
مادربرد یکی از مهم ترین قطعات داخلی هر کامپیوتری محسوب می شود و بسیاری از قطعات اصلی داخل کیس بر روی آن سوار می شوند. انواع مختلفی از مادربرد ها وجود دارند اما هر قطعه بر روی مادربرد دارای جای مشخصی است. به منظور آشنایی بیش تر شما با مادربردها، در این مقاله یک مادربرد را به صورت نمونه بررسی می کنیم و تمامی بخش های آن و محل قرار گرفتن هر قطعه بر روی آن را به شما توضیح خواهیم داد.
به طور کلی قسمت های مختلف یک مادربرد شامل موارد زیر است:
- هیت سینک های مادربرد
- درگاه های ساتا
- درگاه های USB
- درگاه Audio
- اسلات های PCI
- اسلات های کارت گرافیک
- باتری مادربرد
- اسلات های اکسپرس
- اسلات های رم
- برق اصلی مادربرد
- فن CPU
- درگاه های خروجی
شماتیک کلی مادربردی که در اختیار داریم، در تصویر زیر نشان داده شده است و در ادامه به بررسی هر یک از بخش های آن می پردازیم.
هیت سینک مادربرد
اگر به شماتیک اولیه مادربرد دقت کنید، چند قطعه فلزی را می بینید که ممکن است تعداد متفاوتی از آن ها در مادربرد وجود داشته باشند و روی آن نام برند سازنده مادربرد هم حک شده است. به این قطعات هیت سینک های مادربرد گفته می شود. کاربرد این قطعات این است که از آن ها برای خنک کردن مادربرد استفاده می شود. یعنی اگر زمانی فن خنک کننده داخل کیس از کار بیفتد و یا خود کیس در فضای گرمی قرار گرفته باشد، هیت سینک ها شروع به کار می کنند و مادربرد را در پایه خنک می کنند.
درگاه ساتا مادربرد
قسمت هایی که در پایین مادربرد وجود دارد و در تصویر با رنگ قرمز مشاهده می کنید، درگاه های ورودی ساتا هستند که معمولا در محدوده سبز رنگ داخل مادربرد قرار می گیرند؛ یعنی به عنوان مثال می توانند در قسمت بالا و یا پایین سمت چپ این محدوده هم قرار گرفته باشند. این درگاه ها برای اتصال کابل های دیتای ساتا در نظر گرفته شده اند.
جدول نشان داده شده بر روی مادربرد نیز نشان دهنده تعداد درگاه های ساتا است و به این معنی است که شما می توانید به صورت همزمان 5 عدد هارد ساتا به این مادربرد متصل کنید.
اگر به کابل های ساتا دقت کنید متوجه می شوید که شماتیک سر این کابل ها با شماتیک درگاه های ساتا یکسان است و شما می توانید بدون نگه داشتن پین قرار گرفته بر روی کابل، با فشار دادن کابل آن را داخل درگاه جا بزنید اما فراموش نکنید که برای در آوردن کابل، فشار دادن پین و مقداری عقب و جلو کردن آن ضروری است.
درگاه های USB مادربرد
در زیر درگاه های ساتا، درگاه های USB را مشاهده می کنید. همانطور که در تصویر می بینید در این مادربرد 4 درگاه USB کار شده است. همچنین ممکن است در بعضی مادربردها 5 درگاه USB هم کار شده باشد. یعنی اگر شما بخواهید اکسترنال های زیادی را به کیس وصل کنید و از آن ها استفاده کنید، این اکسترنال ها باید به این درگاه ها متصل شوند. معمولا در یک کیس، درگاه های USB متفاوتی هم قرار دارند که برای وصل کردن اکسترنال هایی مناسب هستند که USB آن ها دارای شکل های متفاوتی است.
درگاه Audio مادربرد
این درگاه هم مربوط به Audio کامپیوتر است. یعنی اگر بخواهید از جلوی کیس میکروفون و یا هدفون را متصل کنید، باید کابل را به این قسمت متصل کنید تا اکسترنال جلوی کیس کار کند.
اسلات های PCI مادربرد
نوعی رابط های سخت افزاری هستند که تعداد آن ها در مادربرد 2 و یا حداکثر 4 عدد است و برای اتصال اکسترنال هایی مانند کارت شبکه، کارت مودم و یا حتی اتصال هایی مانند کارت اکسترنال پرینتر هم مورد استفاده قرار می گیرند.
اسلات های کارت گرافیک مادربرد
دو بخش نشان داده شده در تصویر بالا برای اتصال کارت گرافیک مورد استفاده قرار می گیرند. یعنی در این مادربرد همزمان می توان دو کارت گرافیک سوار کرد و از آن استفاده کرد. به عبارت دیگر می توان بجای خروجی گرفتن از دو مانیتور، از چهار مانیتور خروجی دریافت کرد.
باتری مادربرد
این باتری نگهدارنده زمان و تاریخ خود مادربرد است. در واقع این باتری همان باتری ساعت است و دارای طول عمر مشخصی است. زمانی که عمر آن به پایان رسید، با نگه داشتن پین قرار گرفته بر روی آن می توانید باتری را بیرون بیاورید و آن را تعویض کنید.
اسلات های اکسپرس
اسلات های اکسپرس برای کارت های شبکه اکسپرس مورد استفاده قرار می گیرند که استفاده از آن ها بسیار مرسوم نیز هست. البته کارت های شبکه قدیمی که استفاده از آن ها تقریبا منسوخ شده است، اندازه بزرگ تری داشتند و برای این منظور اسلات های بزرگ تری را برای آن ها تعبیه کرده اند که در صورت عدم استفاده از اسلات های اکسپرس، بتوانید از آن ها استفاده کنید. همچنین غیر از کارت های شبکه اکسپرس، کارت های اکسپرس دیگری نیز وجود دارند که در بحث سرورها از آن ها استفاده می شوند و می توانند در این اسلات ها قرار بگیرند.
اسلات های رم مادربرد
اسلات های نشان داده شده در تصویر زیر، محل قرار گرفتن رم ها را نشان می دهند. علت تفاوت رنگ آن ها و اینکه دو اسلات دارای رنگ مشابه و دو اسلات دیگر نیز دارای رنگ مشابه هستند این است که در صورت استفاده از رم هایی با برندهای مختلف اما باس های یکسان (Memory Bus)، رم های دارای باس یکسان در اسلات های همرنگ قرار گیرند و به صورت پشت سر هم بسته نشوند. بنابراین این اسلات ها توانایی این را دارند که باس رم مورد استفاده را تشخیص دهند و آن ها را در رنج های یکسانی قرار دهند.
برق اصلی مادربرد
این قسمت همانطور که از نام آن نیز مشخص است (PCB)، برق ورودی اصلی پاوری است که به مادربرد متصل می شود و به قسمت های دیگر مادربرد هم برق رسانی می کند.
فن CPU
محل قرار گرفتن CPU در زیر این فن است و از آنجایی که این فن دارای هیت سینک بسیار قوی ای است، برای خنک کردن CPU مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی مدل های فن، دو عدد پین بر روی کناره های فن قرار دارند و باز کردن آن به این صورت است که باید این پین ها را بگیرید و فن را به سمت بیرون بکشید.
مدل دیگر این فن ها خشابی هستند، یعنی اگر مانند تصویر خشاب قرار گرفته در سمت چپ فن را به سمت بالا باز کنید فن رویCPU مقداری شل می شود و می توانید پین قرار گرفته در دو سمت آن را جدا کنید و فن را خارج نمایید. به طور کلی می توان گفت جا انداختن فن CPU به نسبت تمام قطعات قرار گرفته بر روی مادربرد کار سخت تری است و ممکن است برای شما تا حدی وقت گیر باشد.
نکته مهم این است که به هیچ عنوان نباید فن را مستقیما به CPU متصل کرد. بنابراین در قسمت میانی فن و CPU از یک خمیر سفید و یا طوسی رنگ به نام خمیر سیلیکون استفاده می شود. به این صورت که مقداری از این خمیر را بر روی CPU می مالند و فن را روی آن قرار می دهند. این خمیر معمولا می تواند دمایی تا حدود 2 الی 3 هزار درجه را تحمل کند و برای خنک کردن فن و CPU مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین به خوبی می تواند از ذوب شدن قطعه پلاستیکی فن جلوگیری کند.
مطالب مرتبط با این عنوان : معرفی انواع CPU در کامپیوتر
نکته مهم:
اگر بخواهید فن را از روی مادربرد جدا کنید، از آن جا که پایه و هیت سینک فن به خود مادربرد پیچ شده اند و ممکن است CPU قرار گرفته در زیر فن را خمیر سیلیکون نزده باشند و یا خمیر سیلیکون آن فاسد شده باشد، این احتمال وجود دارد که با جدا کردن آن، CPU به فن بچسبد و جدا شود که در نتیجه های پایه های پین طلایی رنگ آن می شکند و امکان دوباره جا زدن آن دیگر وجود ندارد. بنابراین سعی کنید تا حد امکان این کار را انجام ندهید.
اگر قصد جا زدن فن و CPU را داشتید، CPU را مطابق با دستورالعمل هایی که وجود دارد جا بزنید، فن را روی آن سوار کنید، پین های آن را ببندید، فن را سر جای خود فیکس کنید و خشاب آن را در جهت مخالف ببندید تا این قسمت در سر جای خود محکم شود.
درگاه های خروجی
یک سری از درگاه ها، درگاه های USB2.0 هستند که برای فلش ها و کابل های قدیمی که با سرعت پایین تری کار می کنند مورد استفاده قرار می گیرند.
در این مادربرد دو درگاه USB3.0 نیز بر روی مادربرد قرار داده شده است. درگاه USB3.0 دارای سرعت بالاتری است و از آن جا که ممکن است بعضی از وسایل الکترونیکی دارای سرعت بالاتری بوده و با درگاه USB2.0 کار نکنند، می توان برای متصل کردن آن ها از این درگاه استفاده کرد.
درگاه سبز و بنفش رنگ نشان داده شده در تصویر نیز برای وصل کردن موس و کیبوردهای قدیمی استفاده می شود که به آن ها درگاه های PS2 هم گفته می شود. موس و کیبورد های قدیمی یک سری پین های طلایی رنگ داشتند که این پین ها باید دقیقا به موازات سوراخ های قرار گرفته بر روی این درگاه وارد آن می شدند و اگر مقداری کج وارد می شدند پین های موس و یا کیبورد می شکست و عملا بی استفاده می شد؛ اما در نسل های جدید، موس و کیبوردها به صورت USB تولید می شوند و باید به درگاه هایUSB متصل شوند.
در تصویر زیر درگاه های خروجی کیس را می توانید مشاهده کنید.
همچنین درگاه شبکه (LAN) کامپیوتر را می توانید در تصویر ببینید که کابل های شبکه به آن متصل می شوند. درگاه های سمت راست نیز مربوط به کارت صدا هستند؛ به این صورت که درگاه صورتی رنگ برای استفاده از میکروفون، درگاه سبز رنگ برای خروجی های بلندگو و سایر درگاه ها نیز برای گرفتن صداهای استریو، تنظیمات خاص و یا دستگاه های ضبط صدای خیلی خاصی که بر روی درگاه های مربوط به میکروفون و بلندگو کار نمی کنند استفاده می شوند.
شما اگر هر نوع دستگاه صدایی را خریداری کنید، بر روی بسته بندی آن رنگ درگاهی که دستگاه باید به آن متصل شود نوشته شده است و شما فقط با وصل کردن دستگاه به درگاهی که همان رنگ را دارد می توانید خروجی دریافت کنید.
مقاله “مادربرد چیست؟ بررسی اجزا و آشنایی با ساختار مادربرد” در مجله آموزشی آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان تهیه و منتشر شده و همچنین بخشی از دوره آموزش ICDL است. فن آموزان برگزار کننده دوره های تخصصی فنی و حرفه ای در حوزه های کامپیوتر و نرم افزار از قبیل آموزش تعمیرات لپ تاپ، آموزش نرم افزار های کاربردی از جمله آموزش فتوشاپ، آموزش پریمیر، دوره های تخصصی شبکه از قبیل آموزش سیسکو و بیش از 200 دوره آموزشی دیگر برای ورود به بازار کار در رشته های برق و الکترونیک و تعمیرات ، دوره های مرتبط با خودرو، دوره های مالی و اداری، دوره های صنایع چوب، صنایع غذایی، صنایع فلز و … با ارائه مدرک معتبر فنی و حرفه ای میباشد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر از طریق فرم زیر اقدام نمایید.
برای شروع یادگیری تردید داری؟ مشاورین ما، بهترین راهکار رو برای تو دارن!جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
var gform;gform||(document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,function(){gform.scriptsLoaded=!0}),window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,function(){gform.domLoaded=!0}),gform={domLoaded:!1,scriptsLoaded:!1,initializeOnLoaded:function(o){gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?o():!gform.domLoaded&&gform.scriptsLoaded?window.addEventListener(“DOMContentLoaded”,o):document.addEventListener(“gform_main_scripts_loaded”,o)},hooks:{action:{},filter:{}},addAction:function(o,n,r,t){gform.addHook(“action”,o,n,r,t)},addFilter:function(o,n,r,t){gform.addHook(“filter”,o,n,r,t)},doAction:function(o){gform.doHook(“action”,o,arguments)},applyFilters:function(o){return gform.doHook(“filter”,o,arguments)},removeAction:function(o,n){gform.removeHook(“action”,o,n)},removeFilter:function(o,n,r){gform.removeHook(“filter”,o,n,r)},addHook:function(o,n,r,t,i){null==gform.hooks[o][n]&&(gform.hooks[o][n]=[]);var e=gform.hooks[o][n];null==i&&(i=n+”_”+e.length),gform.hooks[o][n].push({tag:i,callable:r,priority:t=null==t?10:t})},doHook:function(n,o,r){var t;if(r=Array.prototype.slice.call(r,1),null!=gform.hooks[n][o]&&((o=gform.hooks[n][o]).sort(function(o,n){return o.priority-n.priority}),o.forEach(function(o){“function”!=typeof(t=o.callable)&&(t=window[t]),”action”==n?t.apply(null,r):r[0]=t.apply(null,r)})),”filter”==n)return r[0]},removeHook:function(o,n,t,i){var r;null!=gform.hooks[o][n]&&(r=(r=gform.hooks[o][n]).filter(function(o,n,r){return!!(null!=i&&i!=o.tag||null!=t&&t!=o.priority)}),gform.hooks[o][n]=r)}});
"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد
Hiddenاین فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(‘#gform_ajax_frame_30’).on(‘load’,function(){var contents = jQuery(this).contents().find(‘*’).html();var is_postback = contents.indexOf(‘GF_AJAX_POSTBACK’) >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find(‘#gform_wrapper_30’);var is_confirmation = jQuery(this).contents().find(‘#gform_confirmation_wrapper_30’).length > 0;var is_redirect = contents.indexOf(‘gformRedirect(){‘) >= 0;var is_form = form_content.length > 0 && ! is_redirect && ! is_confirmation;var mt = parseInt(jQuery(‘html’).css(‘margin-top’), 10) + parseInt(jQuery(‘body’).css(‘margin-top’), 10) + 100;if(is_form){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).html(form_content.html());if(form_content.hasClass(‘gform_validation_error’)){jQuery(‘#gform_wrapper_30’).addClass(‘gform_validation_error’);} else {jQuery(‘#gform_wrapper_30’).removeClass(‘gform_validation_error’);}setTimeout( function() { /* delay the scroll by 50 milliseconds to fix a bug in chrome */ jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gform_wrapper_30’).offset().top – mt); }, 50 );if(window[‘gformInitDatepicker’]) {gformInitDatepicker();}if(window[‘gformInitPriceFields’]) {gformInitPriceFields();}var current_page = jQuery(‘#gform_source_page_number_30’).val();gformInitSpinner( 30, ‘https://fanamoozan.com/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg’, true );jQuery(document).trigger(‘gform_page_loaded’, [30, current_page]);window[‘gf_submitting_30’] = false;}else if(!is_redirect){var confirmation_content = jQuery(this).contents().find(‘.GF_AJAX_POSTBACK’).html();if(!confirmation_content){confirmation_content = contents;}jQuery(‘#gform_wrapper_30’).replaceWith(confirmation_content);jQuery(document).scrollTop(jQuery(‘#gf_30’).offset().top – mt);jQuery(document).trigger(‘gform_confirmation_loaded’, [30]);window[‘gf_submitting_30’] = false;wp.a11y.speak(jQuery(‘#gform_confirmation_message_30’).text());}else{jQuery(‘#gform_30’).append(contents);if(window[‘gformRedirect’]) {gformRedirect();}}jQuery(document).trigger(“gform_pre_post_render”, [{ formId: “30”, currentPage: “current_page”, abort: function() { this.preventDefault(); } }]); if (event && event.defaultPrevented) { return; } const gformWrapperDiv = document.getElementById( “gform_wrapper_30” ); if ( gformWrapperDiv ) { const visibilitySpan = document.createElement( “span” ); visibilitySpan.id = “gform_visibility_test_30”; gformWrapperDiv.insertAdjacentElement( “afterend”, visibilitySpan ); } const visibilityTestDiv = document.getElementById( “gform_visibility_test_30” ); let postRenderFired = false; function triggerPostRender() { if ( postRenderFired ) { return; } postRenderFired = true; jQuery( document ).trigger( ‘gform_post_render’, [30, current_page] ); gform.utils.trigger( { event: ‘gform/postRender’, native: false, data: { formId: 30, currentPage: current_page } } ); if ( visibilityTestDiv ) { visibilityTestDiv.parentNode.removeChild( visibilityTestDiv ); } } function debounce( func, wait, immediate ) { var timeout; return function() { var context = this, args = arguments; var later = function() { timeout = null; if ( !immediate ) func.apply( context, args ); }; var callNow = immediate && !timeout; clearTimeout( timeout ); timeout = setTimeout( later, wait ); if ( callNow ) func.apply( context, args ); }; } const debouncedTriggerPostRender = debounce( function() { triggerPostRender(); }, 200 ); if ( visibilityTestDiv && visibilityTestDiv.offsetParent === null ) { const observer = new MutationObserver( ( mutations ) => { mutations.forEach( ( mutation ) => { if ( mutation.type === ‘attributes’ && visibilityTestDiv.offsetParent !== null ) { debouncedTriggerPostRender(); observer.disconnect(); } }); }); observer.observe( document.body, { attributes: true, childList: false, subtree: true, attributeFilter: [ ‘style’, ‘class’ ], }); } else { triggerPostRender(); } } );} );
دریافت مشاوره رایگان
نوشته مادربرد چیست؟ بررسی اجزا و آشنایی با ساختار مادربرد اولین بار در آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان. پدیدار شد.
دیدگاه خود را بنویسید