باتری خودروهای سربی، از صفحات سرب و دیاکسید سرب غوطهور شده در محلول الکترولیت (حدود 35 درصد اسیدسولفوریک و 65 درصد آب) تشکیل شده است. آگاهی از نحوه مراقبت از آن و عواقبی که میتواند باعث خرابی باتری ماشین شود، مهمترین نکات برای استفاده بهتر از باطری است.
باتری خودرو از مواردی است که فقط زمانی که کاملاً خراب میشود به آنها توجه میکنیم. وقتی که باتری کار میکند، ماشین شما را راهاندازی میکند، به رادیو، چراغها، برفپاککنها و هر چیز دیگری که از برق در ماشین شما استفاده میکند، برق میرساند وقتی با مشکلاتی در عملکرد باتری خود روبرو میشوید، (مانند قطع شدن رادیو، کمنور شدن چراغهای جلو و روشن نشدن خودرو بهویژه در اول صبح روزهای سرد!) یعنی بهزودی با خرابی باتری ماشین مواجه خواهید شد.
اگر شما هم به نجاری علاقه مند هستید میتوانید در دوره آموزش نجاری که تحت نظر اساتید شناخته شده از مقدماتی تا پیشرفته و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشود شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده جزئیات و شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
اگر شما به برق خودرو علاقه مند هستید میتوانید در دوره آموزش برق خودرو که تحت نظر اساتید شناخته شده از مقدماتی تا پیشرفته و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشود شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده جزئیات و شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
باتری ماشین چگونه کار می کند؟
یک باتری خودرو انرژی ایجاد شده توسط دینام ماشین را ذخیره می کند. این کار با صفحات سربی داخل محفظه باتری و یک مایعی از اسیدسولفوریک که در صورت فعال بودن جریان الکتریکی واکنش نشان می دهد، ذخیره می شود و انرژی تولید شده را ذخیره می کند و باتری خودرو را “شارژ” می کند. سپس باتری می تواند این نیرو را در مواقع موردنیاز تأمین کند.
با گذشت زمان واکنش های شیمیایی با کاهش واکنش پذیری سرب و اسید، کمتر می شوند. این باتری ها بسته به استفاده از آنها، معمولاً بین سه تا هفت سال دوام می آورند.
مهم ترین کاری که باتری خودرو انجام می دهد شروع به کار موتور است. هنگامی که موتور کار می کند، دینام انرژی بیشتری تولید می کند که توسط باتری ذخیره می شود. اما از آنجاکه دینام درحالیکه موتور خودرو خاموش است کار نمی کند، سیستم جرقه زنی از انرژی ذخیره شده در باتری استفاده می کند.
درحالیکه موتور خاموش است، انرژی ذخیره شده در باتری ماشین شما برای تغذیه برق از جمله رادیو، پنجره ها یا هر چیزی که ممکن است از فندک اتومبیل خود تغذیه یا شارژ کنید استفاده می شود، پس وقتی خودرو خاموش است شارژ آن را بیش از اندازه هدر ندهید و هر زمان که موتور کار نمی کند، هرگونه سیستم الکتریکی را در ماشین خود اجرا نکنید چون خطر تخلیه باتری و سپس نداشتن قدرت کافی برای روشن شدن مجدد موتور برای شارژ مجدد وجود دارد.
مشکلات خودرو که با خرابی باتری اشتباه گرفته میشود
- اتصال کوتاه سلول به دلیل خرابی عایق بین صفحات مثبت و منفی
- اتصال کوتاه به دلیل مواد ورقهای ریخته شده در زیر صفحات
- کم شدن یا بیبار شدن گوگرد پس از مدت طولانی استفادهنکردن
- خوردگی یا آسیب پایانههای مثبت و منفی
- خرابی اتصالات داخلی در اثر خوردگی
علائم خرابی باتری ماشین
- کند یا سریع عمل کردن رادیو ماشین یا چراغهای برف پاککن
- بوی بد باتری
- روشن نشدن ماشین
- کم نور بودن چراغ خودرو
- روشن نشدن چراغ خودرو
- پس از چندین بار استارت خوردن ماشین روشن میشود
علت اصلی خرابی باتری ماشین
اگر برای مدتزمان طولانی از خودرو استفاده نکنید این امر ممکن است باعث خرابی باطری ماشین شود. باتری یک دستگاه الکتروشیمیایی است که به طور طبیعی باگذشت زمان شارژ خود را از دست میدهد. باتری ها حتی اگر به خودرو متصل نباشند نیز شارژ از دست میدهند.
سرعت تخلیه آنها در دماهای بالا سریعتر میشود زیرا واکنش شیمیایی داخل باتری افزایش مییابد. هرچه درجه حرارت بیشتر و وابسته به فناوری ساخت باتری باشد، سرعت تخلیه سریعتر است – در دمای 10 درجه سانتیگراد میزان تخلیه تقریباً 0.1 ولت در ماه است، این میزان در 30 درجه سانتیگراد به 0.4 ولت در ماه افزایش مییابد.
هنگامی که باتری به وسیله نقلیه متصل میشود، بارهای الکتریکی اضافی را از سیستمهایی مانند آلارم، حافظه ECU و سایر اجزا میگیرد. هرچه تجهیزات الکتریکی خودرو بیشتر باشد، جریان باتری بیشتر میشود و بنابراین سریعتر تخلیه میگردد.
هنگام روشنکردن موتور، حدود 5 درصد از باتری مصرف میشود. به طور معمول، برای شارژ مجدد به درایوهای معمولی بیش از 30 دقیقه نیاز است. در حرکتهای کوتاهمدت شارژ بیشتری نسبت به آلترناتیو جایگزین میشود و بیشتر تخلیه شده و این امر باعث خرابی باتری ماشین میشود. هنگامی که میزان شارژ باتری خودرو به کمتر از 80 برسد و دوباره شارژ نشود، خرابی باطری خودرو دائمی میشود.
آسیب داخلی به باتری میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سولفاته: وقتی زیر 12.40 ولت باقی میماند، کریستالهای سولفات سرب شروع به بزرگ شدن کرده و در داخل باتری سفت میشوند و واکنش شیمیایی تولید انرژی الکتریکی را متوقف میکنند.
- طبقهبندی اسید: یک باتری خودرو حاوی یک محلول الکترولیت از اسید و آب است که بهمنظور عملکرد صحیح، هنگام استفاده از باتری باید به طور مساوی مخلوط شود. کاهش استفاده از وسیله نقلیه میتواند باعث ایجاد وضعیتی به نام طبقهبندی اسیدی شود. اینجاست که اسید باتری نسبت به قسمت پایینی باتری بسیار قوی میشود. نتیجهاش این است که هنگام آزمایش، ولتاژ بالایی را نشان میدهد اما نمیتواند جریان کافی برای راهاندازی موتور را تأمین کند.
علت خالی شدن باتری خودرو
وقتی ماشین در حال کار است مطمئناً شارژ میشود، اما وقتی ماشین ثابت است باتری میتواند بهراحتی خاموش شود. بسیاری از مردم متوجه میشوند که با پایین آمدن دما، اتومبیل آنها در راهاندازی مشکل پیدا میکند – این بدان دلیل است که برای انجام واکنش شیمیایی لازم که باعث کارکرد باتری میشود، هوا بسیار سرد است و در بسیاری از موارد، سرما میتواند تمام توان ذخیره شده در یک دستگاه را تخلیه کند. علاوه بر سرما، گرما نیز برای باتریها مضر است چرا که خوردگی داخل باتری را افزایش داده و سریعتر آنها را “پیر” میکند. برای بسیاری از افراد، خالی شدن باتری میتواند بهخاطر خاموش نکردن چراغها هنگام خروج از ماشین یا گوشدادن به رادیو برای مدت طولانی بدون روشن ماندن موتور باشد.
جلوگیری از خرابی باتری ماشین
با استفاده منظم از وسیله نقلیه برای سفرهای بیش از نیم ساعت، میتوان از آسیبهای ناشی از استفاده کمتر از وسیله نقلیه جلوگیری کرد و مانع خرابی باتری ماشین شد. اگر این امکان وجود ندارد، باتری را تا آنجا که ممکن است باید شارژ کنید. توصیه می شود از شارژر هوشمند استفاده کنید که دارای حالت پالس است و میتواند به طور دائم به باتری نصب شده روی خودرو متصل شود.
در برخی از وسایل نقلیه، روشنکردن منظم موتور و اجازه کارکردن به مدت حدود 30 دقیقه میتواند شارژ کافی برای سالم نگهداشتن باتری را تأمین کند اما به دلیل نگرانیهای محیطی و ایمنی وسایل نقلیه این کار را توصیه نمی شود.
در هنگام تخلیه، مانند زمانی که از باتری برای روشنکردن خودرو یا روشنکردن چراغهای جلو استفاده میشود، اسیدسولفوریک موجود در الکترولیت کاهشیافته و محلول الکترولیت با نسبت بیشتری از آب باقی میماند. سولفات حاصل از اسید صفحات را میپوشاند و باعث کاهش سطح واکنش شیمیایی میشود. شارژ این واکنش شیمیایی را معکوس میکند و سولفات را به اسید بازمیگرداند.
محبوبیت باتری اسید سربی به دلیل وزن و هزینه کم بوده و استفاده از آن را در خودروها بیشتر است. این نوع باتری قادر است جریان موردنیاز استارت را برای چرخاندن موتور تأمین کند.
باتری انرژی موردنیاز برای استارت زدن موتور را ذخیره میکند. پس از روشن شدن موتور، باتری ماشین شما توسط سیستم موتور شارژ میشود. دینام انرژی موردنیاز از چرخش موتور را از طریق یک کمربند جهت تأمین شارژ فعلی میگیرد.
خوردگی در پایانههای باتری یکی از علل بسیار شایع عدم روشن شدن خودرو است. خوردگی که اغلب به شکل پودر سفید (سولفات سرب) ظاهر میشود، مقاومت را افزایش میدهد و مقدار جریان الکتریکی را که میتواند به موتور استارت وارد کند کاهش میدهد.
تمیزکردن دورهای پایانهها با استفاده از آب و برس سیمی از این امر جلوگیری میکند، برای این کار از دستکش و محافظ چشمی استفاده کنید زیرا پودر سفید سمی است و نباید استنشاق شود، بلعیده شود یا با پوست شما تماس پیدا کند. توجه داشته باشید خرابی باطری خودرو مربوط به سرویس بوده و به دلیل نقص تولید نیست. این خراب شامل ضمانت باتری نمیشود.
چگونه باتری ماشین شارژ میشود؟
باتری خودرو برای شارژ از دینام استفاده میکند. دینام موتوری است که وقتی موتور کار میکند به راه میافتد و باتری خودرو را شارژ میکند. این دستگاه مانند یک ژنراتور عمل میکند، از سوخت برای تولید انرژی استفاده میکند و مطمئن میشود که باتری خودرو دارای قدرت کافی برای کارکرد تمام اجزای الکتریکی خودرو شما است. با افزایش سن و استفاده زیاد باتری خودرو، نگهداشتن شارژ ایجاد شده با آن بسیار مشکل خواهد بود و همین امر باعث میشود که باتری منسوخ شود.
پرسش و پاسخ
تشخیص خرابی باتری اتمی ماشین
- سختی در استارت زدن ماشین ، اگر موتور به آرامی یا با تأخیر روشن شود، ممکن است باتری ضعیف شده باشد.
- اگر چراغ های جلو یا داخلی خودرو کمنور شوند یا نوسان داشته باشند.
باتریهای اتمی ممکن است در اثر عمر طولانی یا شرایط نامناسب محیطی فرسوده شوند. برای بررسی دقیقتر، میتوانید از یک مولتیمتر استفاده کنید. ولتاژ باتری باید در حالت خاموش بودن ماشین بین 12.4 تا 12.7 ولت باشد. در صورتی که ولتاژ کمتر از این مقدار باشد، نشاندهندهی ضعیف شدن یا خرابی باتری است. در نهایت، چک کردن بدنه باتری نیز مهم است؛ اگر علائمی از زنگزدگی، ترکخوردگی یا نشت اسید مشاهده شود، باید باتری تعویض گردد.
چگونه بفهمیم باتری ماشین خراب است؟
یکی از اصلی ترین نشانه ها این است که وقتی استارت می زنید، موتور به سختی روشن میشود یا اصلاً روشن نمی شود. همچنین، کاهش عملکرد وسایل الکترونیکی خودرو مانند رادیو، چراغهای جلو و بوق نیز میتواند نشاندهندهی مشکل در باتری باشد.
علت خرابی باتری اتمی ماشین
- استفاده نادرست از سیستم های الکتریکی خودرو
- استفاده از شارژرهای نامناسب یا معیو
- شرایط محیطی
- عدم نگهداری مناسب از باتری
استفاده نادرست از سیستم های الکتریکی خودرو
یکی از دلایل رایج خرابی باتری، استفاده نادرست از سیستم های الکتریکی خودرو است. به عنوان مثال، اگر لوازم الکتریکی مانند چراغ، رادیو یا سیستم تهویه به مدت طولانی در حالی که خودرو خاموش است، روشن بمانند، این موضوع باعث تخلیه باتری و در نتیجه کاهش عمر مفید آن میشود.
شرایط محیطی
شرایط محیطی نیز نقش مهمی در خرابی باتری دارند. دماهای بسیار بالا یا پایین باعث کاهش عملکرد باتری و افزایش احتمال خرابی آن میشوند. در دماهای بالا، الکترولیت داخل باتری تبخیر شده و به کاهش کارایی آن منجر میشود.
از طرف دیگر، در دماهای پایین، سرعت واکنش های شیمیایی داخل باتری کاهش یافته و توانایی باتری در تولید برق کاهش می یابد.
عدم نگهداری مناسب از باتری
عدم نگهداری مناسب از باتری، مانند عدم تمیز کردن پایانه ها و بررسی منظم سطح الکترولیت، عمر باتری را کاهش میدهد و منجر به خرابی زودهنگام آن میشود.
علائم خرابی باتری پراید
- کاهش عملکرد استارت موتور
- ضعیف شدن نور چراغ های جلو و عقب خودرو
- کاهش عملکرد سیستم های الکترونیکی مانند سیستم صوتی
- به سختی روشن شدن ماشین
چگونه بفهمیم باتری ماشین تمام شده
- عدم توانایی در روشن کردن موتور
- کاهش یا قطع کامل عملکرد سیستمهای الکترونیکی خودرو مانند چراغ ها
- تجمع سولفات بر روی قطبها و کاهش سطح الکترولیت
- استفاده از باتری بیش از 3 تا 5 سال
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
"*" indicates required fields
gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(‘#gform_ajax_frame_30’).on(‘load’,function(){var contents = jQuery(this).contents().find(‘*’).html();var is_postback = contents.indexOf(‘GF_AJAX_POSTBACK’) >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find(‘#gform_wrapper_30’);var is_confirmation = jQuery(this).contents().find(‘#gform_confirmation_wrapper_30’).length > 0;var is_redirect = contents.indexOf(‘gformRedirect(){‘) >= 0;var is_form = form_content.length > 0 && ! is_redirect && ! is_confirmation;var mt = parseInt(jQuery(‘html’).css(‘margin-top’), 10) + parseInt(jQuery(‘body’).css(‘margin-top’), 10) + 100;if(is_form){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).html(form_content.html());if(form_content.hasClass(‘gform_validation_error’)){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).addClass(‘gform_validation_error’);} else {jQuery(‘#gform_wrapper_30’).removeClass(‘gform_validation_error’);}setTimeout( function() { /* delay the scroll by 50 milliseconds to fix a bug in chrome */ jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gform_wrapper_30’).offset().top – mt); }, 50 );if(window[‘gformInitDatepicker’]) {gformInitDatepicker();}if(window[‘gformInitPriceFields’]) {gformInitPriceFields();}var current_page = jQuery(‘#gform_source_page_number_30’).val();gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(document).trigger(‘gform_page_loaded’, [30, current_page]);window[‘gf_submitting_30’] = false;}else if(!is_redirect){var confirmation_content = jQuery(this).contents().find(‘.GF_AJAX_POSTBACK’).html();if(!confirmation_content){confirmation_content = contents;}setTimeout(function(){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).replaceWith(confirmation_content);jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gf_30’).offset().top – mt);jQuery(document).trigger(‘gform_confirmation_loaded’, [30]);window[‘gf_submitting_30’] = false;wp.a11y.speak(jQuery(‘#gform_confirmation_message_30’).text());}, 50);}else{jQuery(‘#gform_30’).append(contents);if(window[‘gformRedirect’]) {gformRedirect();}}jQuery(document).trigger(‘gform_post_render’, [30, current_page]);} );} );
مطلبی که خواندید حاصل تلاش تیم تحریریه دپارتمان اتومکانیک آموزشگاه فن آموزان بود که شامل دوره های آموزش تعویض روغنی، آموزش جلوبندی سازی خودرو و دیگر حرفه های مرتبط با صنایع چوب از پایه تا پیشرفته میباشد.
نوشته علائم خرابی باتری ماشین اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید