خرما میوهای پرخاصیت است که در دل گرمای مناطق گرمسیر رشد میکند و تابش مستقیم و شدید نور خورشید یکی از عوامل مهم در پرورش این میوه است؛ ازاینرو بسیاری از افراد تصور میکنند تمامی میکروبهای محیطی بر اثر تابش آفتاب از بین میروند و برای استفاده، نیازی به شستن خرما نیست!
بعضی افراد هم خرماهای شیرهدار را به بهانه از بین نرفتن شیره، نمیشویند. درواقع افراد با تصورات گوناگون، در شستن خرما کوتاهی میکنند و بر این باورند که این میوه نیازی به شستشو ندارد.
به همین جهت قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و در خصوص این پرسش پرتکرار «آیا خرما را بشوریم یا نه؟» به یک پاسخ قطعی برسیم. اگر شما هم علاقهمند به این موضوع هستید، با آچاره همراه باشید.
یادآور میشویم که خدمات گسترده نظافت ساختمان توسط نیروهای خدماتی باتجربه و کاربلد در تمامی مناطق تهران و شهرستانها ارائه میشود. برای ثبت سفارش و اطلاع از قیمت، به صفحه نظافت منزل مراجعه کنید.
- احتمال نفوذ آلودگی به خرما از سایر انواع میوهها بیشتر است.
- برای فریز کردن خرما میتوانید خرما را بدون شستن فریز کنید؛ اما قبل از استفاده باید حتما آن را بشویید.
- برای خرماهایی مثل کبکان که بههم فشرده و شیرهای هستند بهتر است خرماها را کاملا از هم جدا کنید و علاوهبر آبکشی حتما با دستتان تمام قسمتهای آن را نیز به خوبی بشویید.
چرا باید خرما را بشوییم؟
به گفته کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت شستن خرما لازم و ضروری است؛ اما برای روشنتر شدن ضرورت این کار، توجه شما را به موارد زیر جلب میکنیم:
بستهبندی سنتی خرما
یکی از مهمترین دلایلی که به شستن خرما قبل از مصرف آن اصرار داریم این است که خرماها مخصوصا خرماهای محلی و فله در کشور ما بهصورت کاملا سنتی چیده و بستهبندی میشوند.
در واقع شرایط و روش مکانیزه و بدون دخالت دست و انسان مخصوصا برای چیدن خرماها وجود ندارد و خرما از زمانی که روی نخل قرار دارد تا بخواهد در خانه شما به مصرف برسد در معرض آلودگیها قرار میگیرد.
جالب است بدانید اتفاقا احتمال نفوذ آلودگی به خرما از سایر انواع میوهها بیشتر هم است چراکه بسیار پیش میآید هنگام چیدن خرما از نخل کلاهک آن نیز کنده میشود و راه نفوذی برای تمام میکروبها ایجاد میشود.
وجود آلودگیهای طبیعی گیاهان
احتمالا در جریان هوای غبارآلود و پر از ریزگرد جنوب ایران هستید. حال باید بدانید این گردوغبار و ریزگردها روی تمام محصولات کشاورزی جنوب کشور از جمله خرماها نیز وجود دارد.
پس اگر نمیخواهید با خوردن خرما حجمی از آلودگیهای مخصوص گردوغبار و ریزگردها را هم میل کنید باید قبل از مصرف حتما خرماها را بشویید.
بهجز گردوغبار احتمال دارد خرمایی که در دست شماست به انواع فضولات پرندگان و حشرات موذی مانند شپشک و… نیز آغشته باشد که با شستن خرما تمام این آلودگیها ازبین خواهند رفت.
محاسبه رایگان هزینه سرویس نظافت منزل و ساختمان!
خرمای بستهبندی بهتر است یا خرمای فله؟
از نظر بهداشتی خرماهایی که بستهبندی کارخانهای دارند به دلیل مراحلی که برای شستن خرما و ضدعفونی آن انجام میشود بهداشتیتر بوده و از این نظر قابل اعتمادتر هستند.
کارخانهها امکانات مخصوصی برای شستشو، ضدعفونی و بستهبندی دارند که امکان انتقال هرگونه آلودگی از ای خرماها بسیار کمتر است.
البته این موضوع نباید دلیلی بر نشسته استفاده کردن خرماها حتی خرمای بستهبندی کارخانهای باشد. برخلاف خرمای بستهبندی کارخانهای، خرمای فلهای یا محلی با بستهبندی نایلونی، بسیار مستعد انتقال انواع آلودگی و میکروبهای گوناگون است.
معمولا برای خرمای فلهای هیچگونه اقدامی جهت شستن خرما انجام نمیدهند. درواقع این محصولات بهصورت مستقیم از نخلستانها خریداری میشوند و به همین دلیل تمام مراحل کاملا دستی و توسط کارگرها انجام میشود.
به همین دلیل توصیه میشود از خرماهای فلهای کمتر استفاده شود؛ اما اگر زمانی خرمای فله خریداری کردید توصیه میکنیم علاوهبر شستن خرما قبل از مصرف پوست آن را هم جدا کنید.
روش شستن خرما
ساختار و شکل خرما با سایر میوهها کاملا متفاوت است، پوست نازک و آسیبپذیری دارد و هنگام چیدن از نخل، معمولا کلاهک آن که مانند یک غشای محافظ عمل میکند، از خرما جدا میشود. همین امر خرما را در معرض مستقیم آلودگیها قرار خواهد داد.
ازاینرو لازم است که این میوه به نحو صحیحی شسته شود. در این بخش بهترین روش شستن خرما را بیان میکنیم.
نظافت خانه و ساختمان با تیم کاربلد آچاره
شستن خانگی خرما
برای مصارف خانگی و شخصی باید دقت زیادی در شستن خرما داشته باشید. برای شستن خرما ابتدا یک طرف را پر از آب کنید و خرماها را داخل آن بریزید.
اجازه دهید چند دقیقه خرماها داخل آب بمانند و دو الی سه بار هم آب ظرف را عوض کنید. در نهایت خرما را آبکشی کرده و میل کنید.
برای خرماهایی مثل کبکان که بههم فشرده و شیرهای هستند بهتر است خرماها را کاملا از هم جدا کنید و علاوهبر آبکشی حتما با دستتان تمام قسمتهای آن را نیز به خوبی بشویید.
شستن خرما برای کارخانجات و تولیدیها
در کارخانهها یا تولیدیهای فرآوردههای خرمایی دستگاههای مخصوص جهت شستن، ضدعفونی کردن و خشک کردن خرما وجود دارند.
در این فرایند خرماهای چیدهشده بلافاصله پس از برداشت برای از بین بردن حشرات و آفات دوددهی (ضدعفونی) میشوند.
در مرحله بعدی نیز با استفاده از دستگاههای مخصوص خرماها تمیز میشوند. تمیز شدن خرماها شامل از بین بردن گردوغبار، جدا کردن چیزهای اضافهای که به پوست آنها چسبیده و تمیز کردن خاک و سایر آلودگیها است.
پس از شستن و انجام مراحل ضدعفونی خرماها را خشک میکنند و در نهایت مرحله سورتینگ به معنای طبقهبندی و دستهبندی خرماها براساس کیفیت و اندازه آنها انجام میشود.
همزمان با مرحله سورتینگ، خرماها از دستگاه فلزیاب نیز عبور میکنند تا ذرات اضافهای که هنگام برداشت با خرما برداشت شدهاند و برای بدن مضر هستند از آنها جدا شوند.
برای بهبود ظاهر خرما و همچنین کاهش چسبندگی آن نیز از محلولهای مخصوص برای پوشش سطحی آنها استفاده میشود و در نهایت خرماها بستهبندی شده و برای فروش آماده میشوند.
جمعبندی
خرما جزو میوههای بسیار باارزش است و برای کودکان، افراد دیابتی، ورزشکاران و تقریبا تمام افراد مصرف بهاندازه آن بسیار مفید است؛ اما همین میوه باارزش اگر به درستی شسته و تمیز نشود میتواند عامل نفوذ انواع آلودگی و میکروب به داخل بدن افراد باشد.
بنابراین لازم است شستن خرما را جدی بگیرید و به نحو درست این میوه مغذی را بشویید و مصرف کنید.
نوشته شستن خرما؛ توصیهای که جدی گرفته نمیشود! اولین بار در مجله وبسایت آچاره. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید