راحتی در جای خود قرار نمی گیرد. در این صورت، باید کاسه را خارج کرده و دوباره رگلاژ کنید تا کاسه به راحتی جا بیفتد و به راحتی خارج شود.
سیستم ترمز پراید چه تفاوتی با سایر خودروها دارد؟
سیستم ترمز جلوی پراید نیز از نوع دیسکی است، اما تفاوت هایی با سایر خودروها دارد. در برخی مدل های پراید، توپی و دیسک به صورت یک تکه یا دو تکه وجود دارند. اگر دیسک نیاز به تراشکاری داشته باشد، در مدل هایی که دیسک و توپی یکپارچه هستند، باید با دستگاه پرس آن ها را جدا کرد، که ممکن است به بلبرینگ های توپی آسیب برساند.
همچنین دیسک پراید برخلاف خودروهایی مانند پژو ۴۰۵، منافذ خنک کاری ندارد و به همین دلیل بیشتر داغ می شود، ترمزگیری ضعیف تری دارد و تاب افتادن در آن شایع تر است.
چگونه لنت های ترمز پراید را تعویض کنیم؟
برای تعویض لنت های ترمز پراید، ابتدا باید پیستون کالیپر را به عقب فشار دهید. سپس با استفاده از انبردست، خار نگهدارنده را آزاد کرده و پیم ها را از چشمی خارج کنید. پس از این کار، لنت به راحتی از جای خود خارج می شود.
نکته مهم این است که در سیستم ترمز پراید، دو ورق فلزی(لاتو) وجود دارد که مانع لق زدن لنت در جای خود می شود و لنت را محکم نگه می دارد. همچنین تمام لنت ها در قسمتی از خود یک خار یا لبه دارند که وقتی لنت به انتهای عمر خود نزدیک می شود، این لبه روی دیسک کشیده شده و صدای سوت تولید می کند تا راننده متوجه نیاز به تعویض لنت شود.
برای نصب مجدد لنت ها، ابتدا لنت ها را در جای خود قرار دهید، سپس پیم را جا بزنید و خارها را در جای خود بیندازید. دقت کنید که خار با دیسک تماس نداشته باشد، زیرا هم باعث ایجاد صدا می شود و هم ممکن است خار آسیب ببیند. وظیفه خار این است که دو لنت را به عقب فشار دهد.
همچنین برای چرخاندن پیم ها از انبردست و یا دم باریک استفاده می شود.
نحوه باز کردن کاسه ترمز عقب پراید
برای دسترسی به کاسه ترمز عقب پراید، ابتدا باید چرخ را باز کنید. اگر خودرو با جک به بالا آورده شد اینکار باید با بکس بالای صورت گیرد و اما اگر ماشین بر روی چرخ بود و قصد داشتید پیچ ها را باز کنید با استفاده از بکس 14 و کشویی باید اینکار را انجام داد. پیچ های چرخ را با آچار مناسب باز کرده و چرخ را خارج کنید.
به این نکته توجه کنید وقتی که می خواهید لاستیک را خارج کنید، پایین لاستیک را با دست نگه دارید که رینگ و لاستیک در جای خود قرار داشته باشند که با باز کردن پیچ ها کار راحتر انجام شود.
و پس از آن، به کاسه ترمز دسترسی خواهید داشت که ترمز عقب ماشین را مشاهده میکنیم.
تفاوت کاسه ترمز عقب پراید با پژو ۴۰۵ این است که در پراید، اهرم ترمز دستی بیرون از کاسه قرار دارد. در حالی که در پژو ۴۰۵، سیم ترمز دستی داخل کاسه می رود. برای باز کردن کاسه در پراید، ابتدا قالپاق کاسه را با اهرم کردن یک پیچ گوشتی دوسو در شکاف بین قالپاق و کاسه، خارج کنید.
و سپس مهره قالپاق (مجموعه) پیم را خارج کرده و سپس هزارخاره را نیز خارج میکنید و مهره را با بوکس یا انبر قفلی باز کنید پس از باز کردن مهره، واشر را خارج کرده و کاسه را از جای خود بیرون بکشید.
نکات مهم درباره بستن مجدد کاسه ترمز پراید
پس از باز کردن کاسه، دو رولبرینگ را مشاهده خواهید کرد: یکی بیرون و دیگری روی خود کاسه. باید چک کنید که رولبرینگ ها سالم باشند و هنگام بستن مجدد کاسه، روی آن ها به اندازه کافی گریس بمالید.
مانند کاسه ترمز سایر خودروها، کاسه پراید نیز ممکن است دچار لبه شود که باید با تراشکاری از بین برود. همچنین برای رگلاژ ترمز، از قسمت دندانه دار داخل کاسه استفاده می شود که با استفاده از یک دوسو، قسمت دندانه دندانه را رگلاژ کنید. اگر به سمت راست انجام دهید. دهانه لنتها باز میشود و اگر به داخل فشار دهید، دهانه لنت ها بسته میشود.
برای بستن مجدد کاسه، آن را در جای خود قرار داده، رولبرینگ را که کمی گریس روی آن زده اید، در جای خود بگذارید و مهره را ببندید. واشر را گذاشته ،برای تنظیم مهره، ابتدا آن را تا جایی سفت کنید که کاسه به راحتی نچرخد، سپس کمی آن را شل کنید تا کاسه بتواند آزادانه حرکت کند.
پس از آن، واشر مخصوص را روی آن قرار داده و پیم را در آن بگذارید تا مهره خود به خود باز نشود. قالپاق را جا انداخته و چرخ را می بندیم. اگر دوست داشتید سفت کردن پیچ های خودرو را با بادی انجام دهید، توجه داشته باشید که یکی، دو دنده از مهره ها و یا پیچ های چرخ را اول با دست بچرخانیم تا در جای خود درست قرار بگیرد و سپس با بادی آن را سفت کنید.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان های تخصصی خود، بیش از دویست شغل فنی پردرآمد را با هدف آماده سازی کارآموزان برای ورود به بازار کار برگزار می کند. برخی از این دوره ها شامل دوره آموزش برق خودرو ، آموزش کارشناسی خودرو ، آموزش جوشکاری و… می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید و یا از طریق فرم زیر اقدام نمایید:
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
var gform;gform||(document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,function(){gform.scriptsLoaded=!0}),window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,function(){gform.domLoaded=!0}),gform={domLoaded:!1,scriptsLoaded:!1,initializeOnLoaded:function(o){gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?o():!gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,o):document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,o)},hooks:{action:{},filter:{}},addAction:function(o,n,r,t){gform.addHook(“action”,o,n,r,t)},addFilter:function(o,n,r,t){gform.addHook(“filter”,o,n,r,t)},doAction:function(o){gform.doHook(“action”,o,arguments)},applyFilters:function(o){return gform.doHook(“filter”,o,arguments)},removeAction:function(o,n){gform.removeHook(“action”,o,n)},removeFilter:function(o,n,r){gform.removeHook(“filter”,o,n,r)},addHook:function(o,n,r,t,i){null==gform.hooks[o][n]&&(gform.hooks[o][n]=[]);var e=gform.hooks[o][n];null==i&&(i=n+”_”+e.length),gform.hooks[o][n].push({tag:i,callable:r,priority:t=null==t?10:t})},doHook:function(n,o,r){var t;if(r=Array.prototype.slice.call(r,1),null!=gform.hooks[n][o]&&((o=gform.hooks[n][o]).sort(function(o,n){return o.priority-n.priority}),o.forEach(function(o){“function”!=typeof(t=o.callable)&&(t=window[t]),”action”==n?t.apply(null,r):r[0]=t.apply(null,r)})),”filter”==n)return r[0]},removeHook:function(o,n,t,i){var r;null!=gform.hooks[o][n]&&(r=(r=gform.hooks[o][n]).filter(function(o,n,r){return!!(null!=i&&i!=o.tag||null!=t&&t!=o.priority)}),gform.hooks[o][n]=r)}});
"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد
gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(‘#gform_ajax_frame_30’).on(‘load’,function(){var contents = jQuery(this).contents().find(‘*’).html();var is_postback = contents.indexOf(‘GF_AJAX_POSTBACK’) >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find(‘#gform_wrapper_30’);var is_confirmation = jQuery(this).contents().find(‘#gform_confirmation_wrapper_30’).length > 0;var is_redirect = contents.indexOf(‘gformRedirect(){‘) >= 0;var is_form = form_content.length > 0 && ! is_redirect && ! is_confirmation;var mt = parseInt(jQuery(‘html’).css(‘margin-top’), 10) + parseInt(jQuery(‘body’).css(‘margin-top’), 10) + 100;if(is_form){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).html(form_content.html());if(form_content.hasClass(‘gform_validation_error’)){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).addClass(‘gform_validation_error’);} else {jQuery(‘#gform_wrapper_30’).removeClass(‘gform_validation_error’);}setTimeout( function() { /* delay the scroll by 50 milliseconds to fix a bug in chrome */ jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gform_wrapper_30’).offset().top – mt); }, 50 );if(window[‘gformInitDatepicker’]) {gformInitDatepicker();}if(window[‘gformInitPriceFields’]) {gformInitPriceFields();}var current_page = jQuery(‘#gform_source_page_number_30’).val();gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(document).trigger(‘gform_page_loaded’, [30, current_page]);window[‘gf_submitting_30’] = false;}else if(!is_redirect){var confirmation_content = jQuery(this).contents().find(‘.GF_AJAX_POSTBACK’).html();if(!confirmation_content){confirmation_content = contents;}jQuery(‘#gform_wrapper_30’).replaceWith(confirmation_content);jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gf_30’).offset().top – mt);jQuery(document).trigger(‘gform_confirmation_loaded’, [30]);window[‘gf_submitting_30’] = false;wp.a11y.speak(jQuery(‘#gform_confirmation_message_30’).text());}else{jQuery(‘#gform_30’).append(contents);if(window[‘gformRedirect’]) {gformRedirect();}}jQuery(document).trigger(“gform_pre_post_render”, [{ formId: “30”, currentPage: “current_page”, abort: function() { this.preventDefault(); } }]); if (event && event.defaultPrevented) { return; } const gformWrapperDiv = document.getElementById( “gform_wrapper_30” ); if ( gformWrapperDiv ) { const visibilitySpan = document.createElement( “span” ); visibilitySpan.id = “gform_visibility_test_30”; gformWrapperDiv.insertAdjacentElement( “afterend”, visibilitySpan ); } const visibilityTestDiv = document.getElementById( “gform_visibility_test_30” ); let postRenderFired = false; function triggerPostRender() { if ( postRenderFired ) { return; } postRenderFired = true; jQuery( document ).trigger( ‘gform_post_render’, [30, current_page] ); gform.utils.trigger( { event: ‘gform/postRender’, native: false, data: { formId: 30, currentPage: current_page } } ); if ( visibilityTestDiv ) { visibilityTestDiv.parentNode.removeChild( visibilityTestDiv ); } } function debounce( func, wait, immediate ) { var timeout; return function() { var context = this, args = arguments; var later = function() { timeout = null; if ( !immediate ) func.apply( context, args ); }; var callNow = immediate && !timeout; clearTimeout( timeout ); timeout = setTimeout( later, wait ); if ( callNow ) func.apply( context, args ); }; } const debouncedTriggerPostRender = debounce( function() { triggerPostRender(); }, 200 ); if ( visibilityTestDiv && visibilityTestDiv.offsetParent === null ) { const observer = new MutationObserver( ( mutations ) => { mutations.forEach( ( mutation ) => { if ( mutation.type === ‘attributes’ && visibilityTestDiv.offsetParent !== null ) { debouncedTriggerPostRender(); observer.disconnect(); } }); }); observer.observe( document.body, { attributes: true, childList: false, subtree: true, attributeFilter: [ ‘style’, ‘class’ ], }); } else { triggerPostRender(); } } );} );

نوشته باز و بست ترمزهای دیسکی و کاسه ای و نحوه تعویض لنت ترمز اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید