
99 درصد کسانی که برگ تشخیص مالیاتی به دستشان می رسد، به مواردی که در برگ تشخیص آورده شده است، اعتراض دارند. در این نوشته از زبان کارشناسان آموزش حسابداری در آموزشگاه فن آموزان مهمترین نکاتی که در رابطه با اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی و نحوه توافق با ممیز کل وجود دارد توضیح داده شده است.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان علوم مالی و حقوقی خود دوره های تخصصی آموزش حسابداری ، آموزش حسابداری مالیاتی ، آموزش قرارداد نویسی و سایر دوره های مرتبط را با رویکردی عملی و ویژه بازار کار برگزار می کند. دانشپذیران در پایان دوره ها می توانند مدرک فنی حرفه ای دریافت کنند و از مزایای پشتیبانی نامحدود، امکان تجدید رایگان دوره، کلاس های رایگان مشاوره کسب و کار و راه اندازی شغل و… بهره مند شوند. برای مشاهده جزئیات بیشتر دوره حسابداری روی تصویر بالا کلیک نمایید.
برگه تشخیص مالیاتی چیست؟
برگ تشخیص مالیات یعنی نظر کارشناسی ممیز یا حسابرس مالیاتی نسبت به پرونده مالیاتی یک سال یک شرکت یا صاحبان مشاغل.
بحث صدور برگ تشخیص های مالیاتی ناشی از حسابرسی هایی است که در راستای ماده 219 و آیین نامه 219 صورت میگیرد. اگرچه این موضوع محتوای این نوشته نیست اما خروجی فرایند حسابرسی مالیاتی صدور برگ تشخیص مالیاتی است.
بهرحال برگه تشخیص صادر شده و به مودی ابلاغ می شود؛ بسیاری از مودیان در این مرحله به برگه تشخیص و مبلغ مالیات و درآمدی که برای تعیین مالیاتشان محاسبه شده، معترض هستند. و اعتراض هم بیشتر ناشی از این است که درآمد و مالیات شان بیشتر از میزانی که ابراز کرده اند، محاسبه و صادر شده است. و قصد دارند به میزان مالیات تشخیص داده شده اعتراض کنند و شاید به دنبال راهنمایی برای نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی هستند.
نکات مهم برگه تشخیص مالیاتی
اول اینکه باید خاطرنشان شویم که در حال حاضر ابلاغ برگه تشخیص به شکل الکترونیکی صورت می گیرد و از طریق پنل کاربری مودیان در سامانه، برگه تشخیص مالیاتی به مودی ابلاغ می شود.
نکته دوم اینکه، مودی بعد از تاریخ ابلاغ برگه تشخیص سی روز مهلت دارد تا اگر اعتراضی نسبت به آن دارد، اعتراض خود را به سازمان مالیاتی اعلام کند. این اعتراض بصورت الکترونیکی از طریق سامانه ثبت اعتراضات و شکایات در سایت صورت می گیرد.
بعد از ثبت اعتراض، فرایند دادرسی مالیاتی عملا آغاز می شود. مرحله توافق با رئیس امور مالیاتی یا همان توافق با ممیز کل موضوع ماده 238 قانون مالیات های مستقیم است.
نحوه اعتراض به مالیات و توافق با ممیز کل یا رئیس امور مالیاتی
اولین مرحله دادرسی مالیاتی به همین موضوع توافق مربوط می شود. نکته مهم این است که مرحله 238، مرحله حل اختلاف مالیاتی نیست بلکه مرحله رفع اختلاف مالیاتی است. قانون گذار بسیار هوشمندانه از ماده 238 به عنوان یک مرحله رفع اختلاف صحبت کرده، به این دلیل که در پایان مرحله 238، رای صادر نمی شود. برخلاف هیات های حل اختلاف مالیاتی و شورای عالی مالیاتی که در آنها رای صادر می شود.
در مرحله 238 یا توافق صورت می گیرد یا عدم توافق، یا تعدیل و یا عدم تعدیل و بصورت خلاصه یا حل اختلاف صورت می گیرد یا حل اختلاف صورت نمی گیرد.
مودی 30 روز فرصت دارد که اعتراض خود را ثبت نماید؛ اگر ظرف سی روز اعتراض ثبت نشد دو حالت وجود دارد:
- اگر ابلاغ به صورت واقعی صورت گرفته باشد یعنی مودی، بستگان یا مستخدمین مودی، برگه تشخیص را رویت کرده باشند و برگه تشخیص به آنها واقعا ابلاغ شده باشد گفته می شود که ابلاغ واقعی بوده است. اگر در ابلاغ واقعی ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ برگه تشخیص، اعتراض صورت نگیرد برگه تشخیص قطعی تلقی شده و دیگر امکان اعتراض و در واقع حل اختلاف در مرحله 238 یا طرح پرونده در هیات های حل اختلاف مالیاتی و تجدید نظر وجود ندارد و باید از طریق مراجع دیگر اقدام شود.
- اگر ابلاغ قانونی صورت گرفته باشد به این معنا که هنگام مراجعه مامور مالیاتی، مودی در محل فعالیت خود نبوده یا بوده و از پذیرش برگ تشخیص خودداری نماید -در قانون به این عمل استنکاف می گویند- یا مامور اداره پست مراجعه کرده و مودی در محل حضور نداشته و برگ تشخیص را به درب محل فعالیت یا سکونت الساق کرده باشد؛ و یا از طریق از طریق روزنامه های کثیرالانتشار این موضوع ابلاغ شده باشد (همه این موارد در فصل ابلاغ مواد 203 و 298 پیش بینی شده است)، در اینصورت ابلاغ قانونی بوده است.
اگر ابلاغ قانونی بوده باشد و مودی ظرف سی روز اقدام نکند به منزله اعتراض است. و پرونده دیگر مرحله 238 رو ندارد و مستقیما به هیات حل اختلاف بدوی موضوع ماده 244 ارجاع می شود.
ما فرض را بر این داریم که اعتراض صورت گرفته و مودی در مرحله توافق با رئیس امور مالیاتی یا همان ممیز کل است.
از سیزدهم دی ماه سال 1400 با تغییر قانون ارزش افزوده و اجرای قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، ماده 238 قانون مالیات های مستقیم نیز دستخوش اصلاحاتی شده است. در ماده 48 قانون دائمی ارزش افزوده، ماده 238 تغییر داده می شود؛ با اینکه قانون مالیات بر ارزش افزوده است اما یک ماده از قانون مالیات های مستقیم را تغییر میدهد که در خلال این نوشته به مهمترین تغییرات مربوط به این مرحله نیز اشاره خواهد شد.
دلایل اعتراض مالیاتی
اعتراضات مالیاتی و اعتراض به برگه تشخیص معمولا به یکی از این دلایلی است که گفته می شود:
- یا اداره مالیاتی، با مستندات و دلایل و یا بدون دلایل براساس حدس و گمان، میزان فروش را بیشتر از میزان ابراز شده توسط مودی در نظر گرفته شده است.
- یا بهای تمام شده و هزینه های مودی مورد قبول اداره مالیاتی و گروه رسیدگی کننده قرار نگرفته است و از ضرایب سود ویژه و ضرایب سود ناویژه استفاده کرده اند. و اعتراض مودی به این است که چرا هزینه های ابراز شده، مورد پذیرش واقع نشده است.
- ممکن است در بحث تسهیم هزینه ها اختلاف نظر وجود داشته باشد؛ مودی به موجب قوانین و مقررات، درآمد مشمول مالیات و درآمد معاف از مالیات را تسهیم نموده اما این تسهیم مودی، مورد قبول ممیز مالیاتی نبوده است.
- ممکن است مودی معافیت مشوق و تخفیفی داشته باشد که اداره مالیت در نظر نگرفته است.
- یا ممکن است پرونده ایرادات شکلی داشته باشد و سایر موارد.
مرحله 238 قانون مالیاتی و اعتراض مودیان به برگ تشخیص
به هر حال مودی به برگه تشخیص معترض است و پرونده به مرحله 238 می رود. یعنی مودی در مهلت سی روزه از زمان صدور برگه تشخیص مالیات، اعتراض خود را ثبت نموده و برای حل و فصل پرونده به اداره مالیاتی مراجعه نموده است. در مرحله 238 ، به طور کلی چهار حالت متصور است:
- حالت اول این که ممیز کل یا رئیس امور مالیاتی تماما حرف مودی را می پذیرد و مندرجات برگه تشخیص مالیات را رد و بی اثر اعلام کرده و هر آنچه مودی در اظهارنامه مالیاتی آورده است را درست تشخیص می دهد؛ که این مورد بسیار نادر اتفاق می افتد.
- حالت دوم این است که برعکس حالت اول، کلا دفاعیات و استدلالات مودی مورد پذیرش واقع نمی شود و به هیچ عنوان برگه تشخیص رد یا اصلاح نمی شود (یعنی عدم تعدیل یا عدم رد برگ تشخیص). در اینصورت یا مودی شکایت و اعتراض خود را پس می گیرد یا برای پیگیری اعتراض به هیات حل اختلاف مالیاتی ماده 244 می رود.
- حالت سوم ممیز کل مبلغ مالیات را تعدیل می کند مثلا از 150 میلیون به 120 میلیون کاهش می دهد. البته ناگفته نماند که هیچ وقت مبلغ مالیات تعدیل نمی شود بلکه تعدیل مبلغ مالیات ناشی از تعدیل درآمد مشمول مالیات است. به این معنا که وقتی مودی به برگه تشخیص اعتراض می کند در ظاهر به مبلغ مالیات اعتراض دارد اما از نظر قانونی و واقعی به درآمد مشمول مالیات اعتراض دارد. چرا که نرخ مالیات مشخص است و چون درآمد مشمول مالیات بالاتر در نظر گرفته شده در نهایت با ضرب در نرخ مالیات، مبلغ مالیات نیز بیشتر می شود. پس در واقع مودی به درآمد مشمول مالیات اعتراض می کند.
پس حالت سوم، حالت تعدیل و توافق است. یعنی ممیز کل درآمد مشمول مالیات و مبلغ مالیات مودی را تعدیل می کند و این موضوع مورد توافق و تایید مودی است. با صدور قبض یا تسقیط بدهی، مودی اقدام به پرداخت مالیات خود می کند.
- در حالت چهارم تعدیل صورت میگیرد و ممیز کل میزان مبلغ مندرج در برگه تشخیص را کم می کند اما مودی همچنان به مبلغ اعلام شده معترض است. در این صورت با اینکه تعدیل صورت گرفته، پرونده به هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده 244 قانون مالیات های مسقیم ارجاع میشود.
تغییرات مهم اعتراض با مالیات در مرحله 238
یکی از تفاوت های بسیار مهمی که در اصلاحیه اخیر ماده 238 در 13 دی ماه 1400 به بعد اجرایی شده، این است در گذشته اگر ممیز کل مبلغ مالیات را تعدیل می نمود اما مودی همچنان معترض بود، موضوع اعتراض در هیات حل اختلاف موضوع ماده 244، مبلغ اصلی مندرج در برگ تشخیص بود نه مبلغ تعدیل شده توسط ممیز کل. اما در مرحله 238 جدید، اگر ممیز کل مبلغ مالیات را تعدیل کند و مودی همچنان معترض باشد، در هیات حل اختلاف مالیاتی اعتراض به مبلغ تعدیل شده صورت می گیرد. این یکی از تغییرات مهمی است که در مرحله 238 رخ داده است.
اما طبق اظهارات مراجعین متاسفانه در مرحله 238 اتفاقی که در فرایند واقعی رخ میدهد این است که ممیز کل مالیاتی با پرسش از مودی که آیا مبلغ تعدیل شده را قبول دارد یا نه، در صورت قبول و امضای مودی، مبلغ تعدیل شده را اعمال می کند در غیر اینصورت پرونده را با مبلغ اصلی به هیات حل اختلاف ارسال می کند.
سایر تغییرات مهمی نیز در مرحله 238 صورت گرفته است. یکی از تغییرات مهم افزایش مهلت رسیدگی ممیز کل در مرحله 238 است. در گذشته از تاریخ اعتراض مودی، ممیز کل 30 روز فرصت داشت اعلام نظر کند. اما از 13 دی ماه 1400 به بعد این فرصت به 45 روز افزایش پیدا کرده است. و با ثبت اعتراض مودی، ممیز کل یا همان رئیس امورد مالیاتی فرصت دارد تا نسبت به این موضوع رسیدگی مجدد کرده و اعلام نظر کند.
تغییر مهم بعدی این است که در گذشته ممیز کل مسئول رسیدگی در مرحله 238 بود اما از 13 دی 1400 مسئول یا مسئولین مربوطه موظف هستند به پرونده تجدید رسیدگی کنند. یعنی علاوه بر ممیز کل در واقع رئیس گروه هم می تواند در مرحله 238 اظهار نظر نموده و مسئول رسیدگی مجدد به پرنده باشند. و رسیدگی مجدد دیگر محدود به یک نفر نیست و می تواند تا سه نفر مسئول برای رسیدگی به پرونده وجود داشته باشد.
تفاوت دیگری که در مرحله 238 وجود دارد مربوط شکل موضوع است. در گذشته در ماده 238 تاکید قانون گذار بر نگارش نتیجه تجدید رسیدگی در زهر برگ تشخیص بود و نتیجه (چه تعدیل، چه عدم تعدیل و چه رد برگه تشخیص) پشت برگه تشخیص باید نوشته می شد. اما مرحله 238 جدید برای این موضوع از عبارت درج در پرونده استفاده نموده و دیگر بحث زهر برگه تشخیص وجود ندارد.
همچنین هر گاه دلایل و اسناد و مدارک ابرازی مودی را برای رد برگه تشخیص یا تعدیل درآمد موثر تشخیص ندهند باید موضوع را مستدلا در پرونده منعکس و مراتب را برای رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع نمایند.
دو تبصره نیز به ماده 238 اضافه شده است که تبصره یک در خصوص دستورالعمل اجرایی ماده صحبت می کند و مطابق تبصره دو اگر مودی اطلاعات را از طریق سامانه مودیان اظهار کرده است مطابق احکام همان قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان با وی رفتار خواهد شد.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
var gform;gform||(document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,function(){gform.scriptsLoaded=!0}),window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,function(){gform.domLoaded=!0}),gform={domLoaded:!1,scriptsLoaded:!1,initializeOnLoaded:function(o){gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?o():!gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,o):document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,o)},hooks:{action:{},filter:{}},addAction:function(o,n,r,t){gform.addHook(“action”,o,n,r,t)},addFilter:function(o,n,r,t){gform.addHook(“filter”,o,n,r,t)},doAction:function(o){gform.doHook(“action”,o,arguments)},applyFilters:function(o){return gform.doHook(“filter”,o,arguments)},removeAction:function(o,n){gform.removeHook(“action”,o,n)},removeFilter:function(o,n,r){gform.removeHook(“filter”,o,n,r)},addHook:function(o,n,r,t,i){null==gform.hooks[o][n]&&(gform.hooks[o][n]=[]);var e=gform.hooks[o][n];null==i&&(i=n+”_”+e.length),gform.hooks[o][n].push({tag:i,callable:r,priority:t=null==t?10:t})},doHook:function(n,o,r){var t;if(r=Array.prototype.slice.call(r,1),null!=gform.hooks[n][o]&&((o=gform.hooks[n][o]).sort(function(o,n){return o.priority-n.priority}),o.forEach(function(o){“function”!=typeof(t=o.callable)&&(t=window[t]),”action”==n?t.apply(null,r):r[0]=t.apply(null,r)})),”filter”==n)return r[0]},removeHook:function(o,n,t,i){var r;null!=gform.hooks[o][n]&&(r=(r=gform.hooks[o][n]).filter(function(o,n,r){return!!(null!=i&&i!=o.tag||null!=t&&t!=o.priority)}),gform.hooks[o][n]=r)}});
"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد
gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(‘#gform_ajax_frame_30’).on(‘load’,function(){var contents = jQuery(this).contents().find(‘*’).html();var is_postback = contents.indexOf(‘GF_AJAX_POSTBACK’) >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find(‘#gform_wrapper_30’);var is_confirmation = jQuery(this).contents().find(‘#gform_confirmation_wrapper_30’).length > 0;var is_redirect = contents.indexOf(‘gformRedirect(){‘) >= 0;var is_form = form_content.length > 0 && ! is_redirect && ! is_confirmation;var mt = parseInt(jQuery(‘html’).css(‘margin-top’), 10) + parseInt(jQuery(‘body’).css(‘margin-top’), 10) + 100;if(is_form){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).html(form_content.html());if(form_content.hasClass(‘gform_validation_error’)){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).addClass(‘gform_validation_error’);} else {jQuery(‘#gform_wrapper_30’).removeClass(‘gform_validation_error’);}setTimeout( function() { /* delay the scroll by 50 milliseconds to fix a bug in chrome */ jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gform_wrapper_30’).offset().top – mt); }, 50 );if(window[‘gformInitDatepicker’]) {gformInitDatepicker();}if(window[‘gformInitPriceFields’]) {gformInitPriceFields();}var current_page = jQuery(‘#gform_source_page_number_30’).val();gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(document).trigger(‘gform_page_loaded’, [30, current_page]);window[‘gf_submitting_30’] = false;}else if(!is_redirect){var confirmation_content = jQuery(this).contents().find(‘.GF_AJAX_POSTBACK’).html();if(!confirmation_content){confirmation_content = contents;}jQuery(‘#gform_wrapper_30’).replaceWith(confirmation_content);jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gf_30’).offset().top – mt);jQuery(document).trigger(‘gform_confirmation_loaded’, [30]);window[‘gf_submitting_30’] = false;wp.a11y.speak(jQuery(‘#gform_confirmation_message_30’).text());}else{jQuery(‘#gform_30’).append(contents);if(window[‘gformRedirect’]) {gformRedirect();}}jQuery(document).trigger(“gform_pre_post_render”, [{ formId: “30”, currentPage: “current_page”, abort: function() { this.preventDefault(); } }]); if (event && event.defaultPrevented) { return; } const gformWrapperDiv = document.getElementById( “gform_wrapper_30” ); if ( gformWrapperDiv ) { const visibilitySpan = document.createElement( “span” ); visibilitySpan.id = “gform_visibility_test_30”; gformWrapperDiv.insertAdjacentElement( “afterend”, visibilitySpan ); } const visibilityTestDiv = document.getElementById( “gform_visibility_test_30” ); let postRenderFired = false; function triggerPostRender() { if ( postRenderFired ) { return; } postRenderFired = true; jQuery( document ).trigger( ‘gform_post_render’, [30, current_page] ); gform.utils.trigger( { event: ‘gform/postRender’, native: false, data: { formId: 30, currentPage: current_page } } ); if ( visibilityTestDiv ) { visibilityTestDiv.parentNode.removeChild( visibilityTestDiv ); } } function debounce( func, wait, immediate ) { var timeout; return function() { var context = this, args = arguments; var later = function() { timeout = null; if ( !immediate ) func.apply( context, args ); }; var callNow = immediate && !timeout; clearTimeout( timeout ); timeout = setTimeout( later, wait ); if ( callNow ) func.apply( context, args ); }; } const debouncedTriggerPostRender = debounce( function() { triggerPostRender(); }, 200 ); if ( visibilityTestDiv && visibilityTestDiv.offsetParent === null ) { const observer = new MutationObserver( ( mutations ) => { mutations.forEach( ( mutation ) => { if ( mutation.type === ‘attributes’ && visibilityTestDiv.offsetParent !== null ) { debouncedTriggerPostRender(); observer.disconnect(); } }); }); observer.observe( document.body, { attributes: true, childList: false, subtree: true, attributeFilter: [ ‘style’, ‘class’ ], }); } else { triggerPostRender(); } } );} );

نوشته فرایند دادرسی مالیاتی و اعتراض به برگه تشخیص مالیات اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید