
در این محتوای آموزش صافکاری خودرو روش درست رگلاژ درب خودرو ها و نکات کلیدی که می تواند بسیار کمک کننده باشد، به شما آموزش داده می شود. برای آشنایی بیش تر شما با انواع روش های رگلاژ، به بررسی یک ماشین خارجی از برند موهاوی و دو ماشین ایرانی سمند و پراید پرداخته ایم که می توانید جزییات مربوط به باز و بستن و رگلاژ درب این خودرو ها را در ادامه مطالعه کنید.
فیلم آموزش رگلاژ درب ماشین های خارجی و ایرانی
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان اتومکانیک خود دوره تخصصی آموزش صافکاری pdr و سنتی را از صفر تا صد بصورت عملی و در کارگاههای مجهز برگزار می کند. این دوره با هدف آماده سازی کارآموزان برای ورود به بازار کار و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای ارائه می شود. برای مشاهده جزئیات بیشتر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
انواع رگلاژ درب خودرو
به طور کلی دو حالت برای رگلاژ درب خودرو ها وجود دارد:
- حالتی که زبانه بر روی قطعه ثابت و قفل بر روی قطعه متحرک قرار دارد. یعنی قفل برای بسته شدن حرکت می کند اما زبانه در مکان ثابتی قرار دارد.
- حالتی که زبانه بر روی قطعه متحرک و قفل بر روی قطعه ثابت قرار دارد. یعنی زبانه برای بسته شدن حرکت می کند اما قفل در مکان ثابتی قرار دارد.
آموزش رگلاژ درب ماشین های خارجی
ماشینی که در این قسمت به بررسی آن می پردازیم، یک ماشین وارداتی از برند موهاوی است.
-
رگلاژ درب خودرو در حالتی که زبانه بر روی قطعه ثابت قرا گرفته
در اکثر ماشین های وارداتی اگر بخواهیم درب ماشین را بالا یا پایین و یا به سمت داخل ببریم طبق روال، دو عدد پیچ قرار گرفته بر روی زبانه را باز می کنیم و در را به هر سمتی که می خواهیم تنظیم می کنیم.
این نوع رگلاژ درب، تنها برای زمانی است که درب ماشین باز نشده باشد و در واقع قطعه تعویضی محسوب نشود اما اگر نیاز باشد قطعه تعویض شود نمی توان فقط با باز کردن زبانه درب ماشین را رگلاژ کرد. در این گونه مواقع باید از پیچ های لولا و یا پیچ های درب ها هم برای رگلاژ بهتر درب ماشین استفاده کرد.
نکته مهم: هرگز در ماشین های دارای رنگ فابریک، به پیچ های لولا دست نزنید.
در صورتی که قطعه تعویض نشده باشد، ماشین صفر باشد و یا حتی دارای رنگ فابریک باشد، تنها کاری که باید انجام دهید رگلاژ درب با استفاده از زبانه است و تحت هیچ شرایطی به پیچ های لولا دست نزنید. در صورتی که این پیچ ها آچار بخورند رنگ دور آن ها ترک بر می دارد و درب تعویضی حساب می شود؛ در نتیجه ماشین دچار افت قیمت می شود و خسارت آن به خاطر یک میزان کاری کردن سبک با اجرتی ناچیز به گردن شما می افتد.
بیشتر بخوانید: آموزش نقاشی خودرو
علت صدا دادن درب ماشین در حال حرکت
ممکن است در مواردی درب سر جای خود میزان باشد، زبانه هم در جای درستی باشد و درز ها هم به خوبی در کنار هم قرار گرفته باشند اما باز هم در دست انداز و یا تکان های کوچک درب صدا بدهد. این مورد هیچ ارتباطی به زبانه و پیچ های لولا ندارد، در این حالت این مشکل به قفل ماشین بر می گردد.
همانطور که در تصویر می بینید زبانه قفل، روکشی دارد که حالت پلاستیکی است و در صورتی که سابیده شود قابل درست شدن نیست و در جای خود تکان می خورد. در این حالت شما مجبورید زبانه قفل را تعویض کنید.
در ماشین های ایرانی مانند پژو این روکش پلاستیکی بجای قرار گرفتن بر روی قفل، روی زبانه قرار گرفته است و اگر این روکش پلاستیکی خورده شود، سروصدای درب ماشین با هیچ کاری از بین نمی رود و حتما باید آن را تعویض کنید چون هم ایرادات برطرف می شوند و هم کار تمیزی به مشتری تحویل می دهید.
سر و صدای ترمز درب هنگام باز و بستن درب ماشین
یکی از سر و صداهایی که زیاد با آن مواجه می شویم و در تمامی ماشین ها، چه تولید داخل باشد و چه خارجی، مشترک است سر و صدای مربوط به ترمز درب است. به طور کلی دو حالت برای خرابی ترمز درب وجود دارد:
- پیچ ترمز درب شل شده باشد و صدا بدهد که با یک آچارکشی ساده و سفت کردن آن مشکل برطرف می شود.
- قسمت زبانه ترمز درب خورده شده باشد و عایق پلاستیکی آن از بین رفته و به فلز رسیده باشد. در این حالت ترمز درب قابل تعمیر نیست و از آن جایی که این قطعه، یک قطعه تعویضی پر مصرف است اصلا به تعمیر آن فکر نکنید و سریعا آن را تعویض کنید.
سرو وصدا به دلیل شل بودن زبانه درب
یکی دیگر از صداها به دلیل شل بودن زبانه و یا میزان نبودن درزهای ماشین است که با افتادن ماشین در داخل دست انداز سروصدای زیادی ایجاد می کنند. اگر درز ماشین بیرون بود، کافی است پیچ زبانه را باز کنید و مقداری آن را عقب ببرید و مجددا آن را سفت کنید.
گاهی اوقات جای رگلاژ به حد آخر خود می رسد اما درب هنوز لق می زند و روکشی پلاستیکی قفل روی درب هم سالم است. در این صورت عوض کردن لاستیک دور درب ماشین می تواند مشکل سروصدای آن را برطرف کند. از آن جا که لاستیک دور درب ماشین بعد از گذشت چند سال کارایی خود را از دست می دهد و می خوابد تعویض آن با لاستیک جدید، به دلیل اینکه لاستیک نو حالت پفکی دارد و درب را به سمت بیرون فشار می دهد، مشکل سروصدا را حل می کند و همچنین از ورود گرد و غبار و سر و صدا به داخل ماشین هم جلوگیری می کند.
-
رگلاژ درب خودرو در حالتی که زبانه بر روی قطعه متحرک قرار گرفته
مطالب گفته شده در بالا برای حالت هایی بودند که زبانه روی قطعه ثابت و قفل روی قطعه متحرک قرار داشت اما در مورد درب موتور یا همان درب کاپوت جلو قضیه کاملا متفاوت است. در مورد درب موتور قفل روی قطعه ثابت سوار شده است و زبانه روی قطعه متحرک که همان درب موتور است قرار دارد و رگلاژ و صداگیری آن با درب های طرفین متفاوت است.
در درب های دو طرف ماشین، قفل بر روی قطعه متحرک یعنی درب قرار دارد و قفل با درب حرکت می کند، به زبانه می رسد و بسته می شود اما در مورد درب صندوق، زبانه بر روی قطعه متحرک است و در بعضی از ماشین ها جای رگلاژ هم ندارد و قفل آن هم فقط در حد بالا و پایین کردن جای رگلاژ دارد. یعنی اگر بخواهیم درب موتور مقداری به سمت چپ یا همان سمت راننده برود باید زبانه را مقداری به سمت راست ببریم و اگر بخواهیم درب را به سمت راست بیاوریم هم باید زبانه را مقداری به سمت چپ ببریم. علت برعکس شدن آن هم این است که زبانه بر روی قطعه متحرک سوار شده است.
برای بالا و پایین بردن درب هم باید به سراغ قفل برویم. قفل درب موتور بعضی از ماشین ها جای رگلاژ درستی ندارند اما اکثر ماشین ها یک سری لاستیک های رگلاژ دارند. به عنوان مثال اگر بخواهیم سر کاپوت سمت راست ماشین را مقداری به سمت بالا بیاوریم، باید لاستیک رگلاژ را خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانیم که باعث می شود این لاستیک بالاتر بایستد و اجازه ندهد کاپوت پایین تر بیاید. معمولا ماشین های ایرانی دارای دو عدد لاستیک رگلاژ و ماشین های خارجی دارای چهار عدد هستند.
بعضی اوقات قطعه تعویض شده است، به عنوان مثال گلگیر را عوض کرده ایم اما لبه کاپوت با لبه گلگیر میزان نیست و کاپوت پایین تر از گلگیر قرار می گیرد. در این حالت تعداد زیادی از تعمیرکاران برای بالا آوردن آن به کاپوت نو فشار وارد می کنند که این کار اشتباهی است و با استفاده از لاستیک رگلاژ به راحتی می توان درزهای آن را میزان کرد، صدای آن را گرفت و از آسیب رسیدن به قطعه تازه تعویض شده هم جلوگیری کرد.
برای تعویض یا رگلاژ درب موتور از لولاها هم می توان استفاده کرد اما همانطور که در نکته قبل هم گفته شد، اگر درب موتور فابریک بود و علت مراجعه مشتری فقط یک رگلاژ ساده بود سعی کنید با استفاده از قفل و زبانه کار رگلاژ را انجام دهید و به هیچ عنوان به پیچ های لولا آچار نندازید چون به معنی باز شدن و تعویض شدن درب است. یعنی حتی اگر تشخیص رنگ متوجه شود که درب کاپوت رنگ فابریک کارخانه است، باز هم به دلیل آچار خوردن پیچ ها درب تعویضی حساب می کند و افت قیمت شدیدی برای ماشین مشتری اتفاق می افتد.
آموزش باز کردن درب ماشین سمند
اکنون به آموزش نحوه باز و بستن درب و یا رگلاژ درب های ماشین های ایرانی می پردازیم. اولین کاری که باید برای باز کردن درب انجام دهید این است که ترمز آن را باز کنید. ترمز درب در ماشین هایی که مدل آن ها تا حدی پایین است دارای پین است که باید پین آن را در بیاورید. اما ماشین های مدل های بالاتر پیچ دارند که در قسمت ماشین های خارجی مدل پیچ دار آن را مشاهده کردید.
بسیاری از تعمیرکاران روکش درب را باز می کنند و کل سیم کشی را از داخل آن در می آورند اما با استفاده از سوکت مادر به خصوص در مورد درهای عقب می توانید به میزان زیادی در زمان خود صرفه جویی کنید.
نکته مهم: برای باز و بسته کردن قطعات بدنه خودرو از بکس بادی (Impact Wrench) استفاده نکنید.
پیج های قرار گرفته در درب های ماشین مانند پیچ هایی که در قسمت جلوبندی و مکانیکی استفاده می شوند مقاوم نیستند و ظریف تر از آن ها هستند. بنابراین سعی کنید از بکس بادی استفاده نکنید تا از بریدن آن ها جلوگیری کنید.
برای تعویض و یا پیاده و سوار کردن درب برای انجام بازسازی، ابتدا ترمز درب را باز کنید، سپس سوکت مادر را از جای خود در بیاورید و پیچ های قرار گرفته بر روی خود درب ماشین را باز کنید.
نکته مهم: سعی کنید فقط پیچ های قرار گرفته بر روی درب را باز کنید و تا حد امکان به پیچ های قرار گرفته بر روی ستون ماشین دست نزنید و آن ها را باز نکنید.
در ادامه پس از باز کردن ترمز درب، سوکت مادر و هر 4 پیچ قرار گرفته بر روی درب، درب ماشین آزاد است و می توانید آن را به راحتی پیاده و سوار کنید.
سعی کنید در اوایل کار تعویض قطعه درب را لخت نکنید. به دلیل اینکه هم جای زیادی از شما می گیرد و هم ممکن است قطعات شما گم شوند. همچنین ممکن است ماشینی به شما مراجعه کند که اولین بار است با آن مواجه می شوید و دوره مربوط به آن ماشین را ندیده باشید، در این حالت قطعه نوت ( که در تصویر زیر نشان داده شده است.) را ببندید و بعد شروع به لخت کردن درب کنید و سوکت یا هر چیز دیگری از ماشین را که باز می کنید در سر جای خود ببندید. البته محض اطمینان بهتر است حتما قبل از باز کردن درب از تمامی قطعات آن فیلم برداری کنید تا اگر کار ماشین مدت زیادی طول کشید، جای قطعات را فراموش نکنید و به مشکل برنخورید.
نکته مهم: همانطور که در قسمت ماشین های خارجی هم تصویر آن را مشاهده کردید، لاستیک قرار گرفته بر روی زبانه درب بعد از مدتی دچار خوردگی می شود و صرفا زدن نوار چسب به آن مشکل را حل نمی کند و فقط به صورت موقتی جوابگو است و تعویض آن ها در این مرحله ضروری است.
بیشتر بخوانید: آموزش جلوبندی سازی خودرو
آموزش بستن درب ماشین سمند
به منظور بستن درب ماشین، اگر همکاری دارید سعی کنید از او کمک بگیرید تا درب را برای شما نگه دارد و شما بتوانید درب را با تسلط بیش تری ببندید. اما اگر کسی در دسترس نبود، سعی کنید درب را با یک دست مهار کنید و پیچ اول را ببندید. زمانی که پیچ اول بسته شد و درب مهار شد، درب را تا نزدیک زبانه ببندید و سپس ترمز درب را بیرون بیاورید و سوکت را هم در داخل قرار دهید تا این سوکت لای درب گیر نکنند و دچار له شدگی نشوند. البته اگر درب ماشین را تعویض کرده باشید، درب تعویضی این سوکت را ندارد و بی استفاده می ماند اما اگر درب را برای صافکاری یا ترمیم باز کرده بودید و باز هم همان درب را بسته اید، مواظب این سوکت باشید.
اکنون می توانید اگر قفل بر روی درب سوار است آن را قفل کنید و در غیر این صورت آن را مانند تصویر زیر با دست نگه دارید و پیچ های آن را ببندید.
نکته مهم: سعی کنید پیچ هایی که می بندید را سفت نکنید و فقط آن ها را در سر جای درست خود قرار دهید. علت آن هم این است که برخلاف ماشین های خارجی که پیچ ها کونیک دارند و به صورت خودکار رگلاژ را انجام می دهند، در ماشین های ایرانی این پیچ ها جای رگلاژ دارند تا بتوانید درب را تنظیم کنید، ببندید و به صورت استاندارد تر تحویل مشتری بدهید.
آموزش رگلاژ درب ماشین سمند
به دلیل این که در زمان تعویض درب، پیچ ها از قسمت لولا باز می شوند، نمی توان فقط با استفاده از زبانه درب را رگلاژ کرد. همانطور که در بالا گفتیم در این مرحله پیچ ها نباید سفت باشند تا بتوانیم درب را بالا پایین کنیم و بعد آن ها را در سر جای مناسب سفت کنیم. برای بالا و پایین کردن درب ماشین از یک قالب تنه و یا فنر استفاده کنید و حتما به آن پارچه یا چسب بپیچید تا باعث صدمه رساندن به درب تعویضی شما نشود. همانطور که در تصویر می بینید با بالا و پایین کردن قالب، درب هم جابجا می شود.
بنابراین برای رگلاژ، درب را مقداری بالا بیاورید و پیچ اول را تنظیم کنید و در همین حالت فشار شروع به سفت کردن پیچ کنید.
اکنون درب ماشین را ببندید؛ اگر باز و بسته کردن درب به راحتی انجام شد شروع به آچارکشی و سفت کردن بقیه پیچ ها کنید و سپس سوکت مادر را هم جا بزنید.
نکات مهم:
- اصلا از باز کردن سوکت های مادر نترسید. این سوکت ها اشتباهی جا نمی روند و رنگ بندی های متمایزی هم دارند، بنابراین می توانید با خیال راحت آن ها را باز کرده و مونتاژ کنید.
- حتما پس از بستن درب و قبل از تحویل آن به مشتری شیشه بالابر، قفل مرکزی، قفل کودک و نحوه باز و بسته شدن درب هم از داخل و هم از بیرون را چک کنید و سپس ماشین را به مشتری تحویل دهید تا بخاطر ایرادات جزیی پرستیژ کاری شما زیر سوال نرود.
بیشتر بخوانید: آموزش تعمیرات قفل و شیشه بالابر خودرو
آموزش باز کردن درب پراید
اکنون به عنوان یک نمونه دیگر به باز کردن درب ماشین پراید که تعداد آن در ایران بسیار زیاد هم هست می پردازیم. همانطور که در تصویر می بینید بعضی از ماشین ها از جمله پراید پیچ رگلاژ لولا دارند که البته ماشین های ایران خودرو این پیچ را ندارند.
مانند ماشین قبلی برای باز کردن و تعویض و رگلاژ درب پراید هم در اولین قدم باید ترمز درب را باز کنید. برای باز کردن ترمز درب هم همانطور که گفته شد دو حالت وجود دارد؛ یا پینی است و یا پیچ و مهره ای که در ماشین پراید همان مدل پینی است و کافی است یک قالب یا فنر تنه را در زیر آن قرار دهید و با یک آچار به زیر آن ضربه بزنید و پین آن را جدا کنید.
بعد از در آوردن پین درب را تا نزدیک زبانه ببندید، درب را روی هم بگذارید و سوکت مادر آن را جدا کنید. اینجا به دو حالت می توان درب را باز کرد:
- از روی خود درب باز کنید که در ماشین سمند هم به شما آموزش داده شد.
- از روی ستون باز کنید که در این قسمت برای یاد گرفتن این روش از آن استفاده خواهیم کرد.
ابتدا با استفاده از آچار پیچ های قرار گرفته بر روی ستون را باز کنید. همانطور که در تصویر می بینید لولای پایین دو پیچ دارد اما لولای بالا علاوه بر دو پیچ یک مهره هم دارد. نکته قابل توجه این است که شما نیازی ندارید علاوه بر پیچ ها مهره را هم باز کنید و می توانید پس از باز کردن ترمز و درب و سوکت و پیچ ها، بدون باز کردن این مهره درب ماشین را پیاده کنید.
این پیچ کله قندی کار رگلاژ لولا را برای ما انجام می دهد. به این صورت که در هر قسمتی که خواستید لولا قرار بگیرد، آن را میزان کنید و مهره مربوط به آن را سفت نمایید تا نیازی نباشد که هنگام نصب درب بعد از نقاشی، درب را بالا و پایین کنید و جای رگلاژ آن روی ماشین بماند و رنگی که به تازگی به ماشین زده شده است را خراب کند. بنابراین حتما توجه داشته باشید که نیازی نیست این پیچ کله قندی کاملا باز شود و صرفا به منظور رگلاژ از آن استفاده کنید.
معمولا اگر تصمیم داشتید درب این مدل ماشین ها را تعویض کنید، این را هم بدانید که درب های فابریک خود شرکت ها بر روی خود لولا هم دارند. بنابراین به دلیل اینکه دیگر در این قسمت کونیک یا واشر پلاستیکی وجود ندارد و اتصالات آهنی باعث ایجاد خوردگی می شوند، پس از مدتی در این قسمت لقی به وجود می آید و باعث ایجاد سر و صدا می شود. پس حتما سعی کنید لولای درب را هم تعویض کنید.
بنابراین اگر زمانی همه کارهای صداگیری را انجام دادید یعنی زبانه را به سمت داخل کشیدید و پیچ های آن را سفت کردید، از سالم بودن زبانه پلاستیکی قفل و لاستیک دور درب هم مطمئن شدید اما باز هم نتوانستید سروصدای درب را بگیرید و یا در زمان باز کردن درب، درب به حالت پله ای رو به پایین می افتاد در این جا باید بدانید که لولای درب خراب است و باید به سراغ آن بروید. بنابراین در زمان رگلاژ درب حتما لولا را در نظر داشته باشید و سعی نکنید آن ها را تعمیر کنید چون قیمت بالایی ندارند و تعویض کردن آن اطمینانی تر است.
آموزش بستن و رگلاژ درب پراید
برای بستن درب ماشین پراید باید کونیک (پیچ کله قندی) را شل بگذارید تا جای بازی داشته باشد، سپس درب را جا بزنید، پیچ رگلاژ لولا را جا بزنید و آن را همچنان شل باقی بگذارید و بعد تمامی پیچ ها را جا بزنید و آن ها را هم سفت نکنید تا بتوانید کار رگلاژ درب را انجام دهید.
باز هم مانند پروسه قبلی به قالب تنه یا فنر، نوار چسب یا پارچه بزنید و آن را بین درب و رکاب وارد کرده و در هر زاویه ای که می خواهید نگه دارید و سپس کونیک وسط را به عنوان الگو کاملا سفت کنید. با سفت کردن کونیک دیگر نیازی نیست قالب تنه را نگه دارید و می تواند تک تک پیچ ها را بدون استفاده از قالب تنه سفت کنید و کار بستن درب ماشین را به پایان برسانید.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان های تخصصی خود، شغل های فنی پردرآمد را در قالب دوره های تخصصی ویژه بازار کار آموزش می دهد. برخی از دوره های در حال برگزاری در این دپارتمان ها شامل دوره آموزش برق خودرو ، دوره آموزش مکانیک خودرو ، آموزش کارشناسی خودرو ، آموزش جوشکاری و بیش از دویست شغل دیگر می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
نوشته آموزش رگلاژ درب خودرو اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید