قطعات و اجزای موتورسیکلت نقش اساسی در عملکرد هر موتورسیکلتی دارد. موتورسیکلت ها به همان اندازه که هیجان انگیز و جذاب هستند، شناخت اولیه اجزای مهم موتورسیکلت برای موتور سواران ضروری است. این کار می تواند به شما کمک کند تا با موتورسیکلت خود با خیال راحت رانندگی کنید و همچنین می توانید از حداکثر کارایی وسیله نقلیه خود بهره ببرید.
برخی اصطلاحات فنی که در دوره های آموزش تعمیر موتور سیکلت ارائه می شود، ممکن است برای موتورسیکلت سواران جدید ترسناک به نظر برسد. کسانی که تازه وارد دنیای موتور سیکلت شده اند ممکن است برای درک نحوه کار یک موتورسیکلت دچار مشکل شوند.
تعمیر و نگهداری روتین و منظم لازم است تا اطمینان حاصل شود که تمام قطعات موتور سیکلت در بهترین شرایط برای عملکرد بهینه هستند. آموزشگاه فن آموزان در این مقاله سعی می کند آشنایی کاملی با قطعات موتورسیکلت را دریافت کرده و نحوه شناسایی و نگهداری آنها را بیاموزید.
آموزشگاه فن آموزان دوره آموزش صفر تا صد تعمیر موتور سیکلت را شامل عیب یابی و تعمیر تمامی قطعات موتورسیکلت ها در تعمیرگاههای مجهز برگزار می کند. برای مشاهده سرفصل کامل و جزئیات بیشر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:اگر شما به تعمیرات موتور سیکلت علاقه مند هستید میتوانید در دوره آموزش تعمیرات موتور سیکلت که تحت نظر اساتید شناخته شده از مقدماتی تا پیشرفته و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشود شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده جزئیات و شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
معرفی اجزای موتور سیکلت
- موتور یا انجین موتورسیکلت
- سیستم تعلیق موتورسیکلت
- چرخ های موتورسیکلت
- اگزوز موتورسیکلت
- ترمز موتورسیکلت
- صندلی موتورسیکلت
- داشبورد موتور سیکلت
- فرمان موتور سیکلت
- باربند
- مخزن سوخت یا باک بنزین موتور سیکلت
- سیستم خنک کننده
- باتری
- چراغ موتور سیکلت
موتور یا انجین موتورسیکلت
موتور قلب تپنده هر موتورسیکلتی است. از یک موتور مسابقه ای مثل یاماها تا یک اسکوتر، هر موتورسیکلتی برای حرکت به موتور احتراق داخلی متکی است. به طور کلی دو نوع موتور اصلی در موتور سیکلت وجود دارد، دو زمانه یا چهار زمانه.
این ها در یک محفظه کوچک محصور هستند که در آن شمع ها مخلوط کنترل شده ای از هوا و سوخت را مشتعل می کنند. سوخت مشتعل شده به سرعت در داخل سیلندر خود منبسط شده و فشار ایجاد شده سپس به پیستون نیرو داده و حرکت می دهد. این پیستون که توسط میله ای به هم متصل می شوند، یک محور بزرگ به نام میل لنگ را می چرخاند که سپس چرخ عقب را به حرکت در می آورد و بعد میل لنگ پیستون را دوباره به داخل سیلندر هل می دهد و تمام گاز سوخته را خارج می کند. سپس گاز از طریق دو سوپاپی که به اگزوز می رسد از موتور خارج می شود.
سیستم تعلیق موتورسیکلت
هدف اصلی سیستم تعلیق در موتور سیکلت این است که چرخ های شما را محکم روی زمین نگه دارد و باعث حفظ تعادل و پایداری آن شود. بدون نصب سیستم تعلیق جلو و عقب، موتور سیکلت شما با کوچکترین ضربه ای در تکان های شدیدی را خواهد خورد. سیستم تعلیق موتور سیکلت از ترکیب فنر و دمپر استفاده می کند. اینها به کمک هم ضربه را جذب می کنند و پایداری شاسی را بیشتر می کنند.
هر موتورسیکلتی دارای سیستم تعلیق جلو و سیستم تعلیق عقب است، البته در بعضی موارد سیستم تعلیق عقب وجود ندارد. بسته به طرح یا مدل موتورسیکلت، ممکن است بتوانید سیستم تعلیق را متناسب با وزن خود و جایی که قصد دارید در آن سواری کنید، تنظیم کنید.
چرخ های موتورسیکلت
چرخ ها قطعاتی ار موتورسیکلت هستند که نیرو را از موتور دریافت می کنند و دارای لاستیک یا تایر هستند و بخش اساسی چرخ لاستیک یا تایر آن است.
لاستیک های موتورسیکلت در شکل و اندازه های مختلفی برای هر وسیله نقلیه یا سبک سوارکار وجود دارند که به طور کلی تایرها را می توان به سه نوع تقسیم کرد که عبارتند از:
- لاستیک های آفرود: این لاستیک ها شکلی خشن و آج هایی برآمده دارند. هدف این تایرها پخش کثیفی و گل و لای در زمین های ناهموار برای کشش و پایداری موتور است.
- لاستیک های جاده یا خیابان: لاستیک های خیابان معمولا صاف هستند. هدف آنها حفظ حداکثر تعادل چرخ موتور سیکلت روی زمین است.
- تایرهای اسپرت دوگانه: این تایرها ترکیبی از دو نوع ذکر شده در بالا هستند. آنها شیارهای لاستیک های خارج از جاده را حفظ کرده اند، اما آنها بزرگ تر و مسطح تر هستند و آنها را برای هر نوع زمین مناسب می کند.
اگزوز موتورسیکلت
اگزوز یکی از حیاتی ترین بخش ها در موتورسیکلت است که برای کارکرد صحیح موتور ضروری است. هنگامی که سوخت در محفظه احتراق داخلی می سوزد، اگزوز دود حاصل از آن را به بیرون هدایت می کند. همچنین کار دیگر اگزوز نیز برای حفظ صدای موتور در حجم قابل کنترل ضروری است. بدون اگزوز و صدا خفه کن دارای صدای بسیار زیادی خواهد بود.
ترمز موتورسیکلت
اگر نحوه عملکرد ترمزهای موتور خود را بدانید، ایمن تر رانندگی کرده و در هزینه های تعمیرات ناشی از تعویض آنها نیز صرفه جویی می کنید. ترمزها قطعاتی از موتورسیکلت هستند که نمی توانید بدون آنها موتور سواری کنید.
موتورسیکلت ها دارای دو مجموعه مختلف ترمز برای کنترل چرخ های جلو و عقب هستند. چرخ جلو به قدرت ترمز بسیار بیشتری نیاز دارد.
دو نوع ترمز موتورسیکلت وجود دارد که ترمزهای دیسکی و ترمزهای کاسه ای هستند.
ترمزهای دیسکی در موتورسیکلت های بزرگتر محبوب بوده و استفاده می شوند، زیرا نوع دیسکی قدرت ترمز بیشتری دارند.
ترمزهای کاسه ای قدیمی تر هستند که بیشتر در موتورسیکلت های کوچکتر استفاده می شوند یا عمدتا به عنوان ترمز عقب استفاده می شوند.
صندلی موتورسیکلت
شکل و اندازه صندلی ها در موتور سیکلت ها بسته به نوع آن متفاوت است. صندلی ها یکی از رایج ترین قطعات موتورها هستند که ممکن است یک راکب آنها را تغییر دهد. بسته به ترجیح و سلیقه شخصی، ممکن است بخواهید به ویژه برای سفرهای طولانی تغییراتی در راحتی آن ها اضافه کنید.
داشبورد موتورسیکلت
داشبوردهای مدرن موتور سیکلت یکی دیگر از قطعات ضروری یک موتور سیکلت است که دارای انواع آنالوگ و دیجیتال هستند. موقعیت و پیکربندی داشبوردها بین مدل ها و سازنده های مختلف متفاوت است. اما، همیشه بین یا زیر فرمان و در جلوی دید برای راننده قرار دارد. داشبورد موتورسیکلت همیشه شامل موارد برای کنترل موتور سیکت و هشدارها است که عبارتند از:
دور موتور: این مقدار به RPM یا دور در دقیقه که به موتور سوار دور موتور می گوید.
سرعت موتور سیکلت: سرعت سنج موتور سیکلت نیز برای کنترل سرعت ان است.
همچنین ممکن است چراغ احتراق، دمای موتور، چراغ های هشدار و… باشد.
فرمان موتورسیکلت
فرمان موتورسیکلت تعیین حرکت آن را کنترل می کند. فرمان ها در سبک ها و اندازه های مختلفی متناسب با مطابقت و ترجیحات مختلف سوارکاران عرضه می شوند.
فرمان موتور سیکلت علاوه بر جهت و فرمان، شامل اجزای کنترلی زیر نیز می باشد که عبارتند از:
- سوئیچ موتور
- استارت
- کنترل کننده برای چراغ های موتور سیکلت
- دسته ترمز جلو
- دسته گاز
باربند
باربند معمولا در موتورهایی است که برای جابجایی وسایل و برای مسافت های طولانی به این قطعه نیاز دارند که به شکل ها و طرح های مختلف در بازار وجود دارند.
مخزن سوخت یا باک بنزین موتور سیکلت
مخزن سوخت یا مخزن بنزین یک ظرف امن برای مایعات قابل اشتعال در وسایل نقلیه موتوری است. این اصطلاح معمولا به بخشی از سیستم موتوری اطلاق می شود که در آن سوخت ذخیره شده توسط پمپ سوخت تحت فشار برای سیستم احتراق تزریق می شود.
سیستم خنک کننده در موتور سیکلت
تمام وسایل نقلیه موتوری که از سوخت بنزینی برای احتراق استفاده می کنند به منظور محافظت از گرمای شدید، نیاز به سیستم خنک کننده دارند. موتور سیکلت ها نیزمانند خودروها دارای سیستم خنک کننده برای این کار هستند.
انواع سیستم های خنک کننده موتورسیکلت ها به دو دسته هوا خنک و با مایعات تقسیم بندی می شوند.
سیستم خنک کننده با هوا: رایج ترین سیستم های خنک کننده موتورسیکلت با هوا خنک می شوند. یعنی با حرکت هوا در حال عبور از باله ها یا برجستگی ها دفع گرما را انجام می دهند.
مزایای این سیستم ها این است که در این سیستم ها دارای عملکردی آسان بو ساده می باشند و هزینه تعمیر و نگهداری کمتری دارند.
ولی در مقابل کارایی کمتری در هوای گرم دارند.
سیستم خنک کننده با مایعات: سیستم های خنک سازی با مایعات کارکردی پیچیده دارند، ولی در عوض تحمل دمای زیادی را دارند. در این حالت مایع خنک کننده از صفحاتی نازکی که رادیاتوردارند عبور کرده و خنک می شود و این چرخه دائم تکرار می شود. ترموستات با اندازه گیری دمای موتور زمان خنک کاری را تعیین می کند. از هوا یا روغن در این سیستم ها می توان استفاده کرد.
باتری
باتری از اجزای اصلی موتور سیکلت های انژکتوری می باشد که به سیستم سوخت رسانی و جرقه زنی نیاز دارند. اما در موتورهای قدیمی این کار با بوبین های برق تامین می شد.
چراغ موتورسیکلت
چراغ موتورسیکلت شامل چراغ جلو، راهنماها و چراغ ترمز می باشد.
نحوه نگهداری موتور سیکلت و قطعات آن
نگهداری موتور سیکلت و قطعات آن باعث طول عمر بیشتر موتور شده و می توانید در طولانی مدت از هزینه های زیاد جلوگیری کنید. این موارد عبارتند از:
- تعویض روغن نقشی مهم در عملکرد موتورسیکلت دارد که این کار را باید با توجه به نوع موتور خود و توصیه سازننده و مکانیک موتور اقدام به این کار کنید.
- عوض کردن فیلتر هوا می تواند از ورود ذرات و کثیفی هایی که شاید باعث کم شدن شتاب موتور می شود جلوگیری کند.
- چک کردن تایرها از نظر آج و باد و تمیزی آن ها
- تعویض مایع خنک کننده موتور سیکلت
- چک کردن زنجیر و تمیز کردن کردن آن ها
- چک کردن باتری و شارژ آن
- چک کردن دسته یا اهرم ترمز، دسته موتور و… برای سالم بودن آن ها
- و…
عکس تمام قطعات موتور سیکلت هوندا 125
نوشته معرفی کامل اجزای موتور سیکلت اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید