تعویض روغن گیربکس یکی از موارد مهم در تعمیر و نگهداری خودرو است که در دفترچه راهنمای آن نیز ذکر شده است. قطعات داخلی گیربکس به مرور زمان مستهلک میشوند و نیاز است که به روغنکاری و تعویض روغن گیربکس اتوماتیک توجه بیشتری شوذ. اما بهترین زمان تعویض روغن گیربکس چه زمانی است؟ همچنین در این راهنما به پاسخ سوالهایتان در مورد تعویض روغن گیربکس اتوماتیک و نحوه تعویض روغن گیربکس ۲۰۶ اتوماتیک خواهید رسید. پس با استادکار همراه شوید.
اهمیت تعویض روغن گیربکس
هرچه در مسافتهای بیشتری رانندگی کنید، گیربکس اتوماتیک خودروی شما بیشتر کار میکند و بیشتر در معرض گرمای ناشی از مسافت طولانی قرار میگیرد. روغن گیربکس میتواند به مرور زمان آلوده شود و اگر این ناخالصیها تخلیه نشده و تعویض روغن گیربکس را به تعویق بیندازید، عمر گیربکس شما کوتاه میشود. به طور کلی زمان تعویض روغن گیربکس با توجه به کیلومترهای بالا و مسافتی که طی شده، تعیین میشود و نیاز است که به این مساله توجه داشته باشید.
روغن گیربکس موجب روانتر شدن حرکت گیربکس، جلوگیری از فشار به چرخ دنده و ابزارهای وابسته به آن در مقابل فشار زیاد و کاهش سر و صدا و در نهایت بهبود عملکرد و بازدهی آن خواهد شد. اما روغنها نیز پس از مدتی کارایی خود را از دست داده و نیاز به تعویض دارند. اگر دارای خودروی ۲۰۶ نیز هستید و نحوه تعویض روغن گیربکس ۲۰۶ اتوماتیک برای شما سوال شده است، با این مقاله همراه باشید.
بیشتر بدانید آشنایی با انواع گیربکس اتوماتیک و تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
روغنها از موادی حیاتی برای سلامت خودروی شما هستند. اما همین روغنها میتوانند به راحتی خودروی شما را تا مرز از کار افتادن بکشانند. یکی از مهمترین انواع روغنها، روغن گیربکس یا واسکازین است. سوالی که در اینجا پیش میآید این است که آیا این روغن هر چند وقت یکبار باید تعویض شود یا خیر؟ اگر جواب مثبت است واسکازین کی باید تعویض شود؟ بسیاری از شما با جواب سوال اول آشنا هستید و به این مساله واقف هستید که روغن گیربکس باید هر چند وقت یکبار تعویض شود. اما سوالی که برای بیشتر شما پیش میآید این است که حداکثر دوره زمانی که از روغن گیربکس میتوان استفاده کرد چقدر است؟
زمان تعویض روغن واسکازین
مانند بسیاری دیگر از روغنهای بخشهای مختلف هر خودرو، روغن گیربکس نیز هر چند وقت یکبار بایستی تعویض شود. با کمک نشانههایی میتوان پی برد که زمان تعویض روغن گیربکس شما، چه وقت است.
نشانههای تعویض روغن گیربکس
- استفادههای مستهلککننده مانند توقف و حرکتهای مداوم درون شهری، استفاده از خودرو جهت حمل بارهای سنگین و موارد دیگر باعث میشود که در مورد تعویض روغن گیربکس حساسیت خاصی به خرج دهیم.
- به طور عمده روغن گیربکس به رنگ قرمز است ولی ممکن است گاهی به رنگهای تیرهتر در بیاید.
- یکی از دیگر نشانههای فرار رسیدن زمان تعویض روغن گیربکس بوی سوختگی است که روغن ممکن است بدهد. یکی از روشهای پیشنهادی این است که یک میله نشانگر را به روغن گیربکس خورویتان آغشته کنید و با مالش بر روی یک دستمال تشخیص دهید که آیا روی دستمال را آشغال و کثیفی فرا میگیرد و یا صرفا روغن به رنگ قرمز است.
- اما به یاد داشته باشید هیچ یک از روشهای گفته شده نه این که موثر نباشند ولی بهترین روش نیستند. تشخیص بهترین زمان برای تعویض روغن واسکازین استفاده از دفترچه راهنمای خودرو است. شما میتوانید با استفاده از این دفترچه مشاهده کنید که چه مسافتی حداکثر بایستی طی شود تا خودرو نیاز به تغییر روغن گیربکس پیدا کند. البته از آنجایی که عمر واسکازین به شرایط استفاده از خودرو و به طور کلی نوع رانندگی شما بستگی دارد ممکن است گاهی اوقات این روغن در مسافتی کمتر از مسافتی که در دفترچه راهنما آمده است مستهلک شود. البته حالت عکس آن نیز ممکن است. یعنی مسافتی که در دفترچه آمده طی شود ولی روغن واسکازین نیاز به تعویض نداشته باشد. در این حالت یکی دیگر از روشها برای تشخیص این توجه به علایم خودرو هنگام رانندگی است. موارد زیر را در یاد داشته باشید:
- آیا دنده به راحتی جا میرود؟
- آیا هنگامی که ماشین در توقف است از کف ماشین صدای خرد شدگی میآید؟
- آیا هنگام تعویض دنده با وجود گاز دادن خودرو حرکت نمیکند؟
اگر موارد بالا در حال رخ دادن باشد میتوان حدس زد که روغن گیربکس خودروی شما باید تعویض شود.
زمان تعویض روغن گیربکس چند نمونه از خودروهای ایرانی
در این بخش قصد داریم زمان تعویض چند نمونه از روغن گیربکس خودروهای ایرانی را در اختیار شما بگذاریم.
زمان تعویض واسکازین پراید
- زمان تعویض روغن گیربکس پراید 131 و معمولی در صورتی که به خودرو فشارهای غیر عادی وارد نکرده باشید هر 30000 کیلومتر است.
زمان تعویض روغن گیربکس ریو
- زمان تعویض این خودرو چیزی حدود بین 50000 تا 70000 کیلومتر است. البته این عددی است که نمایندگی اعلام کرده و قطعا مربوط به شرایط و نوع رانندگی است.
زمان تعویض روغن گیربکس ال 90
به صورت اصولی به هیچ عنوان نمیتوان در حالت کلی کیلومتر خاصی برای زمان تعویض روغن برای خودروهای ال 90 پیشنهاد داد. چرا که این مساله رابطه مستقیمی به شرایط کارکرد خودرو داشته و از یک خودرو تا خودروی دیگر متفاوت است. اما پیشنهاد می شود هر 50000 کیلومتر به بالا روغن را عوض کنید.
زمان تعویض روغن گیربکس ماشین صفر
برای این کار بهتر است دفترچه راهنمای خودروی خود را بخوانید. زمان تعویض این ماده در خودروهای گوناگون، مختلف خواهد بود و از ۳۰ هزار کیلومتر تا ۱۰۰ هزار کیلومتر اختلاف دارد. به تازگی نیز برخی خودروسازان که محصولات اتوماتیک تولید می کنند، مخزن این روغن را کاملا میبندند که دیگر نیازی به تعویض روغن نباشد.
هزینه تعویض روغن گیربکس 206
به طور کلی هزینه تعویض روغن گیربکس به کیفیت ماده استفاده شده و دستمزد بستگی دارد و هر چه روغن با کیفیتتر و ماندگارتری استفاده شود، هزینه تعویض بیشتری روی دست شما میگذارد. برای مثال هزینه تعویض روغن گیریکس 206 با توجه به وضع موجود و قیمت روغن و دستمزد تعمیرکار از 300 هزار تومان به بالاست. برای آگاهی از قیمت، دیدن لیست قیمت خدمات گیربکس خودو خالی از لطف نیست.
نحوه تعویض روغن گیربکس
دستگاههای زیادی در سطح کشور وجود دارند که روغن گیربکس را با روشهای مختلف تعویض میکنند؛ از دستگاههای تمام دستی گرفته تا دستگاههای تمام اتوماتیک موجود هستند. ما در ادامه در مورد تعویض روغن گیربکس اتوماتیک و دستی توضیح خواهیم داد.
نحوه تعویض روغن گیربکس تا حدودی با توجه به مدل خودروی شما میتواند کاری دشوار یا ساده باشد. اگر شرایط لازم زیر را ندارید، بهتر است به تعمیرگاه مجاز رفته و تعویض روغن گیربکس اتوماتیک را به یک استادکار بسپارید. اگر یک توپی تخلیه در چاهک گیربکس وجود داشته باشد، میتوان گفت که این کار تا حدودی ساده و بدون دردسر است. اگر خودروی شما قدیمی است و این قسمت را ندارد، به یک سینی نگهدارنده نیاز دارید که بزرگتر از اندازه گیربکس شما باشد.
مراحل گام به گام تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
مراحل تعویض روغن و واشر گیربکس به شرح زیر است.
- ماشین را با جک بلند کرده و به زیر خودرو بروید و سینی نگهدارنده را زیر قسمت تخلیه گیربکس قرار دهید.
- اکنون پیچ های سینی گیربکس را باز کنید. (گیربکس در زیر ماشین و پس از دیفرانسیل جلو و کاتالیزور قرار دارد.)
بیشتر بدانید علائم خرابی توربین گیربکس اتوماتیک چیست؟
- برای شروع زهکشی روغن، پیچ و مهره یک طرف را با آچار بوکس معمولی باز کرده تا سینی گیربکس زاویه برداشته و روغن خارج شود و در سینی جمع آوری بریزد.
- وقتی بیشتر روغن تخلیه شد، همه پیچها را باز کنید و سینی را بردارید.
- پس از برداشتن سینی یک پیچ ۱۰ میلی متری را مشاهده می کنید که با برداشتن آن میتوانید فیلتر را بردارید.
- فیلتر قدیمی را برداشته و فیلتر جدید را روی دستگاه پیچ کنید.
- سینی گیربکس را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که آهنربای درون محفظه از هرگونه براده و ذرات ریز پاک باشد. میتوانید سینی را با تمیزکننده ترمز، به خوبی تمیز کنید.
- از گیریس در حاشیههای سینی استفاده کنید و واشر جدید را روی سینی گیربکس نصب کنید.
- سینی را به گیربکس نزدیک کرده و با یک دست نگه دارید و پیچ ها را کامل سفت کرده و ببندید.
- مقدار مورد نیاز روغن برای تعویض روغن گیربکس را با توجه به مدل و گنجایش مخزن گیربکس اتوماتیک خودروی خود آماده کنید.
- برای اینکه متوجه شوید که چه میزان روغن نیاز دارید، به سینی روغن تعویض شده در مرحله اول نگاه کنید. مقدار مناسبی از روغن در سوراخ گِیج روغن گیربکس در کاپوت بریزید. اگر گیج ندارد از قیف گیربکس استفاده کنید و روغن تازه بریزید.
- اکنون خودرو را روشن کرده و بگذارید چند دقیقه کار کند تا سطح مایع روغن را بررسی کنید.
- مجددا به زیر خودرو رفته و روغن ریزی یا نشت احتمالی را بررسی کنید.
- روغن کهنه را بیرون بریزید.
توصیه میکنیم اگر با ساختار گیربکس آشنایی ندارید، حتما از یک استادکار کمک بگیرید و تعویض روغن گیربکس اتوماتیک را به آنها بسپارید.
نحوه تعویض روغن گیربکس ۲۰۶ اتوماتیک
روشی که در بالا برای روغن گیربکس اتوماتیک ذکر شد برای خودروی ۲۰۶ نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
بهتر است ابتدا دفترچه یا راهنمای خودرو ۲۰۶ موجود در سایت شرکت سازنده خود را بخوانید تا با نحوه تعویض روغن گیربکس آن آشنا شوید. اما به طور کلی بهتر است این کار را با استفاده از دستگاه انجام دهید تا دستگاه ابتدا روغن قبلی را ساکشن کرده و از گیربکس خارج کند. سپس فیلتر را مورد بررسی قرار داده و در صورت وجود آلودگی، آن را نیز تعویض کنید. روغنی برای ۲۰۶ انتخاب کنید که با توجه به دمای محیط زندگی شما برای خودرو و میزان مسافتی که طی میکنید مناسب باشد. اگر مهارت زیادی در انجام این کار ندارید، آن را به یک استادکار بسپارید.
تعویض روغن در محل
- ✔تعویض روغن خودروهای ایرانی و خارجی
- ✔تعویض صافی بنزین
- ✔تعویض فیلتر روغن، فیلتر هوا و فیلتر کابین
- ✔تعویض روغن گیربکس، واسکازین، تعویض روغن ترمز، ریختن ضد یخ و شیشه شور
جمعبندی
در این مقاله در مورد مراحل و نحوه تعویض روغن گیربکس صحبت کردیم. تعویض روغن گیربکس را می توانید با انجام مراحلی که ذکر کردیم، خودتان انجام دهید، اما اگر به این کار آشنا نیستید، از یک تعمیرکار ماهر کمک بخواهید.
منبع: milneroffroad
دیدگاه خود را بنویسید