لنز دوربین مدار بسته به اندازه خود دوربین اهمیت دارد. با انتخاب لنز درست است که زاویه دید کامل و مناسبی از محیط خواهید داشت و نصب دوربین مدار بسته برای شما کارآمد خواهد بود؛ اما انتخاب یک لنز مناسب در میان انواع لنز دوربین مدار بسته نیازمند داشتن اطلاعات مناسب و کاملی درباره این تجهیزات امنیتی است.
جالب است بدانید برخلاف تصور اکثر افراد لنزهای دوربین مدار بسته کاملا باهم متفاوت هستند و هریک کارایی مخصوصی دارند. همانطور که لنزهای مختلف دوربین عکاسی بر کیفیت و نوع تصاویر اثر میگذارد، انواع لنز دوربین مدار بسته هم تاثیر زیادی بر کیفیت و نوع تصاویر و فیلمهای ضبطشده دارند.
برای آنکه بتوانید لنز مناسبی برای دوربین مدار بسته خود انتخاب کنید باید انواع لنز دوربین مدار بسته را بشناسید و نکات مهم حین خرید انتخاب لنز این نوع دوربینها را بدانید.
با مطالعه این مقاله شما با ویژگیها و تفاوتهای انواع لنز دوربین مدار بسته آشنا خواهید شد و میتوانید بهترین لنز دوربین مدار بسته را برای سیستم امنیتی و نظارتی خود انتخاب کنید.
- برای مکانهایی مثل طلا فروشی که خواندن عدد وزن طلا اهمیت دارد لنزهای وریفوکال مناسبتر هستند.
- لنزهای عادی و ثابت برای کنترل نظارت در ادارهها و کنترل رفتوآمد و موارد عمومی کاربرد بیشتری دارند.
- تمام تصاویر و کارایی انواع لنز دوربین مدار بسته به فاصله کانونی ((focal length آن مرتبط است.
انواع لنز دوربین مدار بسته
برای دوربینهای امنیتی و مدار بسته سه نوع لنز متفاوت وجود دارد که هریک از این لنزها با توجه به ویژگیهایی که دارند برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه ویژگیها و نوع کاربرد انواع مدل های لنز دوربین مداربسته را بررسی میکنیم تا شما بتوانید با توجه به اطلاعاتی که ارائه میشود، انتخاب مناسبی داشته باشید.
مشاهده قیمت نصب دوربین مداربسته
لنز ثابت
لنزهای ثابت فاصله کانونی ثابتی دارند و میدان دید ثابت و بدون تغییری را برای شما ایجاد میکنند. یعنی بعد از نصب دوربین شما زاویه دید افقی مشخص و ثابتی را با این نوع لنز خواهید داشت. لنزهای ثابت معمولا به دلیل قیمت مناسبی که دارند بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
این مدل لنزها برای نظارت عمومی برفضاها یا فضاهای کوچک مثل مغازهها، لابی، ورودیها یا اتاقهای کوچک مناسب هستند.
لنز وریفوکال دوربین مداربسته (Varifocal)
انواع لنز دوربین مدار بسته وریفوکال برخلاف لنزهای ثابت، زاویه دیدشان متغیر و قابل تنظیم است. معمولا شما میتوانید زاویه دید آنها را بین 3 تا 9 میلیمتر تغییر دهید.
علاوهبر زاویه دید قابلیت تنظیم، وضوح و شفافیت تصاویر را نیز میتوانید توسط اهرمهای آن بهصورت دستی تنظیم کنید.
قیمت این لنزها از لنزهای ثابت بیشتر است و برای مکانهایی که نیاز به نظارت بیشتر و دقیقتر دارند مثل مکانهای بزرگ یا شلوغ گزینه مناسبتری هستند.
لنز موتورایز دوربین مداربسته (Motorized)
لنزهای زوم یا موتوردار شباهت زیادی به لنزهای وریفوکال دارند. در این نوع از لنزها هم شما میتوانید روی تصاویر زوم کنید؛ اما با این تفاوت که محدوده بزرگتر و وسیعتری را برای زوم کردن در اختیار دارید.
برای اینکه تفاوت این دو لنز برای شما مشخصتر شود باید بگویم در لنزهای زوم شما میتوانید از 4.3 میلیمتر تا 129 میلیمتر در فاصله کانونی این لنز آن را زوم کنید.
با این حساب با لنر وریفوکال میتوانید به راحتی دورترین اجسام را هم خیلی راحت و با تمام جزئیات، مشاهده و کنترل کنید.
علاوهبر زوم 30 برابری که لنزهای موتوردار برای شما فراهم میکنند؛ تنظیمات مربوط به زوم و… را میتوانید از راه دور و از طریق رابط کاربری یا نرمافزار مدیریت انجام دهید.
از نظر قیمت، روشن است لنزهای موتوردار جزو لنزهای گران محسوب شوند و از دو لنز قبلی قیمت بیشتری داشته باشند.
اما با توجه به اینکه تا چه اندازه میدان دید وسیعی را پوشش میدهند و به همین دلیل تعداد دوربینهایی که شما نیاز دارید را کاهش میدهند، بسیار مقرونبهصرفه و مناسب هستند.
از انواع لنز دوربین مدار بسته موتورایز، بیشتر برای محوطههای خیلی بزرگ یا ساختمان و مراکز مهم و امنیتی استفاده میکنند همچنین لنز دوربین مداربسته بولت برای فضاهای باز بهتر است لنز مدل زوم باشد.
لنز واید دوربین مداربسته
در میان انواع لنز دوربين مدار بسته، لنز واید زاویه دید گستردهای دارد. حتی زاویه دید آن از چشمهای انسان هم گستردهتر و بزرگتر است. معمولا این لنزها برای فضاهای باز و محوطههای بزرگی که شما نیاز دارید فضای وسیعی را در یک دوربین ببینید، استفاده میشوند.
همچنین مکانهایی که ارتفاع آنها بلند است مثلا بیشتر از 3 متر، لنزهای واید با زاویه دید وسیع و بازتری که ایجاد میکنند گزینه مناسبتری محسوب میشوند و فضای بیشتری را تحت پوشش خود قرار میدهند.
تفاوت لنز دوربین های مداربسته
برای مقایسه تفاوتهای انواع دوربین مدار بسته باید آنها را از سه جهت فاصله کانونی، دیافراگم لنز و نوع لنز باهم مقایسه کنید.
-
فاصله کانونی لنز
تمام تصاویر و کارایی انواع لنز دوربین مدار بسته به فاصله کانونی ((focal length آن مرتبط است. فاصله کانونی همان فاصله نقطه کانونی و اصلی لنز تا حسگر آن است که زاویه دید دوربین را مشخص میکند.
هرچه این فاصله کمتر باشد زاویه دید لنز دوربین عریضتر و وسیعتر است و هرچه این فاصله بلندتر باشد زاویه دید دوربین باریکتر و کمتر خواهد بود.
-
نوع لنز
از دیگر تفاوتهای میان لنزها، مدلهای مختلف و انواع لنز دوربین مدار بسته این است که شما باید براساس بودجهای که در نظر دارید، کارایی و ویژگیهای محل مورد نظارت آن را انتخاب کنید.
به عنوان مثال باید در نظر داشته باشید که لنز دوربین مداربسته ۵ مگاپیکسل برای سیستم امنیتی و نظارتی شما مناسب است یا سایر مدلهای موجود. به این ترتیب سیستم شما بسیار کارآمدتر خواهد شد و هزینه اضافی به شما تحمیل نمیشود.
-
دیافراگم
دیافراگم میزان گشودگی و نوری که به سنسور لنزها میرسد را کنترل میکند که مشخصات آن در کنار سایر مشخصات لنز با عنوان f-number نوشته میشود.
هرچه دیافراگم لنز دوربین شما بزرگتر باشد یعنی در محدوده f/1.0 یا کمتر قرار بگیرد حتی در شرایط نوری نامساعد و کمنور هم تصاویر روشنتر و قابل رویتی را ضبط میکند.
همچنین لنزهایی که دیافراگمشان کوچک باشد یعنی در محدوده f/4.0 یا بیشتر از آن قرار بگیرند باید شرایط نوری مساعد و روشن باشد تا تصاویر واضح و خوبی را ضبط کنند.
برای مثال بهتر است لنز دوربین مداربسته آنالوگ دیافراگم بزرگتری داشته باشد تا در شب و نور کم هم کارایی خودش را حفظ کند.
لنز 2.8 دوربین مداربسته چه تفاوتی با لنز 3.6 دارد؟
در میان انواع لنز دوربین مداربسته، لنز 2.8 و لنز 3.6 دوتا از معروفترین لنزهای دوربین مدار بسته هستند.
این دو لنز تفاوتهای مهمی از نظر عمق میدان، کیفیت تصویر، زاویه دید و فاصله کانونی با یکدیگر دارند که این تفاوتها باعث شده هر کدام از آنها برای فضای خاصی بیشتر کارایی داشته باشند.
در ادامه تفاوتهای مهم این دو لنز را باهم بررسی خواهیم کرد.
- لنزهای 2.8 زاویه دید بیشتری دارند و فضای بزرگتری را تحت پوشش خود قرار میدهند و به همین علت برای فضاهای بزرگ مثل محوطهها یا پارکینگها مناسبتر هستند.
- اگر عمق میدان دید برای شما اهمیت بیشتری دارد لنز 3.6 نسبت به لنزهای 2.8. در تصویربرداری عمیقتر عمل میکند. در واقع اگر تصویر برداری از فاصلههای دورتر مدنظر شماست لنزهای 3.6 کارایی بیشتری برایتان خواهند داشت.
- از نظر کیفیت تصویر باید بگوییم لنزهای 2.8 میتوانند در محیطهای تاریکتر و کمنورتر از اجسام و اشیایی که نزدیک به لنز دوربین هستند تصاویر واضح و باکیفیتی را ایجاد کنند. این در حالی است که لنزهای 3.6 در نور کافی و مناسب حتی اجسام دور را هم میتوانند به خوبی تصویربرداری کنند. از نظر کیفیت تصاویر با توجه به کاربرد متفاوت این دو لنز باید براساس محیط مورد نظارت تصمیمگیری کنید که کدام لنز برای شما مناسبتر است.
- از نظر فاصله کانونی لنز 2.8 به دلیل فاصله کانونی کمتری که دارد، میتواند تصاویر عریض و زاویه دید بیشتری برای اشیای نزدیک فراهم کند؛ اما لنز 3.6 به دلیل فاصله کانونی بیشترش زاویه دید محدودتری داشته و برای اشیای دور مناسبتر است.
جمعبندی
هدف استفاده از انواع دوربین مدار بسته بررسی محیط و ایجاد امنیت است؛ بنابراین اگر دوربین مدار بسته شما نتواند با توجه به محیط تحت نظارت تصاویر درستی را ضبط کند عملا هیچ فایدهای نخواهد داشت و صرفا هزینه اضافهای را به شما تحمیل کرده است.
ازاینرو توصیه میشود قبل از اینکه بخواهید بهترین لنز دوربین مداربسته را برای خانه، محل کار یا هر جای دیگری خریداری کنید، درباره همه جوانب آن تحقیق کنید یا از یک کارشناس سوال کنید تا نتیجه خوبی برای شما حاصل شود.
همانطور که مطالعه کردید انواع لنز دوربین مدار بسته در نتیجه نهایی تاثیر بسیار مهمی میگذارند و از هر لنزی نمیتوان برای هر محیطی استفاده کرد.
بنابراین بهتر است تشخیص اینکه برای محیط شما چه نوع دوربینی با چه مدل لنزی باید استفاده شود را به کارشناسان نصب دوربین مدار بسته بسپارید.
سوالات متداول
اندازه لنزهای دوربین مدار بسته معمولا چقدر است؟
لنزهای 2.8، 3.6، 4، 8 و 12 میلیمتر جزو پرفروشترین لنزها هستند که معمولا کارایی مناسبی دارند؛ اما برای انتخاب دقیق اندازه لنز دوربین باید با کارشناس مشورت کنید.
لنزهای بزرگتر بهتر هستند یا لنزهای کوچکتر؟
اندازه لنزها به خواسته شما از آن لنز بستگی دارد. با لنزهای بزرگتر میدان دید کمتر میشود؛ اما میتوانید جزئیات را بهتر و بیشتر مشاهده کنید و لنزهای کوچک هم میدان دید بیشتر با جزئیات کمتر را در اختیار شما قرار میدهند.
نوشته معرفی کامل انواع لنز دوربین مدار بسته و کاربرد آنها اولین بار در مجله وبسایت آچاره. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید