تمام فیوز ها برای ایمنی و کنترل بهتر باید با کلید میناتوری تعویض شوند. برخلاف فیوز، کلید مینیاتوری به عنوان یک کلید خودکار عمل می کند که در صورت عبور جریان بیش از حد از مدار باز می شود و پس از بازگشت مدار به حالت عادی، می توان آن را بدون تعویض دستی مجددا آن را در مدار وصل کرد. این کلید ها عمدتا به عنوان جایگزینی برای کلید فیوز در بیشتر مدار ها استفاده می شوند. امروزه طیف گسترده ای از کلید های مینیاتوری با در تمام زمینه های کاربردهای خانگی، تجاری و صنعتی به عنوان یک وسیله حفاظتی قابل اعتماد مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مقاله ضمن تعریف کلید مینیاتوری و آشنایی با اصل کار آن، کاربرد آن را مورد بررسی قرار داده و در نهایت دسته بندی های مختلف انواع کلید های مینیاتوری را معرفی می کنیم.
قبل از اینکه ادامه این مطلب را بخوانید باید بدانید که آموزشگاه فن آموزان دوره های آموزش برق ساختمان ، و آموزش برق صنعتی را به صورت تخصصی از صفر تا صد به صورت حضوری و غیر حضوری برگزار مینماید. علاقه مندان به رشته برق و هم چنین برق کشی ساختمان میتوانند با آموزشگاه تماس حاصل فرمایند و اطلاعات بیشتر را دریافت نمایید.
کلید مینیاتوری چیست؟
کلید مینیاتوری (MCB) یک سوئیچ الکتریکی است که به طور خودکار مدار الکتریکی را در طول یک وضعیت غیر عادی شبکه شامل وضعیت اضافه بار و وضعیت معیوب، خاموش می کند. امروزه ما از کلید مینیاتوری در شبکه های برق فشار ضعیف به جای فیوز استفاده می کنیم. فیوز ممکن است جریان بالا را حس نکند، اما قطع کننده مدار مینیاتوری این کار را به روشی مطمئن تر انجام می دهد. این دستگاه به طور خودکار عمل می کند، به این معنی که اگر یک اتصال کوتاه یا جریان اضافه رخ دهد، MCB به طور خودکار از مدار الکتریکی محافظت می کند.
کلید مینیاتوری می تواند به سرعت خطا ها را شناسایی کرده و به آن واکنش نشان دهد. به طور خاص، زمانی که جریان عبوری از مقدار تنظیم شده بیشتر شود، این کلید به تغییر مدار به حالت باز کمک می کند. بنابراین هدف اصلی MCB قطع جریان جریان و تعیین شرایط خطا است.
اصل کار کلید مینیاتوری
هرگاه جریان اضافه پیوسته از کلید مینیاتوری عبور کند، نوار فلزی گرم شده و پس از خم شدن، از محل اصلی خود منحرف می شود. این انحراف نوار فلزی یک قفل مکانیکی را آزاد می کند. از آنجایی که این چفت مکانیکی به مکانیزم عملیاتی متصل می شود، باعث باز شدن کنتاکت های کلید مینیاتوری می شود و MCB خاموش می شود و در نتیجه جریان در مدار را متوقف می کند. برای راه اندازی مجدد جریان جریان، MCB باید به صورت دستی روشن شود. این مکانیسم از خطا های ناشی از جریان اضافه یا اضافه بار و اتصال کوتاه محافظت می کند.
اما در شرایط اتصال کوتاه، جریان به طور ناگهانی افزایش می یابد و باعث جابجایی الکترومکانیکی پیستون مرتبط با سیم پیچ قطع یا سلونوئید می شود. پیستون به اهرم تریپ ضربه می زند و باعث آزاد شدن فوری مکانیسم چفت و در نتیجه باز شدن کنتاکت های قطع کننده مدار می شود. این توضیح ساده ای از اصل کار یک قطع کننده مدار مینیاتوری بود.
کاربرد کلید مدار مینیاتوری
- تابلو برق های خانگی
- سیستم روشنایی و لامپ ها
- کاربرد های صنعتی
تابلو برق های خانگی
شما می توانید از MCB ها برای محافظت از خانه خود در برابر اضافه بار الکتریکی استفاده کنید. این دستگاه ها نسبت به فیوز ها ایمن تر و قابل اعتماد تر هستند. زیرا می توانند مقدار قابل توجهی برق را تحمل کنند. هم چنین کلید مینیاتوری توزیع برابر انرژی الکتریکی را در همه دستگاه ها تضمین می کند. هنگام استفاده از این دستگاه، نوسانات برق محدودی را در خانه خود تجربه خواهید کرد.
سیستم روشنایی و لامپ ها
اکثر ساختمان ها دارای سیستم روشنایی گسترده هستند. MCB ها می توانند نقش مهمی در توزیع موثر برق در تمام سیستم های روشنایی شما در خانه داشته باشند. به عنوان مثال، کار کردن لامپ های فلورسنت به برق بیشتری نسبت به لامپ های معمولی نیاز دارد. اینجاست که MCB مفید می باشد. علاوه بر این، MCB به حفظ ایمنی و کیفیت لامپ ها کمک می کند.
اگر بخاری در محل کار یا خانه خود نصب کرده اید، MCB ها راه حل های ایمنی قابل اعتمادی هستند که می توانید از آن ها استفاده کنید. در بیشتر موارد، هیتر ها به راحتی نوسانات ولتاژ بالا را ایجاد می کنند، زیرا انرژی قابل توجهی را از منبع تغذیه می گیرند. با این حال، با نصب موثر یک کلید مینیاتوری، می توانید از چنین اتفاقاتی جلوگیری کنید.
کاربرد های صنعتی
شما می توانید از MCB ها به عنوان یک مکانیسم ایمنی موثر در صنایع بزرگ و کوچک استفاده کنید. در واقع، بیشتر تجهیزات صنعتی به منبع تغذیه تقریباً 30 کیلو آمپر نیاز دارند. در چنین حالتی، باید از استفاده از فیوز های قدیمی خودداری کنید. MCB ها با بهینه سازی جریان انرژی در تنظیمات تجاری به حفظ کارایی نصب و برنامه ها کمک می کنند.
مزیت استفاده از کلید مینیاتوری چیست؟
- قابلیت آب بندی و ایمنی زیاد
- حفاظت از نفوذ بالا
- سازگار با محیط زیست
- حداقل تلفات برق
- طول عمر طولانی
- جمع و جور و جهانی
قابلیت آب بندی و ایمنی زیاد
آب بندی یک روش موثر و ایمن برای قفل کردن MCB ها در موقعیت های OFF و ON ارائه می دهد. این مورد کاربر را قادر می سازد تا تعمیر و نگهداری را به صورت انجام دهد، از دستکاری جلوگیری کند، منبع تغذیه را کنترل کند و مدار شکن را به طور ایمن قفل کند.
حفاظت از نفوذ بالا
کلید مینیاتوری قابل لمس است. دارای رتبه IP20 است، به این معنی که می تواند در برابر اجسام جامد تقریباً 12 میلی متری از جمله انگشتان بزرگسال محافظت کند.
سازگار با محیط زیست
با توجه به آخرین نسل ترموپلاستیک های بدون هالوژن، امکان بازیافت MCB وجود دارد که به شما امکان می دهد آلودگی های محیطی را به حداقل برسانید.
حداقل تلفات برق
می توانید تلفات برق را بر اساس افت ولتاژ در پایانه های اصلی که معمولاً در جریان نامی دستگاه اندازه گیری می شود، محاسبه کنید. خوشبختانه MCB در پایانه های خود تلفات برق کمی دارد.
طول عمر طولانی
MCB ها چندین سال کارایی ثابت را تضمین می کنند. هر قطب از این کلید های مدار به صورت جداگانه ایمن است. هنگامی که یک خطا رخ می دهد، تمام قطب ها را خاموش می کند. هم چنین، هنگامی که یک عیب اتفاق می افتد، مکانیسم قوس به سرعت قوس را خاموش می کند، که به کاهش خطر آتش سوزی کمک می کند و طول عمر تجهیزات را به حداکثر می رساند.
جمع و جور و جهانی
MCB ها هم عملکرد جدا کننده و هم عملکرد حفاظت مدار دارند. در این حالت عملیات ایزولاسیون و حفاظت جریان اضافه در یک واحد انجام می شود. جدای از آن، ابعاد MCB ها جمع و جور است، به این معنی که اگر آن ها را در کنار هم نصب کنید، می توانید فضای زیادی را ذخیره کنید.
انواع کلید مینیاتوری
- کلید مینیاتوری تک پل
- دوپل
- کلید مینیاتوری سه پل
- کلید مینیاتوری چهار پل
انواع اصلی کلید مینیاتوری شامل کلیدهای تک پل، دو پل، سه پل و چهار پل هستند. کلیدهای تک پل برای مدارهای تک فاز استفاده می شوند و فقط سیم فاز را قطع می کنند. کلیدهای دو پل هم فاز و هم نول را قطع می کنند و برای ایمنی بیشتر در مدارهای حساس به کار می روند. کلید های سه پل و چهار پل برای سیستم های سه فاز استفاده می شوند.
از نظر سرعت عملکرد نیز کلیدهای مینیاتوری به انواع تندکار و کندکار تقسیم می شوند. کلیدهای تندکار برای مدارهای روشنایی و کلیدهای کندکار برای مدارهای موتوری مناسب هستند. همچنین بر اساس جریان قطع، کلیدها به انواع B، C و D تقسیم می شوند که هر کدام برای کاربردهای خاصی طراحی شده اند. انتخاب نوع مناسب کلید مینیاتوری بر اساس نوع مصرف کننده و حساسیت مدار صورت می گیرد تا بهترین حفاظت را فراهم کند.
انواع کلید مینیاتوری بر اساس جریان
فیوز های مینیاتوری از 1 تا 125 آمپر در دسترس هستند و بخش اصلی سیستم های هوشمند را تشکیل می دهند. آن ها در خانه و صنایع مختلف برای محافظت از شبکه های ولتاژی، کابل ها ،ترانسفورماتور ها، موتور ها و غیره استفاده می شوند. نکته اصلی این است که آمپراژ فیوز باید بیشتر از مقدار مصرف باشد، چون فیوز اضافه بار های بیش از حد را قطع می کند. اگر مقدار آمپر این کلید برابر با مصرف باشد، فیوز از کار می افتد. زیرا سعی اصلی این است که تجهیزات را حفظ کند. انواع کلید مینیاتوری بر اساس آمپر عبارتند از:
- 2 آمپر
- 6 آمپر
- 10 آمپر
- 16 آمپر
- 20 آمپر
- 25 آمپر
- 32 آمپر
- 50 آمپر
- 63 آمپر
- 80 آمپر
- 100 آمپر
- 125 آمپر
انواع کلید مینیاتوری بر اساس سرعت کارکرد
- کلید مینیاتوری کندکار
- کلید مینیاتوری تند کار
کلید مینیاتوری کند کار : این کلید ها کمی دیر تر واکنش نشان می دهند و به همین دلیل در موتور های برقی مورد استفاده قرار می گیرند تا احتمال آسیب موتور کمتر باشد. با این وجود این کلید ها در برابر جریان اتصال کوتاه می توانند واکنش های سریعی داشته باشند. این کلید ها با کلید های مینیاتوری نوع G شناخته می شوند.
کلید مینیاتوری تند کار : این فیوز ها بسیار سریع واکنش نشان می دهند و بنابراین هنگامی که نیاز به واکنش در زمان کمتر است مانند مدار های روشنایی مورد استفاده قرار می گیرند. حرف L در استاندارد VDE نشان دهنده این نوع فیوز های می باشد.
انواع کلید مینیاتوری بر اساس تیپ فیوز
- کلید مینیاتوری نوع B
- کلید مینیاتوری نوع C
- کلید مینیاتوری نوع D
- کلید مینیاتوری نوع K
- کلید مینیاتوری نوع Z
کلید مینیاتوری نوع B : این نوع MCB فورا با سرعت سه تا پنج برابر جریان نامی خود حرکت می کند. این ها معمولا برای بار های القایی مقاومتی یا کوچک استفاده می شوند که در آن نوسانات سوئیچینگ بسیار کوچک است. بنابراین، این کلید ها برای تاسیسات مسکونی یا تجاری سبک مناسب هستند.
کلید مینیاتوری نوع C : این نوع MCB فورا با سرعت پنج تا ده برابر جریان نامی خود حرکت می کند. این کلید ها معمولا برای بار های القایی بالا استفاده می شوند که در آن نوسانات سوئیچینگ زیاد است، مانند موتور های الکتریکی کوچک و نور های فلورسنت. در چنین مواردی، MCB های نوع C برای کنترل مقادیر بالا تر جریان اتصال کوتاه ترجیح داده می شوند. بنابراین، این کلید های مینیاتوری برای تاسیسات تجاری و صنعتی بسیار القایی مناسب هستند.
کلید مینیاتوری نوع D : این نوع قطع کننده مدار مینیاتوری با سرعت 10 تا 25 برابر جریان نامی خود کار می کند و معمولاً برای بار های القایی بسیار بالا استفاده می شود. این کلید ها برای کاربرد های خاص صنعتی و تجاری مناسب هستند. نمونه های رایج این گونه کاربرد ها عبارتند از: دستگاه های اشعه ایکس، سیستم های UPS، تجهیزات جوشکاری صنعتی، موتور های سیم پیچ بزرگ و غیره.
کلید مینیاتوری نوع K : وقتی جریان به 8 تا 12 برابر حداکثر توصیه شده برسد، این کلید ها خاموش می شوند. آن ها انتخاب خوبی برای موتور هستند
کلید مینیاتوری نوع Z : این MCBهای بسیار حساس هستند و زمانی که جریان از بار نامی تنها 2 تا 3 برابر بیشتر شود، خاموش می شوند. آن ها با دستگاه های ظریف تر مستعد اتصال کوتاه مانند نیمه هادی ها استفاده می شوند.
پرسش و پاسخ
انواع کلید مینیاتوری تک فاز
کلیدهای مینیاتوری تک فاز برای حفاظت مدارهای الکتریکی تک فاز طراحی شده اند و در انواع مختلفی وجود دارند. رایج ترین نوع، کلید مینیاتوری تک پل است که فقط سیم فاز را قطع می کند. این کلیدها در جریان های نامی مختلف از 2 تا 63 آمپر تولید می شوند و برای حفاظت مدارهای روشنایی و پریزهای معمولی استفاده می شوند. نوع دیگر، کلید مینیاتوری دو پل است که هم فاز و هم نول را قطع میکند و برای مدارهای حساستر مناسب است.
از نظر سرعت عملکرد، کلیدهای مینیاتوری تک فاز به دو دسته تندکار (تیپ B) و کندکار (تیپ C) تقسیم می شوند. کلیدهای تندکار برای مدارهای روشنایی و الکترونیکی مناسب هستند، در حالی که کلیدهای کندکار برای مدارهای موتوری و القایی استفاده می شوند. همچنین کلیدهای تیپ D برای بارهای با جریان راه اندازی بالا طراحی شده اند. انتخاب نوع مناسب کلید مینیاتوری تک فاز بستگی به نوع مصرف کننده، جریان نامی مدار و حساسیت تجهیزات متصل به آن دارد.
کلید مینیاتوری دوپل چیست؟
کلید مینیاتوری دو پل نوعی کلید حفاظتی است که دارای دو مکانیزم قطع مجزا برای قطع همزمان دو سیم (معمولاً فاز و نول) در یک مدار الکتریکی است. این کلیدها از دو کنتاکت متحرک تشکیل شده اند که به صورت مکانیکی به هم متصل هستند و در صورت بروز اضافه جریان یا اتصال کوتاه، هر دو کنتاکت همزمان عمل کرده و مدار را قطع می کنند. کلیدهای دو پل معمولاً در سیستم های تک فاز استفاده می شوند و برای حفاظت کامل مدار، هم سیم فاز و هم سیم نول را قطع می کنند.
مزیت اصلی کلیدهای مینیاتوری دو پل، ایمنی بالاتر نسبت به کلیدهای تک پل است. با قطع هر دو سیم، احتمال باقی ماندن ولتاژ در مدار به حداقل می رسد. این ویژگی به خصوص در مدارهایی که با تجهیزات حساس الکترونیکی سر و کار دارند، بسیار مهم است. همچنین در مواردی که احتمال برگشت ولتاژ از طریق سیم نول وجود دارد استفاده از کلید دو پل ضروری است. این کلیدها در انواع مختلف با جریان های نامی متفاوت تولید می شوند و قابلیت نصب در تابلوهای برق خانگی و صنعتی را دارند.
کاربرد فیوز مینیاتوری دو پل چیست؟
فیوزهای مینیاتوری دو پل یکی از پرکاربردترین انواع کلیدهای حفاظتی در سیستم های الکتریکی هستند. این فیوزها دارای دو کنتاکت مجزا هستند که یکی برای قطع سیم فاز و دیگری برای قطع سیم نول استفاده می شود. مهم ترین کاربرد فیوزهای دو پل، ایجاد حفاظت کامل در مدارهای تک فاز است. با قطع همزمان فاز و نول، این فیوزها سطح ایمنی بالاتری نسبت به فیوزهای تک پل فراهم می کنند.
فیوزهای دو پل در مدارهای حساس مانند تجهیزات الکترونیکی، کامپیوترها و سیستمهای ارتباطی استفاده می شوند. همچنین در مدارهایی که احتمال برگشت ولتاژ از طریق سیم نول وجود دارد، استفاده از این فیوزها توصیه می شود. در ساختمان های مسکونی نیز برای حفاظت مدارهای پریزها و روشنایی های مهم از فیوزهای دو پل استفاده می شود. این فیوزها با قطع کامل مدار، امنیت بیشتری برای کاربران و تجهیزات فراهم می کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
var gform;gform||(document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,function(){gform.scriptsLoaded=!0}),window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,function(){gform.domLoaded=!0}),gform={domLoaded:!1,scriptsLoaded:!1,initializeOnLoaded:function(o){gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?o():!gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,o):document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,o)},hooks:{action:{},filter:{}},addAction:function(o,n,r,t){gform.addHook(“action”,o,n,r,t)},addFilter:function(o,n,r,t){gform.addHook(“filter”,o,n,r,t)},doAction:function(o){gform.doHook(“action”,o,arguments)},applyFilters:function(o){return gform.doHook(“filter”,o,arguments)},removeAction:function(o,n){gform.removeHook(“action”,o,n)},removeFilter:function(o,n,r){gform.removeHook(“filter”,o,n,r)},addHook:function(o,n,r,t,i){null==gform.hooks[o][n]&&(gform.hooks[o][n]=[]);var e=gform.hooks[o][n];null==i&&(i=n+”_”+e.length),gform.hooks[o][n].push({tag:i,callable:r,priority:t=null==t?10:t})},doHook:function(n,o,r){var t;if(r=Array.prototype.slice.call(r,1),null!=gform.hooks[n][o]&&((o=gform.hooks[n][o]).sort(function(o,n){return o.priority-n.priority}),o.forEach(function(o){“function”!=typeof(t=o.callable)&&(t=window[t]),”action”==n?t.apply(null,r):r[0]=t.apply(null,r)})),”filter”==n)return r[0]},removeHook:function(o,n,t,i){var r;null!=gform.hooks[o][n]&&(r=(r=gform.hooks[o][n]).filter(function(o,n,r){return!!(null!=i&&i!=o.tag||null!=t&&t!=o.priority)}),gform.hooks[o][n]=r)}});
"*" indicates required fields
gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(‘#gform_ajax_frame_30’).on(‘load’,function(){var contents = jQuery(this).contents().find(‘*’).html();var is_postback = contents.indexOf(‘GF_AJAX_POSTBACK’) >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find(‘#gform_wrapper_30’);var is_confirmation = jQuery(this).contents().find(‘#gform_confirmation_wrapper_30’).length > 0;var is_redirect = contents.indexOf(‘gformRedirect(){‘) >= 0;var is_form = form_content.length > 0 && ! is_redirect && ! is_confirmation;var mt = parseInt(jQuery(‘html’).css(‘margin-top’), 10) + parseInt(jQuery(‘body’).css(‘margin-top’), 10) + 100;if(is_form){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).html(form_content.html());if(form_content.hasClass(‘gform_validation_error’)){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).addClass(‘gform_validation_error’);} else {jQuery(‘#gform_wrapper_30’).removeClass(‘gform_validation_error’);}setTimeout( function() { /* delay the scroll by 50 milliseconds to fix a bug in chrome */ jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gform_wrapper_30’).offset().top – mt); }, 50 );if(window[‘gformInitDatepicker’]) {gformInitDatepicker();}if(window[‘gformInitPriceFields’]) {gformInitPriceFields();}var current_page = jQuery(‘#gform_source_page_number_30’).val();gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(document).trigger(‘gform_page_loaded’, [30, current_page]);window[‘gf_submitting_30’] = false;}else if(!is_redirect){var confirmation_content = jQuery(this).contents().find(‘.GF_AJAX_POSTBACK’).html();if(!confirmation_content){confirmation_content = contents;}setTimeout(function(){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).replaceWith(confirmation_content);jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gf_30’).offset().top – mt);jQuery(document).trigger(‘gform_confirmation_loaded’, [30]);window[‘gf_submitting_30’] = false;wp.a11y.speak(jQuery(‘#gform_confirmation_message_30’).text());}, 50);}else{jQuery(‘#gform_30’).append(contents);if(window[‘gformRedirect’]) {gformRedirect();}}jQuery(document).trigger(‘gform_post_render’, [30, current_page]);} );} );
مطلبی که خواندید حاصل تلاش تیم تحریریه واحد برق آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان بود. فن آموزان با برگزاری دوره های تخصصی رشته برق چون آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، دوره آموزش plc ، آموزش برق ساختمان و دیگر رشته های مرتبط با برق در تلاش است تا در بهبود اشتغال زایی در صنعت برق کشور تاثیری حتی کوچک داشته باشد. از آموزش تا اشتغال باشماییم.
نوشته کلید مینیاتوری چیست؟ معرفی انواع مدل کلید مینیاتوری و کاربرد آن ها اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید